Svet akútne potrebuje ďalšieho Lennona
12 | 02 | 2023 I Ivan Brožík

„Give Peace a Chance“ je pieseň, ktorú napísal John Lennon. Jej autorstvo bolo pôvodne pripisované dvojici Lennon-McCartney. Refrén skladby „All we are saying is give peace a chance“, ako aj jej idea vznikla v období na konci 60. rokov, keď John a Yoko Ono organizovali nenásilný protivojnový happenning známy pod názvom Bed-In. Dnes nám takéto aktivity nesmierne chýbajú.

Protestnú akciu organizovali mladomanželia John a Yoko Lennonovci najprv v holandskom Amsterdame, plánovali sa premiestniť do New Yorku, Spojené štáty im nepovolili vstup na ich územie (aké príznačné, ak ide o protivojnové akivity) a tak sa presunuli do Kanady.

Boli vtedy mladí iní?

Šesťdesiate roky minulého storočia stvorili aj príslušníkov sociálnej skupiny, bojujúcej priamo či nepriamo proti establišmentu (pojem na deskripciu negatívne chápanej neo-konzervatívnej alebo neoliberálne-trhovej vládnúcej triedy spoločnosti a jej štruktúr; prepojenie súkromného a štátneho sektora) a zároveň ako vytváranie vlastnej alternatívnej kultúry.

Hnutie proti vojnám pod vedením USA

Hnutie sa revolucionizovalo počas intervencie USA vo Vietname. Od tohto okamihu sa hnutie angažovalo aj v „Hnutí za občianske práva amerických černochov“. V 60. rokoch vyvinulo dôležité aktivity na juhu USA, na ktorých sa zúčastnili aj študenti a aktivisti zo severu.

Oficiálny a masový odpor

Éra kontrakultúry sa explozívne začala na podnet zavraždenia prezidenta Johna F. Kennedyho. Skončila sa až s ukončením vojnových aktivít proti komunistickým krajinám v juhovýchodnej Ázii a rezignáciou diskreditovaného prezidenta Richarda M. Nixona v auguste 1974. 

Toto nie je vojna dvoch kmeňov v pralese, to je svetový konflikt
Duel dvoch premiérov - Petra Pellegriniho a Eduarda Hegera. Relácia Na telo na TV MA. Heger zas išiel klasiku "budeme o tom rokovať", kým Pellegrini hovoril jasne: "Nie vojne a jej svojvoľnému vyzbrojovaniu" Heger hovorí o autonómnom rozhodnutí... Čítať ďalej
12 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve.

Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik