Smrad, chlad a hlad: to bol stredovek (GALÉRIA)
13 | 02 | 2023 I Eka Balašková

Stredovek je pre nás zaujímavá doba. Hoci nám priniesol napríklad prevratnú kníhtlač, či okuliare, žiť na stredovekom hrade by sme rozhodne nechceli. Život na stredovekom hrade rozhodne nebol to, čo sa nám snažia ponúknuť filmári. Bolo to skôr niečo, o čom veľakrát aj románopisci taktne pomlčia.

Ako sa teda žilo na stredovekom hrade? Ako vyzeralo bývanie šľachty či služobníctva? Ako spávali a čím si krátili dlhé chvíle? Bol stredovek skutočne obdobím takej hojnosti, ako vidíme na filmových hostinách? A ako to mali s hygienou?

Čo to vôbec je, ten hrad?

V podstate ide o pevnosť chrániacu ostatné budovy. Tá budova, v ktorej žil majiteľ hradu, feudál, je palác. Pred tisíc rokmi hrad býval skôr opevnený tábor. Ten mal v zásade jedinú fixnú stavbu. Bola ňou štvorhranná, alebo okrúhla veža, ktorá mala nie len obrannú, ale aj obytnú funkciu.

Zväčša mala 2-3 poschodia, v ktorej bola jedna-dve veľké miestnosti. Do nich sa počas bojovej pohotovosti nasťahovalo všetko osadenstvo hradu. Ak hrozilo nebezpečie, ostatné budovy boli zničené a všetci obyvatelia hradu sa „nasťahovali“ do veže, kde obliehanie prečkali.

5 zrúcanín v Žilinskom kraji, ktoré lákajú turistov (FOTO)
Kalendár ešte nejaký ten deň bude hovoriť, že na návštevu zrúcanín je ešte čas, dobrý turista už si robí plány a vie, kam sa vyberie, keď bude počasie vhodnejšie a turistické chodníky schodnejšie. Dnes vás vezmeme na návštevu piatich svedkov... Čítať ďalej
12 | 02 | 2023 | Eka Balašková

Zima a tma

Do 13. storočia obyvateľov hradov trápil chlad a keďže namiesto okien sa stavali len úzke priezory, aj tma. Pocit tmy navyše znásobovali steny začadené od pochodní, ktoré obyvatelia museli používať aj cez deň. Keď aj boli sklá, určite nie také číre, ako poznáme okná v súčasnej podobe, takže veľa svetla neprepúšťali. Okná sa zväčšili až s nástupom gotiky. Dovtedy však sadze z pochodní nie len začadili steny, ale zničili ako nábytok, tak aj koberce. Navyše aj kúrenie sa dlho riešilo len otvoreným ohňom niekde v miestnosti – krby sa objavili až neskôr.

Nečudo preto, že obyvatelia bývali často prechladnutí – dymovody okrem dymu odvádzali aj veľkú časť tepla z ohnísk, nehovoriac o večnom prievane. Aj miestnosti, ako ich poznáme dnes, sa začali stavať až neskôr. Veľakrát mala budova len jednu veľkú miestnosť, akúsi sálu, medzi obvodovými múrmi.

Súkromie ani v noci

V ranom stredoveku spali všetci obyvatelia hradu v jednej miestnosti. Nocľažníkov delili závesy, možno paravany. Výnimkou boli drevené zásteny. Hradný pán a jeho pani mali svoju vlastnú izbu až neskôr. Hovorilo sa im slnečné, lebo zväčša mávali väčšie okná, takže nimi prenikalo viac svetla.

Zábava

Z románov či filmov poznáme rôznych potulných umelcov. Tí na hradoch nevystupovali len pri výnimočných príležitostiach, ich vystúpenia boli štandardom. Tak, ako si dnes sadneme k večernému filmu, tak kedysi krajinou chodili umelci, ktorých úlohou bolo zabávať osadenstvo hradu.

Hoci stereotypne máme rôzne turnaje zafixované ako nejaké príležitostné súboje, šlo o čisto športové vyžitie, alebo o inscenované bitky.

Ste poverčiví? 9 povier, ktoré nedávajú zmysel (FOTO)
Poverčiví sú ľudia na celom svete, no v každom „kúte“ veria na iné ... nuž, povedzme si, hlúposti. Kým na Slovensku rozbiť zrkadlo „znamenalo“ sedem rokov nešťastia, vysypať soľ znamenalo chorobu v rodine a ak ste sa pri stretnutí s kominárom... Čítať ďalej
12 | 02 | 2023 | Eka Balaskova

Hostiny

Aj akúsi večnú „nenažranosť“ máme spojenú so stredovekom, veď hostiny a doslova obžerstvo sa v literatúre či filmoch nie raz spomínajú. Lenže omyl. Aj stredoveká šľachta bola viac hladná, ako sýta. Preto už keď sa dostali k jedlu, tak jedli, doslova kým im nebolo zle.

Pravdou ale je, že stredovekí ľudia boli neustále podnapití. Vysvetlenie je jednoduché – voda bola väčšinou nepoživateľná a tak ju dezinfikovali tým, že do nej pridali hoc aj minimálne množstvo alkoholu. Takto „upravený“ nápoj pili samozrejme aj deti.

Ufff, ale tá hygiena!

O stredovekej „hygiene“ kolujú doslova legendy. O jednej zo španielskych panovníčok sa traduje, že sa kúpala dvakrát v živote – keď sa narodila a pred svadbou. Štandardom rannej hygieny bolo utrieť sa, namiesto dnešného umývania sa. Na hrade nebola kanalizácia, ani tečúca voda, preto aj hygiena bola na dnešné pomery doslova nulová.

Aj záchody vyzerali z dnešného pohľadu nepoužiteľne – malý „prílepok“ na obvodovom múre, v ktorom bola lavička s niekoľkými otvormi vedľa seba. Výkaly tak padali zväčša do vodnej priekopy. Chodiť stredovekým mestom bolo doslova nebezpečné – služobníctvo výkaly vylievalo z okien priamo na ulicu.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Medzi hradnými múrmi sa museli fakle používať aj vo dne
Medzi hradnými múrmi sa museli fakle používať aj vo dne
Screenshot z Youtube
Hrubé múry a večný prievan mohli za to, že ľudia boli "večne" prechladnutí
Hrubé múry a večný prievan mohli za to, že ľudia boli "večne" prechladnutí
Screenshot z Youtube
Hrady bývali obklopené vodnou priekopou, v ktorej končil všetok odpad
Hrady bývali obklopené vodnou priekopou, v ktorej končil všetok odpad
Facebook / Liptovský hrad
Stredoveké toalety
Stredoveké toalety
shutterstock
Z mnohých stredovekých hradov sú už len ruiny
Z mnohých stredovekých hradov sú už len ruiny
Facebook / Hrad Likava
Medzi hradnými múrmi sa museli fakle používať aj vo dne
Hrubé múry a večný prievan mohli za to, že ľudia boli "večne" prechladnutí
Hrady bývali obklopené vodnou priekopou, v ktorej končil všetok odpad
Stredoveké toalety
Z mnohých stredovekých hradov sú už len ruiny

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik