Spisovateľ Pavel Hirax Baričák: NEJEDNAJÚ! Všetci rozprávajú len o pokračovaní vojny
18 | 02 | 2023 I Gabriela Fedičová

"Prajem si, aby čo najskôr začali rokovania a aby elitám sveta došlo, že žonglujú s odisteným granátom. Prajem si MIER pre všetky národy sveta. Nik z rodičov neporodil a nevychoval dieťa preto, aby sa stalo pokrmom a obeťou pre vojnový stroj... aby sa stalo súčiastkou vo vraždiacej mašine, ktorú ktosi naprogramoval len kvôli svojim mocenským chúťkam, egu, naplnení moci a sily." Citát Pavel Hirax Baričák

"Môj prvý status k vojne na Ukrajine,"je názov príspevku, ktorý na sociálnej sieti zverejnil Pavel "Hirax" Baričák, spisovateľ a majiteľ vydavateľstva HladoHlas.

Baričák reaguje na rozhovor v televízii TA3 na tému súčasnej situácie ohľadne konfliktu na Ukrajine, kde americký ekonóm a analytik Jeffrey S. povedal dosť presne - diplomati sveta a najvyšší politici sveta zlyhali. Nejednajú, všetci rozprávajú len o pokračovaní vojny, o nových a ešte väčších dodávkach zbraní, o zničení Ruska, druhá strana o zničení NATO, EÚ, Ameriky. No nik nemá záujem začať rokovať, pochopiť druhú stranu. Čo sa deje, je nebezpečné, Putin a Biden (a ostatní politici a diplomati sveta) by mali rokovať - nie dvíhať prst a vyhrožovať bez toho, aby zdvihli telefón a priamo si zavolali.

Očividne tento rozhovor o dôležitosti okamžite riešiť konflikt mierovými rokovaniami a prostredníctvom diplomatického úsilia namiesto zasielania zbraní v relácii Anky Žitnej Lučaiovej Tak takto?! bol pre niekoho nadmieru nepohodlný. TA3 ho po pár hodinách stiahla a nie je dostupný ani v archíve. Čoho sa cenzori tak veľmi zľakli?

Celý rozhovor, ktorý bol medzitým odstránený nájdete tu:

VIDEO ŠKANDALÓZNA CENZÚRA! Rozhovor o Ukrajine s Jeffrey Sachsom TA3 OKAMŽITE STIAHLA!
Uznávaný americký ekonóm, profesor z Harvardu a poradca vlád po celkom svete Jeffrey Sachs bol v pondelok (6.2.) hosťom debaty v televízii TA3 na tému súčasnej situácie ohľadne konfliktu na Ukrajine. Očividne tento rozhovor o dôležitosti okamžite... Čítať ďalej
07 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Nemôžem mať iný názor, uviedol Pavel Hirax Baričák, ktorého názor preberáme v plnom znení 

Nemôžem mať iný názor - či pri výchove detí, či pri partnerských vzťahoch alebo iných konfliktoch už roky na konzultáciách učím ľudí komunikovať, nájsť zmier, precítiť druhú stranu, pýtať sa jej ako si predstavuje stav po zložení zbraní. Nie som pri východe detí za bitky, za facky pri hádkach, rovnako teda nie som za žiadnu vojnu sveta. Ale som smutný, že elitám sveta (vrátane tých v pozadí) pravdepodobne konflikt na Ukrajine silne vyhovuje...

"Potrebujeme politické riešenie, potrebujeme zloženie zbraní... žiaľ, každý vidí situáciu čiernobielo... to čo sa deje v Európe je veľmi zvláštne, diplomati sa stali najväčšími zástancami vojny - tí čo mali situáciu upokojovať a nachádzať zmierlivú cestu hlásajú "viac zbraní, viac zbraní"... no my potrebujeme, aby nám diplomati pripomínali, že cesta vedie cez diplomaciu," vyslovil sa Američan k téme.

Ďakujem TA3 za rozhovor s týmto pánom.

Na jeho slová o rokovaniach príde. Ide len o to kedy...

Niektorí možno napíšu, že sa dá jednať len s tou stranou, ktorá chce. Myslím si, že rokovať sa dá s každým. Volá sa to umenie mediácie. A môžeme si byť istí, že všetky zúčastnené strany na tomto konflikte majú svoje štáby psychológov, mediátorov, sociológov, vyjednávačov, stratégov, teoretikov, analytikov - možno stačí, aby niektorá zo strán prelomila svoje ego a pokúsila sa o to, nasmerovala tam energiu, prejavila snahu a sústredila do pokusu o zmier všetko. Nie do zbraní, v tých sa všetky strany už ukázali ako silné, bojaschopné, aktívne. Píšem, aby toľko isto snahy a energie, ktoré vkladajú do zbraní, investovali do SLOVA.

Prajem si, aby čo najskôr začali rokovania a aby elitám sveta došlo, že žonglujú s odisteným granátom. Prajem si MIER pre všetky národy sveta. Nik z rodičov neporodil a nevychoval dieťa preto, aby sa stalo pokrmom a obeťou pre vojnový stroj... aby sa stalo súčiastkou vo vraždiacej mašine, ktorú ktosi naprogramoval len kvôli svojim mocenským chúťkam, egu, naplnení moci a sily.

Prosím a modlím sa o MIER.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik