Ruské stíhačky pri Poľsku: Zasahovať museli holandské F-35
14 | 02 | 2023 I Ivan Mihale

Holandské stíhačky F-35 umiestnené v Poľsku vzlietli, aby monitorovali tri ruské lietadlá, ktoré sa blížili k poľskému vzdušnému priestoru, informovala televízia Polsat s odvolaním sa na operačné veliteľstvo poľských ozbrojených síl a holandské ministerstvo obrany.

"V pondelok popoludní sa v Poľsku zapol holandský systém rýchlej reakcie v dôsledku priblíženia sa neidentifikovaných lietadiel z Kaliningradu k hraniciam NATO. Ukázalo sa, že ide o tri lietadlá: Ilyushin Il-20M Coot-A a dve stíhačky Su-27.“ uviedli v Polsat.

"Ruské lietadlá boli v medzinárodnom vzdušnom priestore, nedošlo k žiadnemu narušeniu hraníc NATO," poznamenal televízny kanál a pripomenul, že Il-20 je lietadlo určené na vykonávanie vizuálneho a elektronického prieskumu. 

Polsat sa odvoláva na údaje holandského ministerstva obrany, že v Poľsku je v súčasnosti rozmiestnených osem holandských vzdušných síl F-35, z ktorých štyri sa nachádzajú na leteckej základni neďaleko Malborku (mesto v severnom Poľsku, 80 km od hranice s Kaliningradom).

Zmluva NATO

Článok 5 Severoatlantickej zmluvy jasne hovorí o tom, že útok proti ktorémukoľvek členskému štátu NATO v Európe alebo Severnej Amerike, sa považuje za útok proti všetkým. Prienik ruských stíhačiek síce nebol priamym útokom na člena NATO, ale Poľsko si to mohlo vysvetliť aj ako útok či napadnutie svojej suverenity, inými slovami, ohrozenie bezpečnosti krajiny. Čĺanok 4 sa zaoberá spoločnými konzultáciami medzi krajinami NATO, ktoré sa môžu uskutočniť, ak podľa názoru ktorejkoľvek krajiny NATO bude, okrem iného, ohrozená aj jej bezpečnosť.

Rudolf Huliak: Chcete mať čestné voľby? Postarajte sa o TOTO (VIDEO)
Ing. Rudolf Huliak (Národná koalícia a nezávislí kandidáti) vôbec nepovažuje možnú mobilizáciu za konšpiráciu. Svedčia o tom slová ministra obrany v demisii Naďa. Ten niekoľkokrát naznačil ďalšie smerovanie Slovenska a tých, čo sa vyhlásením... Čítať ďalej
14 | 02 | 2023 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme