Taraba: Ako je Budaj fejkový demokrat, tak je aj fejkový ekológ (VIDEO)
17 | 02 | 2023 I Eka Balaskova

Tomáš Taraba (Život-NS) navrhuje, aby sa správcom systému zálohovania fliaš stal štát. Aktuálne je ním totiž súkromná spoločnosť, ktorá má z predaja a následného výkupu PET fliaš a plechoviek podvodné zisky. Podľa Tarabu je to podvod, ktorý na Slovenskej republike „spáchalo“ Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pod vedením Jána Budaja (nom. OĽaNO).

Systém zálohovania obalov dnes generuje zisk odhadom 40-45 mil. euro.

Tomáš Taraba vysvetľuje, ako tento systém, na ktorý nemá dosah NKÚ funguje a koho zvýhodňuje. Štát nielen nemá nad spoločnosťou kontrolu, ale nemá ani nikoho vo vedení recyklačnej spoločnosti, ktorá má na obrovské reklamy a delí si zisk, ktorý by mohol skončiť v štátnej kase.

Monopol na „zetko“

Vlastníkmi tohto systému sú štyri súkromné asociácie. Členmi jednej sú obchodné reťazce, v druhej sú výrobcovia alko a nealko nápojov.

„Recyklačná spoločnosť pritom má právo vydávať označenie „Z“. A keď nedostanete zetko, na Slovensku nemôžete predávať alkoholické a nealkoholické nápoje, je to nelegálne. Oni v skutočnosti rozhodujú o tom, kto na Slovensku bude a kto nebude predávať nápoje,“vysvetľuje Taraba. Spoločnosti, ktorú vlastnia štyri súkromné asociácie, dal minister v demisii Budaj monopol. Poslanec tvrdí, že to zničilo niekoľko spoločností, ktoré označenie „Z“ nedostali dva-tri mesiace.

Eduard Chmelár: BUDAJ JE NOTORICKÝ LUHÁR!
"Pre mňa je tento človek nedôveryhodný aj ako respondent pre historika pri opise udalostí, ako sa stali. Možno mu dá pani prezidentka štátne vyznamenanie, veď keď už dala metál trom exponovaným ľudákom, môže dať aj eštebákovi, nech zachováva... Čítať ďalej
04 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová

Mimo dosahu NKÚ

„Ja sa pýtam, z akého dôvodu ten falošný demokrat Budaj si dovolil nastaviť systém tak, že ak si Poliak kúpi plastovú fľašu niekde na pumpe pri Žiline a vyhodí ju v Rakúsku, tá už sa nikdy v živote nevráti do systému,“ poznamenáva Taraba. Znamená to, že tých 15 centov nikdy nikto nikomu nemusí vrátiť. Na účte tej firmy tak ostanú desiatky miliónov eur za rok.

„Koaliční poslanci došli na to, že to nevedia poslať na Národný kontrolný úrad (NKÚ), lebo Budaj to nastavil tak, že tá firma nespadá pod kontrolu NKÚ,“hovorí Tomáš Taraba.

Veľkí výrobcovia vo výhode

Taraba objasňuje, že každý podnikateľ, ktorý len naplní fľašu, za ňu musí zaplatiť pätnásť centov. Bez toho, aby bolo isté, či ju predá.

„Takto ten systém zaťažil slovenských výrobcov, ktorí nemajú to šťastie, že za nimi stoja veľké kapitálové spoločnosti. Firmy, ktoré sa tým živili 10-15 rokov sa zrazu dostali do vážnych finančných problémov. Spoločnosť, ktorú vy ste nazvali recyklačná, má v skutočnosti za úlohu rozdávať zetká, sprístupňovať, komu dovolím a komu nedovolím na Slovensku predávať,“hovorí Taraba a upozorňuje na to, že fľaše sa dajú vrátiť len vo veľkých obchodných reťazcoch, čo je zase len znevýhodnenie malých podnikateľov.

Celý ten systém je podľa Tarabu postavený na profite pre reťazce a veľkých výrobcov. Navyše, keby bol správcom recyklačnej spoločnosti štát, zisky končia na konte finančnej správy, takto končia na účtoch členov asociácií.

Remišovú (nielen) do kameňa tesať!
Za socialistického režimu bola jediným možným víťazom Komunistická strana Československa. Jej vládu v novembri pred 34 rokmi vraj ukončila nežná revolúcia. V súčasnosti ide do volieb viacero strán, ktoré medzi sebou zvádzajú vyvražďovací boj. Víťaz... Čítať ďalej
16 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Bez zástupcu štátu vo vedení

Ďalšia vec, na ktorú poslanec Taraba upozorňuje, že štát vo vedení tejto spoločnosti nemá personálne zastúpenie. Päťdesiat percent zo zisku pritom môže ísť na správu systému a zvyšných 50 si rozdelia asociácie. Tu Taraba poukazuje na to, aké bombastické reklamy na zálohový systém v médiách bežia.

Bol to zámer?

„Ak ste to urobili zámerne, určite sa postavíte proti zmene. Nik nemá najmenší problém s recykláciou odpadu. Vzniká tu ale otázka, koho majetkom je odovzdaný plastový obal. Opäť spoločnosti, ktorá ho speňaží a štát z toho nemá absolútne nič,“ uzatvára Taraba.

Problémové "zetko"

Vykupovanie zálohovaných fliaš od začiatku sprevádzali problémy. Automaty, kde vhodíte prázdnu fľašu, či plechovku, totiž musia mať len predajne presahujúce istú rozlohu. To však diskriminuje obyvateľov vidieka.

 „Museli sme na všetkých produktoch, ktoré máme na Slovensku, a tých je vyše sto, vymeniť čiarové kódy. Vďaka tomu dokážu obchodníci aj skenery odlíšiť starý a nový obal,“ tvrdil pred rokom Michal Čubrík, manažér pre vonkajšie vzťahy Coca-Cola HBC Česko a Slovensko. A presne o tomto hovoril aj Tomáš Taraba. Keď to skomplikovalo situáciu takému gigantu, vieme si predstaviť, že pre mnohých malých výrobcov je získanie „zetka“ likvidačné.

Kúpite, ale nevrátite. PROBLÉMY so zálohovaním
Pre predajne menšie ako 300 štvorcových metrov platí výnimka, nemusia sa zapájať do procesu zálohovania plastových fliaš. To však diskriminuje najmä obyvateľov vidieka, konštatujú Hospodárske noviny. Diskriminácia vidieka Zálohovanie PET fliaš u... Čítať ďalej
24 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik