NATO podrží Ukrajinu a bude zbrojiť
15 | 02 | 2023 I Milan Laca

Viac pomoci Ukrajine a zvýšené odstrašovanie: Stoltenberg – o dohodách medzi ministrami obrany NATO.

Ministri obrany krajín NATO sa na stretnutí dohodli na zvýšení podpory Ukrajine, posilnení vlastných prostriedkov na odstrašovanie a vypracovaní opatrení na ochranu kritickej infraštruktúry.

Ideme ďalej

"Vítam nové záväzky členských štátov Aliancie podporovať Ukrajinu, najmä nové dodávky ťažkej techniky a vojenský výcvik. Ukrajina má príležitosť zmeniť pomer síl a čas je najdôležitejší," povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, bez  toho aby spresnil o akú vojenskú pomoc ide. 

Budú mať Rusi problém?
O azyl v Spojených štátoch požiadal vývojár ruských bombardérov Tu-160. Koncom decembra utiekol do USA vývojový inžinier ruských strategických bombardérov Tu-160. Požiadal o azyl a sľúbil, že sa podelí o cenné informácie pre USA. Utečenec Píše o... Čítať ďalej
15 | 02 | 2023 | Milan Laca

Dáme viac peňazí

Stoltenberg zároveň spresnil, že niektorí členovia Aliancie súhlasili s novými príspevkami do Komplexného balíka pomoci NATO, z ktorého sa financujú dodávky potravín, liekov, paliva, protidronových systémov a pontónových mostov na Ukrajinu. Okrem toho oznámil, že sa dohodli zvýšiť „špecializovanú podporu“ partnerov Aliancie – Gruzínska, Moldavska a Bosny a Hercegoviny – pri budovaní ich obranných spôsobilostí a interoperability s NATO.

Budú aj odstrašovať

Pokiaľ ide o posilnenie odstrašovania NATO, ide o dohodu o novom politickom vedení obranného plánovania. Bude reagovať na výzvy, ktoré predstavuje rozsiahla vojna Ruska proti Ukrajine, terorizmus a kroky Číny.

Jasné, aj zbrojenie

NATO tiež súhlasilo so zvýšením výroby zbraní, ktoré sú vyčerpané v dôsledku vojny na Ukrajine, revíziou ich cieľových ukazovateľov a prijatím mnohonárodného projektu na vytvorenie muničných skladov NATO a rozvoj pozemnej protivzdušnej obrany. O zvýšení výdavkov na obranu by sa malo definitívne rozhodnúť na júlovom summite Aliancie vo Vilniuse.

Poučenie z Nord Streamu

Samostatne Stoltenberg spomenul bezpečnosť kritickej infraštruktúry a pripomenul sabotáž na Nord Streame v Baltskom mori. Na tento účel bude vytvorené koordinačné stredisko pre otázky kritickej infraštruktúry, ktoré bude spolupracovať so súkromným sektorom, s cieľom posilniť ochranu takýchto zariadení.

NATO sa už chystá na vojnu!
NATO pripravuje pokyny, ak sa začne vojna Krajiny NATO vypracúvajú pokyny pre možnosť účasti štátov Aliancie vo vysokointenzívnom konflikte v prípade aplikácie článku 5 o vzájomnej obrane alebo v prípade vojenských akcií mimo rámca tohto článku.... Čítať ďalej
14 | 02 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik