Prezidentkino zlyhanie
17 | 02 | 2023 I Ivan Brožík

Ide to mimo nej. Vlastne, rúti sa to mimo nej. Koalícia si z nej nič nerobí, prelamuje je vetá, hoci v tomto čase je prezidentka podľa Ústavy SR nadriadená vláde, ergo vládnemu parlamentnému valcu. Koalícia si pod jej dohľadom urobila z ústavy trhací kalendár a z úradu hlavy štátu "kadibudku". Opozícia sa iba s maximálnym sebazaprením a pre dekor správa k prezidentke ako k najvyššiemu ústavnému činiteľovi v štáte.

Prezidentku máme často v zahraničí na preberaní rôznych cien, až sa vracia pamäť kdesi dozadu k jednému "Femina Ave" zrkadlu... Veľmi často ju máme v USA a keď nie tam, tak na stretnutiach s diplomatmi z USA. Potom ju ešte výnimočne máme na takzvaných "významných spoločenských podujatiach", na ktoré sa pozvánky veľmi citlivo vyberajú a na ktoré prakticky bežný občan či občianka ani len omylom nikdy nezavíta. Máme hlavu štátu, ktorá sa tak ale neprejavuje. Skôr ako ruka iného štátu. 

Prezidentka ako strážca ústavnosti

Ako sa naša "strážkyňa ústavnosti prejavila v čase opätovného zavedenia cenzúry na Slovensku? Veď ústava nám zaručuje aj toto: "Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu." Nuž tu sa, paradoxne právnička, zachovala ako pštros. Natíska sa otázka, na čí pokyn. Nátlak, požiadavku - vyberte si.

Prezidentkino ústavné zakotvenie

Tak toto je fakt zaujímavé, zároveň však aj smutné čítanie: "Prezident reprezentuje Slovenskú republiku navonok i dovnútra a svojím rozhodovaním zabezpečuje riadny chod ústavných orgánov. Prezident vykonáva svoj úrad podľa svojho svedomia a presvedčenia a nie je viazaný príkazmi." Neviem, možno sa mýlim, ale o riadnom chode ústavných orgánov sa tu od decembra nedá hovoriť ani v delíriu. Naopak, iba o deštrukcii či slovami samotnej prezidentky o "legislatívnej parlamentnej smršti, ohrozujúcej ústavné princípy a verejné financie." Máte pocit, že okrem nesmelého hryzkania, skrývajúceho sa v jednom bezzubom vyhlásení by v situácii, ako ju sama opisuje, prezidentka zabezpečovala "riadny chod orgánov"? V tejto súvislosti znie veľmi smutne text, teda, ústavný text sľubu hlavy štátu: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej 33 republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony." Nádych, výdych, nádych, výdych...

Na čo alebo čí príkaz čaká?

Prezidentka by mala mať pod kontrolou činnosť vlády v demisii s prísne vymedzenými právomocami, medzi ktorými napríklad nie sú "zásadné rozhodnutia". Lenže, ako sa zdá, vláda si cez svojich poslancov dovoľuje zmeny v ústave, čo aj neprávnik môže oprávnene považovať za "zásadné rozhodnutia". Je termín predčasných volieb zásadný? No predsa je a zas ho prezidentka necháva na vláde a na bláznoch, ktorí ju z úzadia na špagátikoch riadia. Po tom, ako parlament predvádza frašku na neschopnosť, by fakt asi prezidentka mala vystúpiť s prejavom v Národnej rade Slovenskej republiky, tak, ako ju napríklad vyzval predseda HLASu Peter Pellegrini. Nie, hlava štátu mala v ten deň iný program.Aký a ako dôležitý, to sme sa nejak nedozvedeli. Usudzujem však, že počuť názor prezidenta v čase a v prejavoch ťažkej krízy vo vedení štátu je asi prvoradejšie, ako akýkoľvek "iný" program.

Zlyhanie

Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová priznala, že v jej politike voči Rusku sa vyskytli zlyhania. Hm, kedy sa dočkáme priznania slovenskej prezidentky, že v jej politike voči Slovensku sa vyskytli a naďalej vyskytujú zlyhania? Nateraz posledný známy prieskum o dôvere prezidentke Čaputovej pochádza z decembra 2022. Vyzeral takto: Prezidentke Čaputovej už o 11 percent viac ľudí nedôveruje ako dôveruje. Pokračuje pokles jej podpory. Zuzane Čaputovej dôveruje 41,7 percenta ľudí, z toho 22,5 percenta rozhodne a 19,2 jej skôr dôveruje. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N. Nie je pri takej dôveryhodnosti politika čas hovoriť o zlyhaní jeho politiky? O zlyhaní jeho samotného?

Horúci parlamentný zemiak "elegantne" švacli po prezidentke
"Svätá trojica" (pri všetkej úcte k pôvodnému obsahu súslovia) si prehadzuje v rukách štát ako detváky horúci zemiak, práve vytiahnutý z popola. Momentálne ho drží, zjavne nie nadšená, prezidentka. "Sedí ryba pri potoku, drží zlatý meč, na koho to... Čítať ďalej
17 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok