Mierové vyhliadky pre ukrajinskú krízu sú ponuré
11 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

I keď rusko-ukrajinský konflikt vstúpi čochvíľa do druhého roka, vyhliadky na prímerie alebo mier sú stále pochmúrne. Čínski analytici pre Global Times uviedli, že konflikt je v skutočnosti hybridnou vojnou zinscenovanou USA, ktorej cieľom je v konečnom dôsledku oslabiť a rozčleniť Rusko. Pričom Ukrajina, nešťastná zástupkyňa a priama obeť, má sotva čo povedať o svojom vlastnom osude.

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v prejave na Valnom zhromaždení v New Yorku povedal, že sa obáva pravdepodobnosti ďalšej eskalácie rusko-ukrajinského konfliktu, ktorá znamená, že svet smeruje k "širšej vojne".  "Vyhliadky na mier sa stále zmenšujú. Šance na ďalšiu eskaláciu a krviprelievanie stále rastú," povedal Guterres.

Zástupca stáleho predstaviteľa Číny pri OSN Dai Bing na brífingu Bezpečnostnej rady OSN poznamenal , že konflikty na mieste nevykazujú žiadne známky zmiernenia, stále prevláda logika vojenského riešenia a na bojiská neustále prúdi veľké množstvo ťažkých zbraní. Medzinárodné spoločenstvo vyjadruje poľutovanie nad humanitárnymi nákladmi konfliktu. Zúčastneným stranám však chýba úprimnosť pri presadzovaní mierových rozhovorov a odhodlanie riešiť problém politicky.

Napriek tomu, že medzinárodné spoločenstvo volá po mieri, USA odhalili plány na posilnenie obrany Ukrajiny v dlhodobej perspektíve, citovali médiá amerického poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana. "Nemyslíme len na dnešný boj, ale aj na budúcu schopnosť Ukrajiny brániť sa a odradiť ruskú agresiu," povedal Sullivan na virtuálnej konferencii. Účinne potvrdil, že USA v určitom okamihu zvažujú prepravu lietadiel F-16 a iných zložitých zbraní do Kyjeva.

III. SVETOVÁ Z PRVÉHO RADU! Británia posiela na Ukrajinu rakety dlhého doletu
Britský premiér Rishi Sunak navrhol, že britské rakety dlhého doletu, ktoré chcú Ukrajinci použiť na spustenie ofenzívy proti okupovanému Krymu, by mohli byť na Ukrajinu vyslané. Vojna totiž rok od invázie začína eskalovať, informuje americký... Čítať ďalej
10 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Cieľom je rozštvrtenie Ruska

"Nie je prekvapujúce, že USA hrajú dlhú hru a nevyhlásia prímerie, kým nedosiahnu svoj cieľ, ktorým je oslabenie a rozštvrtenie Ruska. V tomto procese sa však Ukrajina nevyhnutne stane najväčšou obeťou a Európa, unesená Americkou stratégiou a riadená mentalitou studenej vojny, platí druhú najhoršiu cenu,“ povedal v utorok pre Global Times vojenský expert a televízny komentátor Song Zhongping.

Cui Heng, asistent výskumného pracovníka z Centra ruských štúdií Východočínskej normálnej univerzity, pre Global Times povedal, že USA profitujú z konfliktu – oslabili Rusko a zároveň posilnili svoju kontrolu nad Európou – a tiež dosiahli úžasné zisky z predaja energie, zbraní a obilnín. Niet divu, že USA chcú, aby konflikt pokračoval.

Keď sa konflikt predĺži, európske aktíva budú nútené utiecť do USA, čím by USA pomohli udržať infláciu na uzde a zabezpečiť si hegemóniu dolára; zatiaľ čo z politického hľadiska sa konflikt stal politickým majetkom prezidenta USA Joea Bidena a bude užitočnou súčasťou jeho kampane pred voľbami v roku 2024, povedal Cui. 

USA, napriek tomu, že získavajú krátkodobé zisky z obchodu s energiou a zbraňami, nakoniec stratia, keďže medzinárodné spoločenstvo si čoraz viac všíma nedôveryhodnú povahu hegemónie USA. De-dolarizácia a dehegemónia sa čoraz viac stávajú globálnym konsenzom, povedal Song. 

Čínski experti: So stíhačkami príde vojna v Európe!
Dodávka bojových lietadiel Kyjevu rozšíri konflikt do Európy a zintenzívni preteky v zbrojení. Dodávky západných lietadiel pre Ukrajinu by mohli viesť k rozšíreniu konfliktu do celej Európy, tvrdia experti, ktorých oslovil čínsky magazín Global... Čítať ďalej
11 | 02 | 2023 | Milan Laca

Politická šou 

Biden, ktorý tvrdí, že podporuje Ukrajinu, plánuje návštevu Poľska, ktoré susedí s Ukrajinou, koncom februára pri príležitosti výročia konfliktu, ktorý vypukol 24. februára 2022, informovala NBC News. 

Prvé výročie bude pre bystrých politikov, ako je Biden, perfektným načasovaním, aby predviedli politickú šou, uviedli čínski analytici. Ale postaviť sa na stranu medzi Ukrajinou a Ruskom problém nevyrieši, pretože povahou konfliktu je hybridná vojna zinscenovaná v USA, ktorej cieľom je Rusko s Ukrajinou ako zástupcom. 

Európska rada tiež pozvala ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského na summit EÚ v Bruseli, ktorý sa uskutočnil 9. až 10. februára. Pozvanie Zelenského na summit je jednoznačne ďalším upokojením Ukrajiny po tom, čo predchádzajúce neplodné rozhovory zmarili nádej Ukrajiny na rýchle členstvo v EÚ, povedal pre Global Times Cui Hongjian, riaditeľ oddelenia európskych štúdií Čínskeho inštitútu medzinárodných štúdií. 

Zelenskyj vzal februárový summit ako javisko pre svoju politickú show a zopakoval svoju snahu o vstup do EÚ. Avšak stará Európa, ako je Francúzsko a Nemecko, pravdepodobne nebudú hrať túto hru, zo strachu, že by to podráždilo Rusko. Turecko, ktoré sa snaží o vstup do EÚ od roku 1987, by to tiež rozčúlilo, ak by Ukrajina, krajina ďaleko od splnenia kodanských kritérií pre členstvo, mohla vstúpiť do EÚ tak skoro, vysvetlil Cui Heng. 

Cui Hongjian varoval, že ak bude Západ pod vedením USA naďalej poskytovať Ukrajine vojenskú pomoc, nebude existovať základ pre diplomatické rokovania. 

Celková vojenská podpora zo strany EÚ Ukrajine sa odhaduje na približne 12 miliárd eur. Celková pomoc Ukrajine, ktorú prisľúbila EÚ a jednotlivé členské štáty, predstavuje podľa údajov z webovej stránky EÚ zatiaľ takmer 50 miliárd eur.

HLAS vyzýva Hegera: OPUSTITE POLITIKU VOJNOVÉHO DOBRODRUŽSTVA!
HLAS - SD vyzýva na sociálnej sieti odvolaného predsedu vlády Hegera, aby okamžite zastavil dobrodružnú politiku hazardu s bezpečnosťou vlastných občanov. V súvislosti s Hegerovými vyjadreniami týkajúcimi sa vôle darovať slovenské stíhačky Ukrajine... Čítať ďalej
11 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik