Prieskum: Takto nedôverujeme polícii?
11 | 02 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Ani nie štvrtina obetí trestného činu na Slovensku nahlási incident na polícii. Vyplýva to z reprezentatívneho online prieskumu Európskej komisie (EK), ktorý zrealizovala v decembri na vzorke mladých Slovákov vo veku 18 až 30 rokov. Najčastejšími dôvodmi, prečo trestné činy nenahlasujú, boli strach (52 percent), alebo si neuvedomujú, že v danom prípade ide naozaj o trestný čin (58 percent).

Neinformovaní mladí

"Je trochu alarmujúce, že 40 percent mladých ľudí nepozná práva obetí trestných činov a takisto okolo 58 percent mladých ľudí nenahlasuje takéto trestné činy," skonštatovala hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková. Podľa nej mladí ľudia nevedia posúdiť, či je v danom prípade potrebné obrátiť sa na políciu. Poukázala, že pokiaľ sa obete neobrátia na orgány činné v trestnom konaní, majú právo vyhľadať aj iné formy podpory.

Výsledky prieskumu podľa EK poukazujú aj na vôľu mladých ľudí pomáhať obetiam násilia vo svojom okolí - takmer 80 percent z nich by odporučilo obetiam vyhľadať pomoc prostredníctvom profesionálnych podporných služieb. Podľa Ludvikovej je dôležité, aby o právach obetí trestných činov vedeli aj blízki ľudia v ich okolí.

"Tí vedia napríklad usmerniť, keď si obeť nevie poradiť. To je v prípade malých detí, ľudí s nejakým zdravotným postihnutím alebo hendikepom," vysvetlila. Doplnila, že ak v dôsledku trestného činu dôjde k úmrtiu obete, jej práva automaticky prechádzajú na rodinných príslušníkov.

Farkašovský: Dávame? Veď ešte ani nepýtali!
Verejnú mienku v týchto dňoch rozčeril prísľub premiéra odvolanej vlády v Bruseli, že naše uzemnené stíhačky MIG 29 pošleme na pomoc ukrajinskej armáde. Ministerstvo obrany SR v piatok už aj začalo rokovania s ukrajinskou stranou. Farkašovský... Čítať ďalej
11 | 02 | 2023 | Eka Balaskova

Na čo majú obete právo?

Medzi základné práva obetí v Európskej únii patrí napríklad právo byť pochopený, vďaka čomu musí byť komunikácia s obeťami jednoduchá a zrozumiteľná. Obete majú rovnako právo na informácie o podpore, odškodnení, restoratívnej spravodlivosti či ochrane. Taktiež majú byť informované o tom, ako nahlásiť trestné činy a ako získať právne poradenstvo. Zároveň majú právo na bezplatnú a dôvernú podporu, ale i právnu pomoc.

Ludviková pripomína, že obete trestných činov majú mať práva zaistené kdekoľvek v Európskej únii. "Pokiaľ niekto zo Slovenska vycestuje a niečo sa mu stane v inej krajine, tak by mal mať prístup k tým istým právam. Napríklad, keď pôjde na políciu, je potrebné, aby tam bol zaistený tlmočník," doplnila Ludviková.

VIDEO Predvolebný boj medzi Hegerom a Ficom v plnom prúde! ON-LINE STRET DVOCH PROPAGÁND?
ROBERT FICO JE HLASNOU TRÚBOU RUSKEJ PROPAGANDY! Robert Fico opäť raz spustil lživú propagandu o pomoci Ukrajine v podobe MIGov. Považujem za cynické, že teplý čaj a deky sú podľa neho adekvátnou pomocou umierajúcim ľuďom. Skonštatoval to na... Čítať ďalej
11 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik