Platforma Aliancie zbiera podpisy! Ide im o "hlavu" ministra Káčera. V pozadí sa odkrýva aj iné
19 | 02 | 2023 I Gabriela Fedičová

Zbieraním podpisov protestujeme proti podnecujúcim výrokom ministra zahraničných vecí SR Rastislava Káčera! Vyzývame ho, aby sa ospravedlnil a odstúpil! Uviedli na sociálnej sieti členovia maďarskej strany Aliancia, konkrétne platformy MKP. V platforme Aliancia ale ide aj o niečo iné! Aliancia očakáva na svoju kandidátku Györgya Gyimesiho, strana Most - Híd je pripravená použiť veto.

Zber podpisov je iniciatíva, ktorú odštartovali niektorí členovia platformy MKP.

"Zbieraním podpisov protestujeme proti podnecujúcim výrokom ministra zahraničných vecí SR Rastislava Káčera! Vyzývame ho, aby sa ospravedlnil a odstúpil! S úctou prosíme naše miestne organizácie, starostov, občianske a spoločenské organizácie, občanov Slovenska, aby sa k nám pridali a podporili tento protest zbieraním podpisov," uviedli na sociálnej sieti.

Vášne medzi politikmi maďarskej Aliancie neutíchajú ani po niekoľkých dňoch. Výrok ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera ich pobúril natoľko, že spustili petičnú akciu. Celá situácia pobúrila aj niekoho iného. Expremiéra a exministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) a Györgya Gyimesiho (OĽaNO), ktorý po nástupre do NR SR, ako náhradník za ministra Jaroslava Naďa (OĽaNO), zmenil dokonca aj svoje meno. Z Juraja sa stal György. 

Káčer v utorkovej (7. 2.) relácii TV Markíza Na telo plus pripustil, že pokiaľ by sa Rusku podarilo zabrať Ukrajinu, čelili by sme hrozbe nároku na naše územie od Maďarska. "Keby bol býval Vladimir Putin úspešnejší a dnes ho máme na východných hraniciach, myslím si, že takýmto nárokom by sme už dnes priamo čelili, bohužiaľ," odpovedal na otázku, či v najbližších rokoch hrozí, že sa Maďarsko dopracuje k územným nárokom na Slovensko. Možnosť maďarských nárokov je podľa Káčera témou.

Prvé, okamžité reakcie prišli od Matoviča a Gyimesiho

Matovič považoval slová šéfa slovenskej diplomacie za zásadné obvinenie nášho suseda. Káčer podľa neho vytiahol maďarskú kartu a podsúval verejnosti konšpiráciu. Takéto obvinenia sú podľa Matoviča hrubo za diplomatickými pravidlami. Myslí si, že Káčer sa so svojimi výrokmi rozhodol ísť v šľapajach niekdajšieho šéfa SNS Jána Slotu.

Gyimesi tvrdí, že Káčerove slová prekročili všetky čiary

Nerozumie, čo ho k tomuto vyhláseniu motivovalo. Poslanec tvrdí, že informácie o územných nárokoch Maďarska na naše územie nezazneli od tamojších relevantných médií ani politikov.

Káčer tiež povedal, že kauza šálu s mapou veľkého Uhorska maďarského premiéra Viktora Orbána je témou, pretože išlo o odzrkadlenie pyramídy problémov. Dodal, že má k tejto téme v trezore spravodajskú zložku. Gyimesi ho vyzval, aby dôkazy predložil alebo sa ospravedlnil. Matovič dodal, že ak sa Káčer neospravedlní a bude sa tváriť, že sa nič nestalo, bude sa pýtať prezidentky Zuzany Čaputovej, či bude takého ministra kryť.

Reagoval aj Káčer

"Bol som vymenovaný za ministra zahraničných vecí Slovenskej republiky a stále som hlavou štátu poverený touto prácou. Nebudem sa nikomu ospravedlňovať za to, že chránim záujmy svojej krajiny. Že jej teritoriálnu integritu, suverenitu a slobodu považujem za svätý grál snaženia našej diplomacie."

"Nekritizujem Maďarov. Toto nie je konflikt národov. Je to kritika konkrétnej politiky. Tej, ktorá z lídra boja za demokraciu v regióne začiatku 90-ych rokov, urobila čiernu dieru na európskej politickej mape a trójskeho koňa záujmov Putina v Európe. Kto kritizoval Mečiara, nebol nepriateľ Slovenska. Mečiar nebol Slovensko, Orbán nie je Maďarsko, Matovič je nikto a kto je Gyimesi netuším, môžem iba hádať," reagoval Káčer. 

Reakcie maďarských politikov rozpútali boj aj v maďarskej strane Aliancia. Zdá sa, že už nešlo iba o Káčerove vyjadrenia

Maďarská Aliancia je spojením troch strán, ktoré teraz fungujú ako platformy – Most-Híd, SMK a Spolupatričnosť.

„Ak pre pani prezidentku a pána dočasne povereného premiéra sú susedské vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom dôležité, mali by nájsť spôsob, ako ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera odvolať,“ uviedol Krisztián Forró, predseda strany Aliancia, na margo vyjadrení šéfa diplomacie. 

„Ako dlhoročný diplomat by mal vedieť, že takéto vyjadrenia ministra zahraničných vecí sú kontraproduktívne, neprospievajú dobrým vzťahom medzi susednými krajinami, vytvárajú zbytočné napätie medzi Slovákmi a Maďarmi a dávajú priestor aj populistickým politikom, ktorí po nich siahnu, aby ich v predvolebnej kampani zneužili,“ reagoval vtedy aj predseda strany Most-Híd a bývalý minister životného prostredia László Sólymos.

Predseda platformy Most-Híd Konrád Rigó si myslí, že tzv. maďarskú kartu hodil do ringu práve Matovič a spolu s Gyimesim ich označil za „veľmajstrov slovenského populistického politického bulváru“.

"Rovnako mi prekáža, keď nás niekto chce použiť a zneužiť vo volebnej kampani. Maďarská karta je späť. Svojou reakciou na nešťastné vyjadrenia ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera ju vytiahli a hodili do politického ringu veľmajstri slovenského populistického politického bulváru Igor Matovič a György Gyimesi,uviedol v stanovisku, ktoré TASR zaslala hovorkyňa Aliancie Klára Magdeme.

„Kritika Viktora Orbána mi neprekáža. Čo mi prekáža, to je, keď sa niekto urazí v mene Maďarov žijúcich na Slovensku, čiže aj v mene mojom. Rovnako mi prekáža, keď nás niekto chce použiť a zneužiť vo volebnej kampani,“ vyhlásil Rigó.

Gyimesi, člen strany OĽaNO sa pustil do Rigóa Konráda, člena Aliancie, platforma Most - Híd

„Každá jedna krajina mala a má zradcov. Pán Rigó Konrád je v očiach drvivej väčšiny Maďarov žijúcich na Slovensku obyčajný zradca. Avšak dokážem pochopiť jeho vyjadrenia, pretože on a jeho rodina si prešli mnohými ťažkými skúškami a tragédiami. Myslím si, že to zanechalo vplyv na jeho psychike a chorým ľuďom by sme nemali ubližovať,“ reagoval.

Členovia strany Most - Híd sa postavili na obranu svojho straníckeho kolegu

"Tým, čo sa dnes György Gyimesi, najvernejší Maďar Matoviča opovážil v rámci svojho politického ohovárania vysloviť na účet Konráda Rigóa, sa u mňa definitívne odpísal. Žil som v domnienke, že pre ozajstného konzervatívneho politika je rodina svätá. V realite sa ale priživuje na problémoch iných," uviedol Attila Agócs z Aliancie.

"Nevedel zostať v boji človekom, od neho teda po tomto už nič dobrého očakávať nemôžeme," dodal. 

Tieto slová nahnevali aj Sólymosa. „Odkedy som v politike, prežil som toho veľa. Vždy sa našli takí, ktorí svojimi populistickými či nenávistnými výrokmi zacielili na extrémisticky nastavený tábor voličov. Táto politika mi bola vždy cudzia, lebo spoločnosti neprináša nič dobré,“ napísal.

„Ak však politik v politickom boji zneužíva osobnú tragédiu svojho súpera, za žiadnych okolností nemôžem akceptovať. Považujem to za politické dno, ktoré nemôžem a nemôžeme akceptovať,“ dodal Sólymos s tým, že Gyimesi svojimi vyjadreniami toto dno prerazil a prekročil všetky hranice a vyzval ho, aby sa Rigóovi ospravedlnil.

Gyimesi pokračoval a členom strany Most - Híd opäť odkázal

Podľa poslanca NR SR, ktorý je označovaný aj za Matovičov maďarský hlas vyrábajú liberáli z Most-u Híd zo zradcu mučeníka, pretože priama reč im nikdy nevyhovovala.

"Priatelia, predseda Aliance (Krisztián Forró, pozn.red.) dnes robí všetko pre to, aby aspoň zachránil česť strany. Od Konráda Rigóa som však zatiaľ nepočul ani jediné slovo, ktorým by korigoval svoje názory, ktorými zradil všetkých Maďarov. Snaha o upútanie pozornosti z jeho strany dopadla strašne zle, ale dištancovať sa odo mňa znamená zároveň sa dištancovať aj od rovnej a priamej reči," vysvetlil Gyimesi.

"V takejto vážnej otázke nie je priestor na zahmlievanie, pretože to len potvrdzuje tézu, že Káčer nemusí byť najväčším nepriateľom Maďarov. Tými sú do Aliancie nasadení karieristi z bývalého Mostu-Híd," dodal Gyimesi.

Aliancia očakáva na svoju kandidátku Györgya Gyimesiho

"Vyzerá to tak, že Most-Híd, zmiešaná stranícka platforma Aliancie, robí všetko pre to, aby znemožnila zaradenie Györgya Gyimesiho na volebnú listinu Aliancie," píše maďarský portál Körkép.

Podľa autora článku, ktorý uvedený nie je, je zrejmé, že ak Gyimesi Alianciu neposilní, bude oveľa ťažšie dostať sa strane do parlamentu.

Celkový obraz podľa denníka Körkép ukazuje, že národným zradcom je Rigó Konrád (Most-Híd), ktorý má svoje dni v strane Aliancia zrátané. Dôvod? Namiesto ministra zahraničia Rastislava Káčera, ktorý útočil na Maďarov, neútočil na šéfa rezortu diplomacie, ale na Igora Matoviča a Györgya Gyimesiho, ktorí sa postavili Káčerovi za jeho výroky.

Aby sa rozptýlila pozornosť od zradných Rigóových slov, členovia strany Most - Híd podnikli podľa autora článku frontálny útok proti Gyimesiovi. 

László Solymos za platformu Most-Híd by podľa autora článku tiež využil možnosť veta, len aby znemožnil Gyimesiho príchod do Aliancie.

Podľa autora článku sa čoskoro preto dá očakávať ďalší spor medzi Mostom-Híd a ďalšími dvoma platformami strany Aliancia ohľadom Gyimesiho.

"Teraz je v hre naozaj maximalizácia šance na zastúpenie v parlamente," píše ďalej autor.

Čo hovorí predseda strany Aliancia Krisztián Forró?

„Platforma MKP naznačila, že si vie predstaviť, že by sa György Gyimesi objavil na kandidátnej listine strany Aliancia. V tomto smere, ako som zvykol hovorievať, si každý tanec vyžaduje dvoch ľudí, takže ďalší vývoj neexistuje. György Gyimesi nič nenaznačoval, ani to, že by si to vedel predstaviť."

"Vyzerá to tak,že strana Most-Híd zostala osamotená, so Sólymosom, Agóccom a zradcom Konrádom Rigóom," dodal v závere článku autor pre denník Körkép.

Či ide ešte o výroky ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera, alebo už o niečo iné, čas ukáže. Na pozadí je cítiť boj, v strane Aliancia medzi jednotlivými platformami. Voľby sa blížia. 

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik