Soros o vojne: Víťazstvo Ukrajiny bude znamenať ROZPAD Ruska!
17 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Americký miliardár maďarského pôvodu George Soros sa vo štvrtok vyjadril, že prípadná porážka Moskvy vo vojne na Ukrajine by viedla k rozpadu "Ruskej ríše". To by podľa neho postsovietske republiky iba uvítali, píše portál dnes24.sk.

Krajiny bývalého Sovietskeho zväzu sa nevedia dočkať porážky Ruska na Ukrajine, pretože chcú presadiť svoju nezávislosť,“ povedal Soros v príhovore na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, o ktorom informovala jeho kancelária. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

„Znamená to, že víťazstvo Ukrajiny by znamenalo rozpad Ruskej ríše. Rusko by už nepredstavovalo hrozbu pre Európu a svet. Bola by to veľká zmena k lepšiemu,“ pokračoval.

Do tretej svetovej sa nehrnie

Spojené štáty budú i naďalej podporovať Ukrajinu, je presvedčený Soros. Podľa jeho slov však prezident USA Joe Biden upozornil svojho ukrajinského kolegu Volodymyra Zelenského, že existujú isté hranice a je potrebné zabrániť vypuknutiu tretej svetovej vojny. Zdroj týchto informácii nešpecifikoval.

Sovietsky zväz sa po rozpade v roku 1991 rozdelil na 15 nezávislých krajín. Rusko zostalo z nich najmocnejšou, pričom vlastní najväčší jadrový arzenál na svete, pripomína Reuters.

Nové sankcie, nový optimizmus...
USA oznámili veľké sankcie G7 proti Rusku. Námestníčka ministra zahraničných vecí Nulandová oznámila nový balík sankcií proti Rusku k 24. februáru. A zas udrieme! Victoria Nulandová informovala o novom balíku protiruských sankcií, ktorý... Čítať ďalej
17 | 02 | 2023 | Milan Laca

Putin v uplynulom období viackrát označil vojnu na Ukrajine za existenčný boj so Západom a vyhlásil, že Rusko sa v prípade ohrozenia bude brániť všetkými dostupnými prostriedkami.

Ruská armáda má podľa Sorosa zlé vedenie, slabé vybavenie a nízku morálku. Ruský prezident sa preto obrátil na súkromnú polovojenskú Vagnerovu skupinu. Soros tvrdí, že tento riskantný krok z krátkodobého hľadiska zafungoval.

Ďalší protivník - Čína

Miliardár v príhovore hovoril aj o Číne. Podľa neho stratégia nulovej tolerancie covidu otriasla dôverou v Komunistickú stranu. „Súčasná situácia spĺňa všetky predpoklady na zmenu režimu či revolúciu… Je to však len začiatok neprehľadného procesu, ktorého dôsledky sa prejavia až po dlhšom čase,“ uviedol.

V krátkodobom horizonte podľa neho pravdepodobne ostane pri moci čínsky prezident Si Ťin-pching, pretože v rukách pevne drží všetky nástroje represie. Som však presvedčený, že Si Ťin-pching nezostane vo funkcii doživotne. Kým bude v úrade, Čína sa nestane dominantnou vojenskou a politickou silou, o čo sa Si Ťin-pching snaží,“ dodal.

Soros považuje Rusko a Čínu za vedúcich členov skupiny vzostupných „uzavretých spoločností“, v ktorých je jednotlivec podriadený štátu.

Americký recept na pomalú smrť Ukrajiny
V americkom Kongrese zvonia poplašné zvony! Vladimir Putin dokázal, že je zbehlý vo využívaní politickej priepasti v USA, takže solídny konsenzus oboch strán na vyzbrojovanie Ukrajiny za posledný rok ho mohol celkom prekvapiť, píše The Guardian.... Čítať ďalej
17 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok