Súhrn medzinárodného spravodajstva
11 | 02 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 11. februára - 06.30

PARÍŽ - Francúzska vedkyňa iránskeho pôvodu Fariba Adelkhahová, ktorú v Iráne odsúdili za podkopávanie národnej bezpečnosti na päť rokov väzenia, bola prepustená z väzenia. "Je na slobode, ale o jej stave nič nevieme," povedal jeden z jej príbuzných. Fariba Adelkhahová je uznávanou odborníčkou na šiitský islam z parížskeho Inštitútu politických vied.

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ukončil v piatok svoje európske turné v pozitívnom duchu a označil ho za "začiatok novej etapy" spolupráce. "Londýn, Paríž, Brusel - všade som v týchto dňoch hovoril o tom, ako môžeme posilniť našich vojakov," povedal Zelenskyj vo videoposolstve. "Sú tu veľmi dôležité dohody a dostali sme dobré signály," dodal. Ukrajinský prezident ďalej spresnil, že sa to týka rakiet a tankov dlhšieho doletu.

PARÍŽ - Ruská novinárka Marina Ovsiannikovová, ktorá v štátnej televízii Pervyj kanal protestovala proti vojne na Ukrajine, vystúpila v piatok na tlačovej konferencii v sídle organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) v Paríži, kde opísala svoj nevšedný útek do Francúzska. Ovsiannikovová, ktorej hrozilo 10 rokov väzenia, utiekla z Ruska v októbri tesne pred vynesením rozsudku. Pri úteku z vlasti jej pomáhali francúzski Reportéri bez hraníc, ktorí použili sedem rôznych vozidiel a išli s ňou v noci peši cez hranicu do lesa.

Zuzana Čaputová sa vyjadrila v súvislosti s vývozom stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu
Svoje kompetencie v súvislosti s vývozom stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu musí vláda riešiť s ústavnými právnikmi. Poukázala na to prezidentka Zuzana Čaputová s tým, že rozhodovanie vlády v tejto veci nepodlieha jej súhlasu. TASR stanovisko poslal jej... Čítať ďalej
10 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

WASHINGTON/LONDÝN - Spojené štáty a Británia uvalili v piatok sankcie za korupciu na dovedna osem vysokopostavených Bulharov vrátane viacerých exministrov a najbohatšieho muža tejto krajiny. "Ministerstvo financií USA uvalilo v koordinácii s našimi britskými partnermi sankcie na niekoľko vysokopostavených bulharských predstaviteľov... za ich rozsiahlu účasť na korupcii v Bulharsku," napísal na Twitteri minister zahraničných vecí USA Antony Blinken.

MEXIKO - Katolícky biskup Rolando Álvarez, otvorený kritik nikaragujskej vlády, bol v piatok odsúdený na 26 rokov väzenia a zbavený nikaragujského občianstva. Stalo sa tak len deň po tom, čo odmietol nastúpiť na lietadlo do Spojených štátov spolu s ďalšími 222 väzňami, ktorých Nikaragua vo štvrtok prepustila a následne vyhostila do Spojených štátov.        

MOSKVA - Do registra tzv. zahraničných agentov bol v Rusku zaradený aj politológ Abbas Galľamov, ktorý kedysi písal prejavy pre súčasného ruského prezidenta Vladimira Putina. Galľamov písal prejavy pre Vladimira Putina počas jeho pôsobenia vo funkcii predsedu vlády v rokoch 2008-12. Momentálne pôsobí ako politológ a analytik a často ho citujú zahraničné médiá. Nedávno upútal pozornosť svojím vystúpením v CNN, v ktorom naznačil, že Putin by mohol čeliť vojenskému prevratu.

HAAG - Bývalého veliteľa Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK) Pjetra Shalu budú tento mesiac súdiť pre obvinenia z vojnových zločinov, oznámil v piatok Osobitný súd pre Kosovo (KSC) v holandskom Haagu. Proces so Shalom sa začína 21. februára a čeliť bude štyrom bodom obžaloby z vojnových zločinov, ktorých sa mal dopustiť počas konfliktu v Kosove v rokoch 1998-99. Separatistickí vzbúrenci z UCK vtedy bojovali za nezávislosť proti jednotkám lojálnym vtedajšiemu srbskému prezidentovi Slobodanovi Miloševičovi.

Stíhačky Ukrajine? Lídri EÚ sa ZDRÁHAJÚ, len Heger je HRDINA!
Akékoľvek rozhodnutie o dodávke stíhačiek Ukrajine musí prísť od NATO! Povedal to vysoko proukrajinský poľský premiér a dodal, že „niektoré krajiny“ na summite EÚ v Bruseli nesúhlasili s jeho návrhmi na dodávky munície do Kyjeva. Len slovenský... Čítať ďalej
10 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik