Rusi vraj dosiahli svoje ciele
15 | 02 | 2023 I Milan Laca

Rusko už na Ukrajine dokázalo dosiahnuť strategické ciele.

Noviny Global Times napísali, že Rusko dosiahlo všetky strategické ciele na Ukrajine v rámci "špeciálnej operácie".

Tak ako?
Rusko dosiahlo kľúčové strategické ciele počas špeciálnej operácie na Ukrajine v rozpore s vyhláseniami USA, píše Global Times .
"Západ príliš zveličuje strategické ambície Moskvy. Neustále hovoria, že Rusko na Ukrajine zlyháva, nedosahuje svoje ciele," povedal Liou Siang, výskumník z Čínskej akadémie sociálnych vied.
Front...
Ruská armáda vytvorila stabilný front na východe Dnepra. Teraz môže nielen podnikať protiútoky, ale aj útočiť západným smerom. Kyjev je na 100 percent závislý od pomoci USA a NATO, dodal expert. Vzhľadom na vyššie uvedené, sa pre Spojené štáty stáva nerentabilným naďalej podporovať Ukrajinu a dotovať ju zbraňami. Napriek tomu už Washington nasadil silný protiruský tón, ktorý znižuje možnosť budúceho geopolitického kompromisu.
Joe a spol. velí v Kyjeve? A každý hovorí iné...
Biely dom nevylúčil možnosť ústupu Ozbrojených síl Ukrajiny z Artemovska (Bachmutu). Koordinátor strategickej komunikácie v Národnej bezpečnostnej rade Bieleho domu John Kirby hovoril o možnom ústupe Ozbrojených síl Urajiny z mesta Arťomovsk... Čítať ďalej
14 | 02 | 2023 | Milan Laca
Obrat
Rusko-ukrajinský konflikt sa dostáva do bodu obratu. To isté platí aj pre politiku USA. Americký prezident Joe Biden navštívi Poľsko od 20. do 22. februára pri príležitosti  výročia konfliktu, potvrdil Biely dom. Napriek tomu, bez ohľadu na to, ako americká strana vykresľuje návštevu, môže to len ťažko zmeniť skutočnosť, že washingtonská proxy vojnová stratégia sa ocitla v ťažkej situácii, píše sa v článku.
Podpora bude

Hovorca Bieleho domu John Kirby povedal, že Biden vyšle správu o pokračujúcej podpore USA úsiliu Ukrajiny. Toto je staré klišé o udržiavaní vysokej morálky. Ale Kirby tiež poznamenal - "Chce hovoriť o dôležitosti odhodlania a jednoty medzinárodného spoločenstva pri podpore Ukrajiny." Toto znie reálnejšie. Uvidí sa, aký konkrétny účel a motivácia stojí za Bidenovým výletom. Závisí to od jeho rétoriky a od stretnutí. Jedno však nemožno prehliadnuť – pozícia USA v konflikte je čoraz komplikovanejšia. Washington doteraz z krízy profitoval. Ale objavuje sa prielom, povedal Shen Yi, profesor na Fudan University, pre Global Times.

Čo s tým urobiť?

Postoj USA vyzerá z hľadiska tvorby politiky v súvislosti s konfliktom medzi Ruskom a Ukrajinou čoraz rozporuplnenjším. Keďže USA nasadili vo vnútornej politike dosť tvrdý protiruský tón, zostalo len málo priestoru na geopolitický kompromis. Analytici sa domnievajú, že Rusko môže prežiť opotrebovávaciu vojnu, ktorá však „zanechala krajiny NATO prakticky bezbrannými, pretože vyprázdnili svoje vlastné zásoby, aby zásobovali Ukrajinu“, povedal George Galloway, britský poslanec. 

Ústup Ameriky?

Zatiaľ čo Washington veľa hovoril o medzinárodnej solidarite, snaží sa stiahnuť. USA v skutočnosti chceli, aby Poľsko podnietilo EÚ, hralo väčšiu úlohu a nahradilo USA. Po roku začali USA, iniciátor rusko-ukrajinského konfliktu váhať, pretože pochybujú o tom, či nie je politický tlak príliš veľký na to, aby ho zniesol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ako sa to vyvinie...

Pokročilé zbrane budú ďalej provokovať Rusko a riskovať rozšírenie vojny. Ak sa rusko-ukrajinská vojna presunie ďalej,  ako prvé budú trpieť Poľsko a Rumunsko, dvaja členovia NATO pod ochranou článku 5, záväzku kolektívnej obrany NATO. V tom čase budú USA a NATO čeliť skutočnej politickej dileme, pretože dopad na svet bude 100-krát dôležitejší  ako pôvodná vojna, ktorá sa začala 24. februára minulého roku, povedal komentátor Lü.

Americký plukovník - Ukrajina je Obamova a Bidenova vojna
„Nikdy sme neboli bližšie k jadrovej vojne“, varuje plukovník Black a pripomína, že už "od vlády Baracka Obamu Spojené štáty masívne roznecujú Ukrajinu. Joe Biden pokračuje ako prezident v tom, čo začal ako viceprezident za Obamu. Ukrajina vo vojne... Čítať ďalej
14 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik