Šutaj Eštok kritizuje čudné praktiky prokurátorov z ÚŠP
16 | 02 | 2023 I Eka Balaskova

Podľa nezaradeného poslanca Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD), Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) má ďalšiu persónu, ktorej mediálne výstupy podľa Maroša Žilinku porušujú pravidlá. Napriek tomu, že Daniel Lipšic, šéf ÚŠP za to dostal disciplinárny trest, ďalším „hriešnikom“ je tentokrát Štefan Harkabus.

Toho mainstream pasuje za odborníka aj napriek tomu, že Harkabus má za sebou podľa verdiktu Súdnej rady nesprávne rozhodnutie vo veci Krajského súdu Bratislava III. Zato Šutaj Eštok to vidí na ďalšie disciplinárne konanie pre Lipšicovho podriadeného. Šutaj Eštok je presvedčený, že Slovensko potrebuje slušnosť nie len v rečiach politikov, ale aj v konaní OČTK, či prokurátorov ÚŠP.

Ďalšie disciplinárne konanie?

V rozhovore pre Denník N sa Harkabus vyjadroval k živým kauzám a kto vie „čítať medzi riadkami, v niektorých vyjadreniach môže nájsť politický odkaz. Generálny prokurátor Maroš Žilinka (pod ktorého ÚŠP patrí) pritom u svojich podriadených vždy dbal na to, aby sa obmedzovali v mediálnych výstupoch. Nevyjadrovanie sa k citlivým politickým kauzám mainstream veľakrát vyčítal aj samotnému Žilinkovi. Otázne preto je, či nepodá návrh na ďalšie disciplinárne konanie.

Peter Pellegrini: Všetko majú v rukách prezidentka a SaS
VIDEO: Hlas- SD výzýva prezidentku Čaputovú, aby ešte dnes vystúpila pred Národnou radou a požiadala poslancov o zmenu termínu predčasných volieb. Zároveň Peter Pellegrini na štvrtkovej tlačovej besede strany Hlas-SD vyzval stranu SaS, aby prevzali... Čítať ďalej
16 | 02 | 2023 | Eka Balašková / TASR

Na slovo vzatý odborník

„Inak ako propagandou sa nedá nazvať rozhovor prokurátora Harkabusa pre Dennik N. Práve tam sa najnovšie z prokurátora Harkabusa snažil vykresliť odborníka, ktorý dodržuje zákon. Rád by som sa ho teda verejne opýtal, či on sám si to o sebe myslí aj po rozhodnutí Súdnej rady SR. Bol to totiž on, kto vydal súhlas na vykonanie prehliadky Okresného súdu BA III a tým posvätil všetko, čo Čurillovci navystrájali, keď nátlakom trvali na vydaní utajovanej prílohy k vyšetrovaciemu spisu, ktorú im sudcovia a zamestnanci súdu odmietli vydať,“  upozorňuje Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Problémom bol Pitt?

"Postup sudcov a predsedu OS Bratislava III, ktorým odmietli vydať vyšetrovací spis a jeho utajovanú prílohu na základe výzvy na vydanie veci orgánu činnému v trestnom konaní, pričom neboli zbavení mlčanlivosti a ani povinnosti zachovávať utajované skutočnosti v tajnosti, bol plne v súlade so zákonom," skonštatovala Súdna rada SR vo svojom uznesení. Reagovala ním na Fittov podnet, ktorý sa týkal možného ohrozenia nezávislosti súdnej moci v súvislosti s postupom príslušníkov NAKA.

Matúš Sutaj Eštok: Hamran s Kolíkovou klamali
"Hamran s Kolíkovou klamali o zásahu kukláčov," uviedol na sociálnej sieti Matúš Šutaj Eštok, poslanec NR SR, strany Hlas - SD. Šutaj Eštok reaguje na rozhodnutie Súdnej rady SR, ktorá rozhodla o tom, že sudcovia OS BA III postupovali správne, keď... Čítať ďalej
15 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová

Je ich spolupráca čistá?

Podľa poslanca v právnom štáte existuje určitý odstup medzi vyšetrovateľmi NAKA a prokurátormi ÚŠP. Šutaj Eštok upozorňuje, že spolupráca medzi týmito inštitúciami je cielená a možno ani nie je úplne čistá.

„Mal to byť on, kto Čurillovcov zastaví v demonštrácii sily voči súdnej moci. To by ale nemohol byť rovnaký zbabelec ako Lipšic a jeho kolegovia, ktorí si prešľapy žehlia rozhovormi v Denníku N,“  hovorí Šutaj Eštok o Harkabusovi.

Slušnosť by nemala byť len póza

Zvlášť v justícii a bezpečnostných zložkách sa volá po slušnosti hlavne od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbencie. Hoci o slušnosti počúvame už päť rokov, konanie orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) či ÚŠP o nej podľa Šutaja Eštoka veľmi nesvedčí.

„Slovensko potrebuje viac slušných prokurátorov, ktorí konajú v medziach zákona a menej tých, ktorí si myslia, že stoja nad zákonom ako páni Harkabus, Repa, Šurek, Kysel a najmä politik prezlečený za prokurátora Lipšic,“uzavrel Šutaj Eštok.

Hlas-SD: Hamran s Kolíkovou klamali o zásahu kukláčov
Dnes Súdna rada SR rozhodla, že sudcovia OS BA III postupovali správne, keď odmietli vydať Čurillovcom vyšetrovací spis s utajovanou prílohou aj napriek nátlaku, ktorí ozbrojenci vyvíjali na zamestnancov súdu. Príslušníci NAKA sa mali 25. apríla... Čítať ďalej
14 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme