Rusko-ukrajinský konflikt čaká ESKALÁCIA! Kto z toho vyťaží najviac?
16 | 02 | 2023 I Diana Zaťková
Kedy to už pochopíme? Rusko ako vojenská veľmoc nepripustí, aby bolo porazené! Rusko-ukrajinský konflikt môže skĺznuť do ešte väčšej eskalácie a vyhladzovacej vojny. Pritom riziká priameho zapojenia NATO a ruského použitia taktických jadrových zbraní sú na vzostupe, varovali čínski experti po humbuku USA a NATO o ruskej „jarnej ofenzíve“ pre portál Global Times. Protiútok Ukrajiny ako výročná pripomienka začiatku konfliktu sa podľa expertov blíži. 
 
Keďže náznaky možného konca vojenského konfliktu sa stále zdajú byť v nedohľadne, odborníci vyzvali na zmiernenie situácie skôr, ako sa objavia ďalšie presahy. Očakáva sa, že na nadchádzajúcej Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, ktorá sa zíde 17. februára, bude Čína sprostredkovať a zohrávať konštruktívnu úlohu pri podpore mierových rozhovorov, poznamenali experti.  
Jarná ofenzíva i protiofenzíva koniec vojny neprinesú
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na utorkovom (14.2.) stretnutí ministrov obrany NATO v Bruseli uviedol, že Rusko už začalo svoju novú „jarnú ofenzívu“ s „väčším počtom vojakov, väčším počtom zbraní, väčšou spôsobilosťou“. Šéf NATO mal na mysli intenzívny vojenský konflikt v Bachmute v Doneckej oblasti. Zdôraznil potrebu dodať Ukrajine viac munície a obvinil, že Rusko sa "pripravuje na ďalšiu vojnu, na nové ofenzívy a nové útoky".

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok povedal, že očakáva, že Ukrajina podnikne protiútok, a uistil Kyjev, že západní spojenci sú naďalej odhodlaní poskytovať podporu.   
Jens Stoltenberg / TA SR
 
Podľa Aljazeery sa očakáva, že členovia NATO budú diskutovať o obrane na jej východnom krídle, pričom hlavnými otázkami sú posilnenie rozpočtov, protivzdušná obrana, vytvorenie tankovej koalície, výcvik jednotiek a logistická podpora. Pokiaľ ide o pokročilé bojové lietadlá a tanky, ktoré chce Kyjev, 11 krajín súhlasilo s vyslaním tankov na Ukrajinu, 22 krajín sa zaviazalo vyslať bojové vozidlá pechoty, zatiaľ čo 16 krajín sa zaviazalo zabezpečiť „delostrelectvo a muníciu“, uviedol predseda amerického Zboru náčelníkov štábov Mark Milley na utorňajšom stretnutí. 
Západ stíhačky neposkytne, to asi len Slovensko

Americkí predstavitelia však nemali žiadne oznámenie o poskytovaní bojových lietadiel Ukrajine, čo je pokračovaním postoja Bieleho domu, ktorý odmieta vyslať vojenské stíhačky spolu so Spojeným kráľovstvom, Nemeckom a ďalšími spojencami. 

NATO podrží Ukrajinu a bude zbrojiť
Viac pomoci Ukrajine a zvýšené odstrašovanie: Stoltenberg – o dohodách medzi ministrami obrany NATO. Ministri obrany krajín NATO sa na stretnutí dohodli na zvýšení podpory Ukrajine, posilnení vlastných prostriedkov na odstrašovanie a vypracovaní... Čítať ďalej
15 | 02 | 2023 | Milan Laca

Eskalácia konfliktu ešte len nastane

Zhao Huirong, odborník na východoeurópske štúdiá z Čínskej akadémie sociálnych vied, pre Global Times uviedol, že USA a NATO sa propagovaním ruskej „jarnej ofenzívy“ a protiútoku Ukrajiny pripravujú na eskaláciu vojenského konfliktu a zhromaždenie spojencov. Eskalácia a efekt prelievania sa zdá byť nevyhnutný v čase, keď ani jedna strana nie je ochotná robiť kompromisy, povedal Čao s tým, že inflexný bod vojenského konfliktu ešte nenastal.

Yang Jin, vedecký pracovník Inštitútu ruských, východoeurópskych a stredoázijských štúdií pri Čínskej akadémii sociálnych vied, povedal pre Global Times, že v stave patovej situácie a vyčerpania môže „jarná ofenzíva“ a „protiútok“ byť skôr psychologickou súťažou. "Vojaci na oboch stranách sú vyčerpaní a potrebujú zvýšiť morálku."

NATO sa bude čoraz viac zapájať do rusko-ukrajinského konfliktu, povedal Čao. "V skutočnosti NATO už existuje v oblasti spravodajstva, výcviku vojakov, dodávok zbraní, s výnimkou posledného kroku priameho vyslania vojakov," povedal Čao. 

Tanková eufória sa vytráca
Nemecký minister obrany Pistorius: Do Kyjeva zatiaľ dodajú len polovicu práporu tankov Leopard 2. Na rozdiel od predchádzajúcich sľubov, bude môcť aliancia krajín, dodávajúcich tanky Kyjevu, vyslať na Ukrajinu len polovicu práporu modernejších... Čítať ďalej
16 | 02 | 2023 | Milan Laca

Kedy to už pochopíme? Rusko ako vojenská veľmoc nepripustí, aby bolo porazené

A Rusko má prostriedky na to, aby sa ubezpečilo, že napríklad v najhoršom scenári neprehrá. V takom prípade by mohlo použiť niektoré zbrane hromadného ničenia, uviedol Yang. 

Podľa výročnej správy nórskej spravodajskej služby začalo Rusko v Baltskom mori po prvý raz za posledných 30 rokov rozmiestňovať plavidlá vyzbrojené taktickými jadrovými zbraňami, informoval Politico. 

Európska únia pracuje na desiatom balíku sankcií proti Rusku. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že sa zameria na vývoz v hodnote 10 miliárd eur a "ďalšie vyhladovanie ruskej vojenskej mašinérie". 

Riziko, že Rusko použije taktické jadrové zbrane, je na vzostupe a medzinárodné spoločenstvo by malo pracovať na deeskalácii konfliktu, nie na rozdúchavaní plameňov, povedal Yang.

Ursula von der Leyenová počas rozpravy o výsledkoch rusko-ukrajinského konfliktu v rámci plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu vo francúzskom Štrasburgu 15. februára 2023, foto: Getty Images
 
Záblesk mieru?

Analytici sa domnievajú, že iniciátorom eskalácie sú USA. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov nedávno tvrdil, že americkí predstavitelia priznali, že stáli za výbuchom plynovodu Nord Stream, čo odhalila aj správa amerického investigatívneho novinára Seymoura Hersha.  

Na druhej strane, Wang Yi, riaditeľ Úradu zahraničnej komisie Ústredného výboru Komunistickej strany Číny (CPC), odštartoval v dňoch 14. až 22. februára návštevy Francúzska, Talianska, Maďarska a Ruska na pozvanie vlády štyroch krajín. Wang sa tiež zúčastní na 59. mníchovskej bezpečnostnej konferencii, kde vystúpi s prejavom, v ktorom vyjadrí jasný záväzok Číny k mierovému rozvoju a podelí sa o postoj Číny k hlavným medzinárodným otázkam, uviedla agentúra Xinhua. 

Ako to bolo s plynovodom?
Novinár Hersh obvinil americké médiá a úrady z utajovania údajov o vyhodení Nord Streamu. Americký novinár Seymour Hersh, ktorý publikoval článok o účasti USA na sabotáži ruských plynovodov Nord Stream a Nord Stream 2, obvinil popredné médiá a... Čítať ďalej
15 | 02 | 2023 | Milan Laca

"Otázka rusko-ukrajinského konfliktu je veľmi pravdepodobne stredobodom Wang Yiho cesty. A harmonogram ukazuje, že Čína bude hrať konštruktívnu úlohu pri sprostredkovaní a podpore rozhovorov a mieru, najmä pri podpore výmen medzi Ruskom a inými európskymi krajinami," povedal Yang Jin. Na rozdiel od USA, Čína vždy stála v neutrálnej pozícii a vyzývala všetky strany, aby spory riešili politickými rokovaniami, a dúfala, že sa situácia ochladí a vojenský konflikt sa čo najskôr skončí, poznamenal Yang. 

USA jednoznačne získavajú najviac

Analytici sa domnievajú, že eskalácia a pokračovanie vojenského konfliktu by malo výrazne negatívny vplyv na Európu, Rusko, Ukrajinu i medzinárodné dodávky energie. Naopak, USA, ktoré kladú prekážky mierovému politickému riešeniu, jednoznačne získavajú najviac. „Od energetiky, záujmov vojensko-priemyselného komplexu až po reintegráciu NATO, sprísnenie kontroly nad EÚ a využívanie ukrajinských životov na poškodenie Ruska, USA do značnej miery dosiahli to, čo chceli, a nevadí im získať viac,“ povedal Zhao Huirong. 

Zároveň USA akosi preberajú opraty nad tempom konfliktu. Pomoc Washingtonu Ukrajine je obmedzená. Zabezpečia, aby Ukrajina mala určitú bojovú kapacitu, ale nebudú plne spĺňať potreby Ukrajiny na zabezpečenie rýchleho víťazstva, pretože je to najlepší spôsob, ako Moskvu vyčerpať, povedal Čao. "USA do veľkej miery vodili NATO za nos. Ak by aj v budúcnosti došlo v Európe k väčšej katastrofe, dopad na druhú stranu Atlantiku by mal byť minimálny," dodal. 

Budú rokovania? Americký generál povedal viac
Americký generál Mark Milley nevylučuje možnosť rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou, píše Financial Times . "Do jari zostáva už len niekoľko týždňov, ale toto je len horizont plánovania. Každú chvíľu je možnosť začať mierové rozhovory," odpovedal na... Čítať ďalej
16 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme