Farkašovský: Zo slovenskej mediálnej reality je mi do plaču
21 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Nielen SLOBODA médií, ale aj ZODPOVEDNOSŤ médií je súčasť DEMOKRACIE! Skonštatoval to na sociálnej sieti dlhoročný novinár a bývalý poslanec Karol Farkašovský. Novinárov najskôr vychovajme a potom ochraňujme. Nie naopak!

Niektorí novinári si zmýlili svoje poslanie

Túto logiku si akosi nevšimli účastníci konferencie Media Freedom 2023 o dôležitosti slobody médií v demokratickej spoločnosti. Človek by sa aj potešil, keby mu z tej slovenskej mediálnej reality neprišlo do plaču. Najmä v kontexte ozajstnej slobody, ktorá neznamená, že novinár môže všetko.

Veď sa len pozrime na tie naše nedeľné televízne diskusie. Máte pocit, že novinárom chýba sloboda?

Podaktorí moderátori sú doslova odtrhnutí z reťaze. Oni nemoderujú, ale ovplyvňujú. Divákov manipulujú svojimi komentármi. Tie sú iba subjektívnymi a emocionálnymi „výtvormi“ novinárov, ktorí si zmýlili svoje poslanie.

Neuvedomujú si, že bohorovné komentáre pri ich mladom veku vyznievajú nedôveryhodne a smiešne. A smiešne sú aj televízie, ktoré im toto umožňujú a tolerujú.

Konferencia Media Freedom, foto: FB/Karol Farkašovský

Chápem, že mladý novinár má šteklivé nutkanie a ambície - byť zaujímavý. Lenže, ani najvyššie ambície nenahradia osobnostnú zrelosť a dôveryhodnosť. Ony sa dajú iba postupne nadobúdať vekom, prácou a skúsenosťami.

Práve tento rozpor je príčinou častej kritiky a výhrad verejnosti voči novinárom. Podotýkam nie všetkým. A mať výhrady k práci aj novinárov – je úplne normálne. Každý robíme v práci aj chyby. Len práca novinára, ktorá oslovuje širokú verejnosť, je pochopiteľne pod väčším drobnohľadom.

Preto akákoľvek chyba, či nedostatok profesionality, sú viditeľnejšie. Takže v prvom rade zvyšujme profesionálnu úroveň žurnalistov. Sloboda je síce vábivá téma, ale sama o sebe ešte z nikoho nespraví dobrého novinára.

Matovič si podal novinárov: Pravdu si nemôžete VYTVÁRAŤ SAMI!
Novinár Ján Kuciak staval svoje zistenia len na faktoch, dátach a reálnych zisteniach. Novinári by mali byť hľadačmi pravdy a uvedomovať si okrem slobody aj svoju zodpovednosť. Vyzval ich k tomu líder OĽANO Igor Matovič počas spomienky na piate... Čítať ďalej
21 | 02 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Problémom nie je ochrana novinárov, ale ich výchova

Pani dočasná ministerka kultúry a ďalší politici, viem, že chcete byť stále chrumkaví a všetkým sa páčiť. Ale pred lacným nadbiehaním aktivistickým výkrikom o slobode novinárov, treba si vytvoriť profesionálny úsudok. Treba sa realisticky pozrieť na úroveň slovenských médií a žurnalistiky.

Poľahky zistíte, že problémom nie je ochrana novinárov, ale ich výchova. Novinár sa nestane novinárom vďaka „ústavnej“ ochrane ani vďaka akejkoľvek garantovanej slobode.

Majitelia médií si z nich vyrobili politický nástroj

A dobre by bolo opýtať sa na slobodu najmä majiteľov médií. Mnohí si z médií vyrobili politický nástroj na ovplyvňovanie verejnej mienky. A pritom zneužívajú aj zásadových novinárov. Začať možno u G. Sorosa, alebo u majiteľov slovenských mainstreamových médií.

Novinár sa stáva novinárom cez vlastné profesionálne dozrievanie, ktoré začína kvalitnou vysokoškolskou prípravou. A pokračuje celoživotným vzdelávaním.

A keď budú žurnalisti dobre vybavení po profesionálnej, etickej, morálnej i ľudskej stránke, dokážu svoju prácu robiť objektívne, nezávisle, nestranne. Potom budú dostatočne odolní voči tlakom zamestnávateľov a dostatočne slobodní aj bez konferencií, kde im politici nadbiehajú rečami o slobode a ochrane.

Najskôr ich treba naučiť, že sloboda neznamená právo robiť si a písať čo sa mi zachce. Sloboda novinára je úzko spojená s osobnou zodpovednosťou a má svoje jasné - etické, profesionálne a ľudské mantinely.

Fico žiada férovú súťaž: Odmietam politické zneužitie výročia vraždy!
Šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico vyzval politické strany na férovú súťaž s programom a žiada ich, aby nezneužívali smrť dvoch mladých ľudí v politickom boji. Vyhlásil to v reakcii na vyjadrenia politikov o zodpovednosti Smeru-SD v súvislosti so... Čítať ďalej
21 | 02 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik