Joe a spol. velí v Kyjeve? A každý hovorí iné...
14 | 02 | 2023 I Milan Laca

Biely dom nevylúčil možnosť ústupu Ozbrojených síl Ukrajiny z Artemovska (Bachmutu).

Koordinátor strategickej komunikácie v Národnej bezpečnostnej rade Bieleho domu John Kirby  hovoril o možnom ústupe Ozbrojených síl  Urajiny z mesta Arťomovsk (ukrajinský názov  Bachmut). Povedal, že Spojené štáty nevylučujú takýto scenár, ale konečné rozhodnutie patrí Kyjevu. Napísala to agentúra TASS .

Rozhodujú on, alebo my?

„Oni (Ukrajinci) rozhodujú o tom, aké vojenské operácie vykonajú... Nehovoríme im, čo majú robiť a čo nie,“ povedal Kirby.

Americký plukovník - Ukrajina je Obamova a Bidenova vojna
„Nikdy sme neboli bližšie k jadrovej vojne“, varuje plukovník Black a pripomína, že už "od vlády Baracka Obamu Spojené štáty masívne roznecujú Ukrajinu. Joe Biden pokračuje ako prezident v tom, čo začal ako viceprezident za Obamu. Ukrajina vo vojne... Čítať ďalej
14 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Ale Rusi idú...

Kirby zároveň označil informáciu, že ruské jednotky pokračujú v postupe  v Arťomovsku za „bezpodmienečnú pravdu“. Vyhlásil tiež, že nevie predpovedať, ako sa udalosti vyvinú a ako sa skončia bojové akcie.

Ani velenie nevie čo sa deje? 

Predseda Zboru náčelníkov štábov generál Mark Milley označuje bitku v oblasti Bakcmutu (Arťomovska) za momentálne najrozsiahlejšiu z hľadiska strát. Predpovedá, že ukrajinské sily z mesta neustúpia. Povedal to na tlačovej konferencii po výsledkoch stretnutia Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny. "Najdynamickejší posun frontovej línie oboma smermi vo všeobecnosti nastáva v oblasti Bachmutu (Arťomovska). Ukrajinci sa menia, bojujú v defenzíve, útočia Rusi, predovšetkým Wagnerovo zoskupenie. Označil by som to za mimoriadne zdĺhavú vyčerpávajúcu bitku s veľmi vysokým počtom obetí, najmä z ruskej strany,“ povedal Milli.

Čo čakať? 

"Ako dlho to bude trvať, ťažko povedať. Trvá to už niekoľko týždňov a myslím si, že to bude trvať dovtedy, kým budú môcť Rusi pokračovať. Nemyslím si, že Ukrajinci sa len tak zlomia a prehrajú, budú pokračovať v boji,“ povedal Milley. Dodal, že USA zabezpečia, aby mala Ukrajina dostatok prostriedkov na ďalšie akcie na bojisku.

Čo vedia  Briti...

Podľa britských spravodajských služieb, ruské jednotky k 7. februáru pravdepodobne  dosiahli taktický úspech  v dvoch kľúčových sektoroch pri Bakhmute(Arťomovsku) a Vugledare.

Kadyrov očakáva, že do konca roka dobyje Kyjev! Pokračovať chce v Poľsku
Vodca Ruskej autonómnej republiky Čečensko očakáva, že kremeľské sily dobyjú Kyjev do konca roku 2023. A keď bude Ukrajina porazená, chce napadnúť Poľsko, informuje portál Breitbart. Ramzan Kadyrov, ktorý sa v polovici 90. rokov zúčastnil na... Čítať ďalej
14 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme