USA FORMÁLNE OBVIŇUJÚ Rusko zo zločinov proti ľudskosti
18 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Spojené štáty americké rozhodli, že Rusko pácha na Ukrajine zločiny proti ľudskosti. Oznámila to v sobotu viceprezidentka Kamala Harrisová na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, informuje POLITICO.

Deklarácia patrí medzi doteraz najprísnejšie

Harrisová vo svojom prejave na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii uviedla, že Rusko je zodpovedné za „rozšírený a systematický útok“ proti civilnému obyvateľstvu Ukrajiny, pričom uviedla dôkazy o vraždách v štýle popráv, znásilňovaní, mučení a násilných deportáciách – niekedy páchaných na deťoch. V dôsledku toho sa Rusko dopustilo nielen vojnových zločinov, ako administratíva formálne uzavrela v marci, ale aj nezákonných činov proti nebojujúcim.

Ich činy sú útokom na naše spoločné hodnoty, útokom na našu spoločnú ľudskosť,“ povedala viceprezidentka a odkázala na zábery tiel ležiacich v uliciach Buchy a sexuálneho napadnutia štvorročného dievčaťa ruským vojakom. "Barbarské a neľudské."

Harrisová potom vyhlásila: "Spojené štáty formálne rozhodli, že Rusko spáchalo zločiny proti ľudskosti. Bidenova administratíva bude naďalej pomáhať Ukrajine pri vyšetrovaní týchto údajných zločinov," povedala a sľúbila, že páchatelia a "ich nadriadení" budú "braní na zodpovednosť". 

Dodala: "Všetci sa zhodneme - v mene všetkých obetí, známych aj neznámych - spravodlivosti treba zaručiť."

Chmelár: Kam až chceme zájsť v podpore Ukrajiny?
V programe Bez cenzúry portálu eReport tentoraz vystúpil Doc. Mgr. Eduard Chmelár, PhD. politický a mediálny komentátor, publicista, historik, vysokoškolský pedagóg a občiansky aktivista. Reč bola o ukrajinskej kríze, ale aj o Slovensku a globálnej... Čítať ďalej
18 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Eskalácia súdnej stránky americkej podpory Ukrajine

Deklarácia patrí medzi doteraz najprísnejšie od západnej mocnosti, keďže spojenci zápasia s tým, ako potrestať Rusov zodpovedných za porušenia. A eskaluje súdnu stránku americkej podpory Ukrajine, ktorá už dlho tvrdí, že Rusko je vinné z týchto zločinov a že v konečnom dôsledku je zodpovedný ruský prezident Vladimir Putin.

Harrisová necitovala Putina menom, ale jasným dôsledkom je, že invázia, ktorú spustil takmer pred rokom, je dôvodom, prečo sú teraz ukrajinskí civilisti obeťami týchto porušení medzinárodného práva.

Zatiaľ čo „zločiny proti ľudskosti“ nie sú oficiálne kodifikované v medzinárodnej zmluve, stále o nich rozhoduje Medzinárodný trestný súd a iné globálne orgány. Odhodlanie Bidenovej administratívy znamená, že USA veria, že ruské činy splnili širší štandard ako vojnové zločiny, ale nie také konkrétne porušenie ako genocída.

Mníchovská bezpečnostná konferenci, 17.2.2023, foto: AP

Genocída to nie je

Na rozdiel od genocídy sa zločiny proti ľudskosti nemusia zameriavať na konkrétnu skupinu,“ uvádza Organizácia Spojených národov . „Namiesto toho sa obeťou útoku môže stať akékoľvek civilné obyvateľstvo bez ohľadu na jeho príslušnosť alebo identitu. Ďalším dôležitým rozdielom je, že v prípade zločinov proti ľudskosti nie je potrebné dokazovať, že ide o celkový špecifický zámer.“

Niektorí by však chceli, aby Bidenova administratíva zašla ešte ďalej. Po návrate do Spojených štátov obaja senátori Západnej Virgínie, demokrat Joe Manchin a republikán Shelley Moore Capito, predstavili rezolúciu, ktorou uznali vojnu Ruska proti Ukrajine za genocídu.

Iní, ako Tom Malinowski, bývalý člen Kongresu a vysoký predstaviteľ pre ľudské práva na ministerstve zahraničia, sa domnievajú, že „tieto debaty o tom, čo nazvať zverstvami Ruska, sú menej dôležité, ako poskytnúť Ukrajine prostriedky na ich zastavenie“. "Ale áno, niet pochýb o tom, že Rusko pácha zločiny proti ľudskosti," pokračoval, "a máme právo to povedať."

V piatok, krátko po tom, čo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prostredníctvom videa prehovoril k zhromaždeniu predstaviteľov a expertov tu, Andrij Jermak, šéf ukrajinského prezidentského úradu, povedal, že jeho krajina sa nebude cítiť bezpečne, kým nebude potrestané ruské vedenie.

Najrýchlejší a najjednoduchší spôsob, ako vybudovať bezpečnosť Ukrajiny a celého sveta, je vytvoriť špeciálny tribunál, ktorý bude súdiť ruské vedenie za zločin agresie. Európa a celý civilizovaný svet chápe, prečo je to potrebné,“ povedal na otvorení výstavy „Ukrajina ste vy“ .

V novembri minulého roka ľudskoprávna organizácia Amnesty International uviedla, že Rusko „pravdepodobne“ pácha zločiny proti ľudskosti , pričom uviedla prípady násilného presunu a deportácie ľudí z Ukrajiny.

VEČNÁ VOJNA? Scholz varuje Západ
Nemecký kancelár Olaf Scholz povedal, že Západ sa musí pripraviť na dlhú vojnu proti Rusku a že spojenci by mali do konfliktu naliať viac zbraní a tankov. NATO je pripravené podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné, informuje americký... Čítať ďalej
18 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme