Masívne ruské raketové útoky
11 | 02 | 2023 I Milan Laca

Rusko  uskutočnili 10. februára masívny úder na kritické ukrajinské energetické zariadenia.

Tie zabezpečujú fungovanie podnikov obranného priemyslu a dopravného systému Ukrajiny. Oznámil to oficiálny predstaviteľ ruského ministerstva obrany generálporučík Igor Konašenkov.

Tvrdia, že ciele dosiahli

„Počas 10. februára Ozbrojené sily Ruskej federácie zaútočili na kritické zariadenia energetického systému, ktoré zabezpečujú fungovanie vzdušných, námorných a pozemných, ako aj bezpilotných vzdušných prostriedkov. Uskutočnili  masívny úder presnými zbraňami s dlhým doletom na. podniky vojensko-priemyselného komplexu a dopravný systém Ukrajiny,“ povedal Konašenkov. "Všetky určené objekty boli zasiahnuté. Práca energeticky náročných odvetví vojensko-priemyselného komplexu bola zastavená. Zablokovaný je aj presun cudzích zbraní, munície a záloh do oblastí bojov po železnici," zdôraznil Konašenkov.

Ukrajina vraj už nemá muníciu
Ukrajinci hovoria o vyčerpaní zásob munície. Túto skutočnosť oznámil zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny Igor Žovkva. Nie čím strieľať Ozbrojené sily Ukrajiny už nemajú prakticky žiadnu muníciu, poveda Žovka v rozhovore pre... Čítať ďalej
11 | 02 | 2023 | Milan Laca

Ukrajina hlási  iné 

"Vo večerných hodinách 10. februára letectvo ukrajinských ozbrojených síl a ďalšie jednotky obranných síl zostrelili 20 útočných bezpilotných lietadiel Šahed kamikadze. Ruské okupačné sily zaútočili na kritickú infraštruktúru Ukrajiny vo viacerých regiónoch", píše Ukrajinská pravda. Štarty sa uskutočnili z východného pobrežia Azovského mora. Večerný útok dronmi na zariadenia kritickej infraštruktúry v južných regiónoch trval takmer 3 hodiny. Nepriateľ vypustil 12 kamikadze dronov. Jeden zasiahol predtým postihnuté zariadenie energetickej infraštruktúry v Kryvoriži. 5 dronov bolo zostrelených nad Mykolajivskou oblasťou, 4 nad morom pri prístupe k Odese a 2 nad Chersonskou oblasťou", píšu noviny.

Zbrane už prišli 

Na územie Ukrajiny už dorazila prvá várka švédskych protilietadlových zbraní L-70 s muníciou, ktoré tam dodala Litva. Podľa „Europejskej Pravdy“ to na Twitteri oznámil minister obrany Arvydas Anušauskas. "Protilietadlové zbrane majú pomôcť  chrániť kritickú infraštruktúru" napísal Anušauskas. Tieto zbrane by mali pracovať „v tíme“ s radarmi, na nákup ktorých  zbierajú prostriedky v rámci litovskej verejnej iniciatívy RADAROM. Za dva týždne vyzbierali  Litovčania a dobrodinci z iných krajín  na účty kampane takmer 7 miliónov eur.

Rusi nemajú zbrane

"Rusko nemá prostriedky na spustenie rozsiahlej ofenzívy pred výročím  invázie 24. februára", vyhlásil predstaviteľ ukrajinskej spravodajskej služby Andrij Čerňak. Povedal, že Rusko plánuje v najbližších týždňoch zintenzívniť svoje úsilie na východnej Ukrajine, pričom poznamenal, že sa teraz „snaží nájsť slabé miesta v našej obrane". "Podľa našich informácií však ruské velenie nemá dostatočné zdroje na rozsiahle útočné akcie. Hlavným cieľom ruských jednotiek zostáva dosiahnuť aspoň nejaký taktický úspech na východe Ukrajiny. Rusi už  použili viac ako 80 % vysoko presných rakiet. Pokúšajú sa obnoviť ich výrobu, no zatiaľ sa im to nepodarilo“, vyhlásil Čerňak.

Zelenskyj zintenzívňuje lobovanie. Sú však tajfúny RAF tým, čo Ukrajina potrebuje?
Tohtotýždňová výzva Volodymyra Zelenského na poskytnutie „výkonných anglických lietadiel“ bola prekvapením. Dopyt po západných rýchlych prúdových lietadlách mohol byť predvídateľný, ale nie zjavná požiadavka na Typhoony, ťažné stíhačky čoraz viac... Čítať ďalej
11 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik