Morawiecki: Pošleme MiG-y, máme však PODMIENKU
18 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Poľský premiér a prezident vyjadrili podporu vyslaniu bojových lietadiel na pomoc Kyjevu,  majú však podmienku, informuje POLITICO.

Poliaci majú podmienku

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v sobotu uviedol, že jeho krajina je pripravená poskytnúť Ukrajine svoje stíhačky MiG, ak USA povedú širšiu koalíciu pre presuny lietadiel do vojnou zničenej krajiny.

Dnes môžeme hovoriť o presune našich MiGov ako súčasti širšej koalície a sme na to pripravení,“ povedal Morawiecki podľa správy agentúry Reuters z Varšavy. „Poľsko tu môže byť len súčasťou oveľa väčšej koalície, koalície so Spojenými štátmi ako lídrom,“ povedal.

VEČNÁ VOJNA? Scholz varuje Západ
Nemecký kancelár Olaf Scholz povedal, že Západ sa musí pripraviť na dlhú vojnu proti Rusku a že spojenci by mali do konfliktu naliať viac zbraní a tankov. NATO je pripravené podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné, informuje americký... Čítať ďalej
18 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Nie len MiG-y

Komentáre premiéra prichádzajú deň po tom, čo poľský prezident Andrzej Duda v rozhovore pre Sky News povedal , že moderné bojové lietadlá by mali byť včas vyslané na Ukrajinu, aby pomohli Kyjevu odraziť ruskú inváziu.

V budúcnosti budú potrebovať aj moderné lietadlá a bojové lietadlá. Všetko, čo im umožní mať technologickú prevahu nad ruskými ozbrojenými silami, je práve teraz cenné,“ povedal Duda pre spravodajstvo.

Poľský prezident tiež povedal, že staršie poľské stíhačky MiG-29 zo sovietskej éry by mohli byť odoslané skôr, keďže ide o lietadlá, ktoré môžu prevádzkovať ukrajinskí piloti, keďže toto je už druh vybavenia, s ktorým lietajú.

"Takže darovanie tohto zariadenia Ukrajine v prvom rade už poskytne Ukrajine podporu, pretože do určitej miery vyvážia Rusov," povedal Duda.

Jeden týždeň tak, druhý onak

Dudovo vyhlásenie prichádza necelý týždeň po tom, čo naznačil , že Poľsko nemusí byť schopné dodať západné stíhačky Ukrajine, pričom poznamenal, že jeho krajina má menej ako 50 lietadiel.

Vyslanec Kremľa pri OSN: Rusko nemalo na výber! Len sa bránime, keď Západ chce zničiť našu krajinu
Kremeľský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia týždeň pred výročím ruskej invázie na Ukrajinu tvrdí, že Západ je poháňaný odhodlaním zničiť Rusko. Nemali sme inú možnosť, ako brániť našu krajinu – brániť ju od vás, aby sme bránili našu identitu a... Čítať ďalej
18 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme