Šéfka českého SÚJB o Ficovi: "No tvl. To je extra zmetek. Svět se v prdel obrací"
11 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Mediálny rozruch vzbudzuje piatkové vystúpenie slovenského expremiéra Roberta Fica aj v Česku. Ten vyhlásil, že strojcami vojny na Ukrajine, ktorá sa začala v roku 2014, sú ukrajinskí fašisti. Dodal aj video, v ktorom hovorí Slovákom, že ich NATO pošle na front. Očividne to neuniesla šéfka českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. „No tvl. To je extra zmetek. Svět se v prdel obrací,“ napísala Drábová na twitteri. Téme se venujú české Parlamentní Listy.

 

SMER-SD podľa Fica v tejto chvíli bojuje nielen za politické ciele, ale v súčasnej situácii aj za slobodu, právny štát, demokraciu a dodržiavanie ľudských práv na Slovensku. „My nebudeme americkí poskokovia, nebudeme šíriť západnú propagandu,“ povedal na piatkovej tlačovej konferencii strany SMER-SD s tým, že má dostatok sebavedomia na to, aby šíril svoje vlastné názory.

Hovoril o príčine vojnového konfliktu na Ukrajine: „Vojna na Ukrajine nezačala pred rokom, tá začala roku 2014, keď ukrajinskí fašisti zabíjali ľudí na Donbase, začala, keď boli porušené Minské dohody,“ pripomenul Robert Fico a dodal, že keď si niekto myslí, že vytlačia Rusov z Krymu, tak je idiot.
 
Na sociálnych sieťach tiež zverejnil video, kde upozornil Slovákov, že NATO chce na Ukrajinu poslať vojakov. „Začína sa potichu hovoriť, že ďalšou etapou by malo byť aj posielanie vojakov Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu, čo by som považoval za najväčšiu hlúposť, akú niekto môže urobiť,“ varoval Fico pred zatiahnutím mladých Slovákov do vojny.
 

Po prednesení týchto silných slov, prišlo odsúdenie niekdajšieho slovenského predsedu vlády v Česku z mnohých strán.

Komentátor Týždenníka Euro Petr Fischer neváhal Fica prirovnať k Andrejovi Babišovi, ktorý bol počas prezidentskej kampane tiež kritizovaný, že straší Čechov pred eskaláciou konfliktu. „My máme Babiša, Slováci Fica, vyjde to na rovnako. A toľko ľudí vážne opakuje, že už čoskoro pôjdeme na front,“ napísal novinár vo svojom tweete. Babiš vtedy odkazoval okrem iného na vyjadrenie náčelníka generálneho štábu AČR Karla Řehku, ktorý pripustil "výberovú mobilizáciu" v prípade vojny medzi NATO a Ruskom.

 

„Toto v ČR poznáme tiež, niekto nedávno strašil obyvateľov Chánova, že ich deti budú musieť umierať za gadže na fronte. To si budú musieť vyriešiť v jesenných voľbách Slováci sami,“ upozornil na podobnú rétoriku Roberta Fica a Andreja Babiša aj komunista Jiří Dolejš.

 

Šéfku Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť Danu Drábovú rozrušili predovšetkým Ficove slová o ukrajinských fašistoch, ktorí stoja za vojnou na Ukrajine. „No tvl. To je extra nepodarok. Svet sa v zadok obracia,“ vyjavila Drábová na svojom twitteri.

 

Nemenej ostrý bol voči Ficovi aj hlas časti českej verejnosti. „Fico je najväčšia rakovina Slovenska. A vracia sa…“ zmienil vo svojom tweete diskutér.

 

„Čo s takým hajzlom? Sláva Ukrajine,“ zvolal ďalší na twitteri.

 

„Ak si toto Slováci vyberú, tak tú druhú časť príčetnej populácie ľutujem,“ lamentuje Kabelka.

 

Zaznela aj úľava, že Československo je už minulosťou: „Každý deň ďakujem bohu za to, že sme sa rozdelili. Nedivím sa, že z toho štátu utekajú ľudia vo veľkom. Ani Slovák nezvládne žiť celý život so Slovákmi. Mám pre to pochopenie aj hromadu skúseností. Kamaráti, utečte, tu vás budúcnosť nečaká,“ odkázal Vláďa.

 

A znechutenie k Ficovmu pohľadu na vojnu na Ukrajine vyjadril nedezolát: „Tvl toto u nás vypustia z pusy nahlas len naozaj tí najhorší dezoláti, nie kandidát na premiéra/prezidenta, aj keď ten jeden sa veľmi snažil. Tak toto je veľa. Ježišu. Slováci, prosím, nehádžte to týmto maniakom.“

 

Opozičná slovenská strana SMER-SD tiež v piatok kritizovala prípadné odovzdanie slovenských stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Povereného premiéra Eduarda Hegera o nich požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Ďalšie vyzbrojovanie Ukrajiny neprinesie nič iné ako státisíce mŕtvych. Navrhujeme, aby Národná rada SR vyslovila nesúhlas s akoukoľvek formou odovzdania bojových lietadiel MiG-29 Ukrajine,“ vyzýva Fico.

„Táto vláda môže vraždiť, zabíjať, porušovať ľudské práva. Môže robiť čokoľvek sa jej zachce. A má na to požehnanie Západu,“ horko podotkol bývalý slovenský premiér.

Robert Fico: Ukrajina v NATO? NEPREDSTAVITEĽNÉ! (VIDEO)
Robert Fico (Smer-SD) na nedávnej tlačovej besede rozanalyzoval situáciu, v ktorej sa nachádza Ukrajina vo vzťahu k NATO, ale aj k EÚ. Predstaviteľov EÚ obvinil z dvojtvárnosti a upozornil tiež na to, kto môže za neuskutočnené mierové... Čítať ďalej
11 | 02 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik