Politológ na Matovičovu odmenu 500 eur: Volič na Slovensku predsa nežerie seno. Či?
16 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Parlament Matovičovo šialenstvo o štátnom podplácaní voličov vyhodil z druhého čítania, on sa však do 24 hodín vrátil s iným návrhom. Tentoraz už naozaj ako s masovým úplatkom v štádiu pokusu. Päťsto eur rozdať v septembri každému aktívnemu voličovi, ale iba v septembri 2023! Niektorí poslanci dvíhajú obočie a nevyhýbajú sa ani označeniu volebná korupcia, píšu tvnoviny.sk.

Michal Šipoš, Eduard Heger, Igor Matovič
Michal Šipoš, Eduard Heger, Igor Matovič
Facebook
FB/Peter Pellegrini
FOTO TASR - Jaroslav Novák
Ondrej Dostál. FOTO - TASR
peniaze
peniaze
Shutterstock, PIXABAY, Dávid Grznár pre HD
Facebook / Desolat
Michal Šipoš, Eduard Heger, Igor Matovič
peniaze

Na Slovensku môže podľa údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky voliť 4,4 milióna voličov. (Údaj z roku 2022.) Ak by sa rozhodli ísť všetci v septembri k voľbám, Matovičova sekera do štátneho rozpočtu, teda našich spoločných peňazí, by bola presne 2 miliardy 200 miliónov eur. Natoľko si Matovič cení svoje udržanie sa pri moci. A to má byť výška jeho osobného úplatku (z rozpočtu) štyrom a pol miliónu občanov.

Populistické delírium

Matovič sám vyzýva proti nástupu "populistického šialenstva rozdávania z rozpočtu", no v tejto disciplíne je na Slovensku nikým a ničím nedostižný. Pôvodne chcelo Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), alias Matovič,  zaviesť odmenu za účasť na parlamentných voľbách vo výške desiatich percent zo všetkých poplatkov štátu. To mu však neschválili ani mnohí zamestnanci jeho politickej s.r.o.. Kým sa dvakrát nadýchnete, Matovič podáva ešte väčšie šialenstvo: 500 eur každému, kto v septembri 2023 bude voliť.

Matovičov zúfalo šialený celoštátny úplatok. Vybuchol internet!
Parlament Matovičovo šialenstvo o štátnom podplácaní voličov vyhodil z druhého čítania, on sa však do 24 hodín vrátil s iným návrhom. Tentoraz už naozaj ako s masovým úplatkom v štádiu pokusu. Päťsto eur rozdať v septembri každému aktívnemu... Čítať ďalej
14 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Igora MATOVIČA na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov:

„§ 60b: Odmena za účasť vo voľbách

(1)Volič, ktorý preukázateľne odovzdal hlasovací lístok vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky má právo na odmenu za účasť v týchto voľbách vo výške 500 eur.

(2)Ministerstvo vnútra vyplatí odmenu za účasť vo voľbách do 90 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov volieb

Pripomeňme, že Matovičovi ide jednorazovo iba o september 2023!

 

Ďalšia „atómovka“ expremiéra je na stole

Po tom, ako poslanci neposunuli v utorkovom hlasovaní do druhého čítania novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva z dielne OĽaNO, využil Igor Matovič procedurálnu fintu. Keďže návrh stihol podať ešte pred hlasovaním toho pôvodného, nemusí ísť do polročnej karantény, informujú tvnoviny.sk.

Ako píše expremiér a bývalý minister financií v dôvodovej správe, odmena by sa vyplácala do 90 dní po vyhlásení výsledku volieb. Považuje to za motivujúcu, spravodlivú odmenu a návratnú investíciu. „Je v súlade s dobrým hospodárením,“ povedal a odôvodnil to tým, že pokiaľ sa k moci dostanú Smer-SD a extrémisti, „nakradli“ by toho viac.

„Samozrejme, nejde o zanedbateľnú sumu. Na druhej strane v porovnaní s 30 miliardami eur, o ktoré mali podľa rôznych odhadov pripraviť Slovensko ľudia Roberta Fica a Petra Pellegriniho počas 12 rokov ich vlád, ide len o približne 5 percent z ich lupu,“ napísal v dôvodovej správe.

Ústavný právnik: Tváriť sa, že Migy sú nám na nič, je hrubé zavádzanie (VIDEO)
Emeritný ústavný sudca docent JUDr. Ján Drgonec vysvetľuje, prečo je odovzdanie našich Migov 29 protiústavným krokom. Protiústavné je podľa neho konanie ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) a premiéra odvolanej vlády Eduarda Hegera (OĽaNO), ale... Čítať ďalej
16 | 02 | 2023 | Eka Balašková

Začala sa kampaň

Dôvod, prečo líder OĽaNO prichádza s niečím podobným práve teraz, vidí odborník jasne. Podľa politológa Radoslava Štefančíka sme dnes už vo volebnej kampani. Hovorí, že voľby sa blížia a stále existuje šanca, že Smer bude súčasťou budúcej vlády a jeho predstavitelia otvorene hovoria o revanši.

„Igor Matovič bude prvý ma muške. Som totiž presvedčený, že ak by Smer dostal do rúk silové zložky moci, chlapci v čiernych kuklách niekedy nad ránom vylomia u Matovičovcov dvere,“ uviedol.

Kritika opozície

Líder Hlasu označil návrh „odmeniť“ voličov 500 eurami za nezmysel. „Navrhovať niekomu 500 eur len za to, že sa zúčastní na voľbách, je nonsens, aký som nepočul v žiadnej krajine na svete,“ vyjadril sa Peter Pellegrini.

„Kašlem na celé OĽaNO s ich idiotskými návrhmi. Štrnásť centov. Spýtajte sa Hegera, ako to majú tí ľudia v chudobe zvládnuť,“ komentoval šéf Smeru Robert Fico na tlačovej konferencii držiac v ruke rožok.

Ondrej Dostál (klub SaS) zhodnotil, že toto Igor Matovič nemôže myslieť vážne. Jeho stranícky kolega Branislav Gröhling dodal: „Všetci vidíme, že je to jasná volebná korupcia, on nás presviedča, že to tak nie je.

Návrh má problém

Tvrdenia o volebnej korupcii Igor Matovič odmieta. Tá podľa neho nastáva vtedy, keď sa niekomu ponúkne odplata za to, že bude či nebude voliť nejakým spôsobom. Alebo tak, že nebude voliť vôbec. „My chceme dosiahnuť maximálnu volebnú účasť,“ vyhlásil.

Ako sa vyjadril politológ Radoslav Štefančík, o skutkovej podstate trestného činu musí rozhodnúť súd. Ak by lídrovi OĽaNO išlo o zvýšenie voličskej účasti vo všeobecnosti, ako korupciu by to nevnímal. „Je to síce šialený a nebezpečný nápad, ale na korupcii musí niekto vždy získať. Osoba alebo skupina,“ uviedol.

Dodáva však, že práve tu sa dostávame k problému jeho návrhu. Igor Matovič podľa neho jasne pomenoval dôvody, prečo chce dať ľuďom 500 eur za účasť na voľbách.

„Aby nevolili konkrétne strany. On si teda od týchto 500 eur na hlavu sľubuje podporu konkrétnych skupín, resp. politických strán na úkor tých druhých. A keďže vyťažiť z tohto návrhu majú len niektoré skupiny, nejde teda o verejný záujem, ale o korupciu. Bez ohľadu na to, ako konkrétne by sa voliči zachovali,“ konštatoval Štefančík.

Drzý ako ploštica
Neprešiel mi jeden návrh - uplácať občanov, ktorí prídu k voľbám, desať percentnou zľavou na poplatky štátu, dám druhý, ešte drzejší. Hneď na druhý deň. Päťstovku za účasť vo voľbách, za lístok do schránky. Za moje politické prežitie. Z... Čítať ďalej
15 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Matovič na tlačovej konferencii návrh odôvodnil tým, že sa obáva historicky najnižšej účasti v najbližších voľbách. Demokratickí voliči zostanú podľa neho sklamaní doma. Obáva sa, že strany ako Smer, Hlas či Republika získajú ústavnú väčšinu. Chce tomu zabrániť tak, že ľudí finančne motivuje, aby šli voliť a zvýšila sa účasť.

Stojíme pred scenárom, že sa Slovensko môže vydať cestou von z EÚ a NATO, v ústrety veľkému ruskému bratovi,“ skonštatoval Matovič. Najbližšie parlamentné voľby budú podľa neho kritickým hlasovaním, preto Slovensko potrebuje čo najvyššiu účasť.

„Ľudia bez každodenného záujmu o politiku by boli náchylní to hodiť tomu, kto im tých päť stovák posunul do ich peňaženiek, takže Matovičovi by sa vo voľbách zvýšili šance,“ uvádza politológ.Tento Matovičov nápad však nevidí ako posledný.

Volič na Slovensku predsa nežerie seno. Či?

Myslím, že studnica šialených nápadov je u Igora Matoviča nevyčerpateľná, preto predpokladám, že s niečím ešte príde. A to z jednoduchého dôvodu. Napriek tomu, že sa jeho šialené nápady nemusia realizovať, priťahujú mediálnu pozornosť,“ zhodnotil Štefančík.

V centre pozornosti je tak opäť Matovič, ktorý takýmto spôsobom diktuje témy. Tvrdí, že Matovičovi nejde o to, či jeho návrh má šancu prejsť parlamentom, ale o to, aby na úkor iných strán, okrem iného jeho koaličných partnerov, priťahoval pozornosť.

„Ak mu to takto vydrží do volieb, účasť v parlamente má istú. To však ešte neznamená, že sa voliči nechajú opiť lacnými sľubmi a vstúpia do tej istej rieky aj po druhý raz. Volič na Slovensku predsa nežerie seno. Či?“ dodáva.

Takto si Matovič po Valentínovi hrkútal s adminom satirickej stránky
Po nápade exministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) „vybuchol internet“ memečkami a vtipmi na adresu päťstoeuroviek za účasť vo voľbách. Na Matovičov účet sa bavila aj známa satirická stránka ZOMRI. Exminister to bez komentára nemohol obísť a... Čítať ďalej
15 | 02 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik