Situácia v Turecku je NEBEZPEČNÁ! Streľba v uliciach, záchranné tímy rušia misie
11 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Dve nemecké humanitárne organizácie v sobotu pozastavili záchranné operácie v zemetrasením zasiahnutom Turecku s odvolaním sa na bezpečnostné problémy a správy o stretoch medzi skupinami ľudí a streľbe.

Prestrelky v uliciach

Nemecká medzinárodná pátracia a záchranná služba (ISAR) a nemecká Federálna agentúra pre technickú pomoc (THW) uviedli, že svoju prácu obnovia hneď, ako turecký úrad civilnej ochrany Afad vyhodnotí situáciu ako bezpečnú, píše Guardian.

„Vidíš, ako smútok pomaly vystrieda hnev. Zatiaľ preto zostaneme v spoločnom tábore s THW,“ povedal pre agentúru Reuters operačný manažér Isar Steven Bayer s tým, že organizácie budú okamžite pripravené pomôcť, ak budú existovať náznaky, že by prežili.

Rakúske jednotky na pomoc pri katastrofách (Afdru) – tiež v sobotu nakrátko prerušili operácie a potom ich obnovili, pričom hovorca ministerstva obrany Michael Bauer na Twitteri uviedol, že ochranu kontingentu Afdru prevzala turecká armáda.

Švajčiarsko uviedlo, že pozorne sleduje bezpečnostnú situáciu v Hatay a že bezpečnostné opatrenia boli primerane zvýšené. Švajčiarsko vyslalo na pomoc pri záchrannej operácii 87 špecialistov a osem psov a od utorkového príchodu sa im doteraz podarilo zachrániť 11 ľudí vrátane dvoch bábätiek. V piatok bol vyslaný ďalší 12-členný tím.

Ukrajina vraj už nemá muníciu
Ukrajinci hovoria o vyčerpaní zásob munície. Túto skutočnosť oznámil zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny Igor Žovkva. Nie čím strieľať Ozbrojené sily Ukrajiny už nemajú prakticky žiadnu muníciu, poveda Žovka v rozhovore pre... Čítať ďalej
11 | 02 | 2023 | Milan Laca

V Turecku zadržali dvanásť ľudí za zrútenie budov

Turecká polícia zadržala 12 ľudí za zrútenie budov v juhovýchodných provinciách Gaziantep a Şanlıurfa, informovali v sobotu miestne médiá. Medzi zatknutými boli aj dodávatelia, uviedla tlačová agentúra DHA.

Najmenej 6000 budov sa zrútilo po otrasoch s magnitúdou 7,8, ktoré zasiahli región, zabilo viac ako 25 000 ľudí. Vyvolalo to hnev nad nízkou kvalitou bývania, uvádza tlačová agentúra Agence France-Presse.

Ďalšie zadržania sa očakávajú po tom, čo prokurátor v Diyarbakıre, jednej z 10 juhovýchodných provincií postihnutých zemetrasením, vydal v sobotu zatykač na 29 ľudí, uviedla štátna tlačová agentúra.

Prokurátori v provinciách vrátane Kahramanmaraş, kde je okres Pazarcık v epicentre zemetrasenia, začali viaceré vyšetrovania. Turecké ministerstvo spravodlivosti nariadilo prokurátorom v 10 provinciách, aby zriadili špeciálne „kancelárie na vyšetrovanie zločinov spôsobených zemetrasením“.

Turecká polícia v piatok zaistila dodávateľa bloku výškových luxusných bytov v provincii Hatay. Zadržali ho na letisku v Istanbule po tom, ako sa údajne pokúsil utiecť z krajiny.

Počet obetí zemetrasenia presiahol 25 000

Počet obetí tohtotýždňového zemetrasenia v Turecku a Sýrii podľa údajov z oboch krajín prekročil 25 000. Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan uviedol, že počet obetí v jeho krajine stúpol na 21 848. Tlačová agentúra Agence France-Presse informovala, že v Sýrii zomrelo 3553 ľudí .

Tým by sa celkový počet obetí v Turecku a Sýrii zvýšil na 25 401.

Zúrivý Edo
Edo sa nám opakovane vytáča do biela. Edo zúri. Stráca glanc a má "ficofóbiu" v ťažkom štádiu. Tentoraz zvolal tlačovku, na začiatku ktorej hovorkyňa oznámila, že bude iba k téme stíhačky a polovicu z nej venoval Robovi. Edo má Roba a Edo a Robo sa... Čítať ďalej
11 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik