Americký recept na pomalú smrť Ukrajiny
17 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

V americkom Kongrese zvonia poplašné zvony! Vladimir Putin dokázal, že je zbehlý vo využívaní politickej priepasti v USA, takže solídny konsenzus oboch strán na vyzbrojovanie Ukrajiny za posledný rok ho mohol celkom prekvapiť, píše The Guardian. Otázka po roku vojny znie: ako dlho môže tento konsenzus trvať?

Rezolúcia „Ukrajinská únava“

Dva týždne pred prvým výročím invázie 24. februára skupina republikánov podporujúcich Trumpa vedená Mattom Gaetzom predstavila rezolúciu „Ukrajinská únava“, ktorá, ak bude schválená, „vyjadrí v zmysle Snemovne reprezentantov, že Spojené štáty musia ukončiť svoju vojenskú a finančnú pomoc Ukrajine a vyzýva všetkých bojovníkov, aby dosiahli mierovú dohodu“.

Rezolúciu sponzoruje 11 republikánskych členov Kongresu z ultrapravicovej frakcie Freedom Caucus. Je to  prekážka pre vedenie, ktoré sa väčšinou zaviazalo, že zostane v kurze podpory Ukrajiny. V odôvodnení uznesenia Gaetz poukázal na riziká eskalácie ukrajinskej vojny do širšieho globálneho konfliktu a na ekonomické náklady pre USA.
Biden zabudol na vlastné varovania
"Prezident Joe Biden musel zabudnúť na svoju predpoveď z marca 2022, ktorá naznačovala, že vyzbrojenie Ukrajiny vojenskou technikou vyeskaluje konflikt na 'tretiu svetovú vojnu'," povedal republikán z Floridy. "Amerika je v stave riadeného úpadku a bude sa to zhoršovať, ak budeme pokračovať v krvácaní s dolármi daňových poplatníkov smerom k zahraničnej vojne."
 
Zdroj foto: FB/Eduard Chmelár | Zelenskyj, Biden
 

Vplyv tejto frakcie umocňuje skutočnosť, že republikáni majú v snemovni väčšinu a nový predseda Kevin McCarthy sa do funkcie presadil až po 15 kolách hlasovania medzi republikánskymi členmi, počas ktorých dal sľub, že vypočuje obavy tvrdých pravicových stúpencov ako Gaetz.

Posledných 12 mesiacov bijem na poplach ohľadom odporu republikánov voči pomoci Ukrajine,“ povedal demokratický senátor Chris Murphy. "Práve teraz je v Senáte dostatok republikánov, ktorí podporujú pomoc Ukrajine spolu so všetkými demokratmi, takže môžeme pokračovať v poskytovaní podpory, ale neviem, čo sa stane v Parlamente."

Myslím si, že na McCarthyho bude vyvíjaný obrovský tlak, aby opustil Ukrajinu... a je možné, že pod tlakom zvädne,“ povedal Murphy. "Vieme, že Rusi to vidia ako skutočnú príležitosť."

Udrú Rusi aj vo vesmíre?
Ruské ministerstvo zahraničia označilo americké civilné vesmírne objekty za legitímny cieľ odvetného úderu. Ide o satelity, používané na vojenskú pomoc Kyjevu. Zostrelia ich? Civilné vesmírne objekty Spojených štátov, používané na vojenské účely... Čítať ďalej
16 | 02 | 2023 | Milan Laca
Všetko je to o Rusku! Ukrajina je lacný spôsob, ako ho zničiť
Európski diplomati lobovali u republikánov, zdôrazňovali dôležitosť zachovania západnej solidarity tvárou v tvár ruskej agresii a tvrdili, že podpora Ukrajine je mimoriadne lacný spôsob, ako degradovať armádu nepriateľskej mocnosti, ktorú Pentagon považuje za „akútnu hrozbu“.

„Rozdiel v USA je teraz hmatateľnejší ako v Európe. Republikánske vedenie je absolútne neústupné, že podpora pre Ukrajinu neklesne, ale sú to len slová,“ povedal jeden európsky diplomat. „S takou tesnou republikánskou väčšinou v snemovni má Freedom Caucus veľký vplyv. A nepotrebujete prerušiť pomoc zo dňa na deň. Len to musíte spomaliť. To je to nebezpečenstvo."

Eduard Chmelár: STAČILO! Západ si predstatuje, že dobije Moskvu? POMIATLI SA?
Spôsob, akým si ospravedlňujeme podporu tejto nezmyselnej a krutej vojny, je zvrátený. Vraj, musíme im posielať viac a viac zbraní, aby sa vojna neocitla na našej hranici. Ak nechceme, aby sa ruská armáda dostala až k hraniciam Slovenska, ak... Čítať ďalej
16 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Američania toho majú už dosť