Heger sa v prípade darovania stíhačiek na ÚS NEOBRÁTI
11 | 02 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Dočasne poverená vláda sa zatiaľ na Ústavný súd neobráti, vyžiada si však stanovisko ústavných právnikov k možnosti darovať slovenské stíhačky na Ukrajinu. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

"Vyžiadame si oficiálne stanovisko ústavných právnikov, či má vláda v poverení kompetenciu darovať, a podľa toho budeme postupovať v ďalších krokoch," uviedol Heger.

Myslí si, že rozhodnutie darovať stíhačky je autonómne rozhodnutie každej krajiny, vidí tiež možnosť získať za dar peniaze z Európskej únie. Upozornenia opozície na možnú eskaláciu napätia a zatiahnutie Slovenska do vojny sú podľa neho strašením. "A aj to je možno slabé slovo, je to klamstvo, zavádzanie občanov," vyhlásil.

V možnom darovaní stíhačiek Ukrajine vidí prínos Slovenska v rámci pomoci susednej krajine brániacej sa ruskej agresii. "Volodymyr Zelenskyj nás prosí, aby sme ich ochránili pred ruskými bombami. Skúsme si predstaviť to, ako by sme sa my cítili v ich situácii," poznamenal. Zopakoval, že migy sú na Slovensku bez využitia. 

Čaputová, i keď je vrchný veliteľ slovenskej armády, dáva od toho ruky preč

Svoje kompetencie v súvislosti s vývozom stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu musí vláda riešiť s ústavnými právnikmi. Poukázala na to prezidentka Zuzana Čaputová s tým, že rozhodovanie vlády v tejto veci nepodlieha jej súhlasu.

"Rozhodovanie vlády v tejto veci nepatrí medzi rozhodnutia, ktoré podliehajú súhlasu prezidentky. Otázka, či vláda o tejto veci môže rozhodnúť, je inou otázkou, ktorú musí vyriešiť vláda spolu s ústavnými právnikmi," uviedla hlava štátu.

Podľa lídra opozičného Smeru-SD Roberta Fica vláda po vyslovení nedôvery nemá kompetencie na rozhodovanie o zásadných vnútropolitických a zahraničnopolitických otázkach, ani so súhlasom prezidentky.

VIDEO Predvolebný boj medzi Hegerom a Ficom v plnom prúde! ON-LINE STRET DVOCH PROPAGÁND?
ROBERT FICO JE HLASNOU TRÚBOU RUSKEJ PROPAGANDY! Robert Fico opäť raz spustil lživú propagandu o pomoci Ukrajine v podobe MIGov. Považujem za cynické, že teplý čaj a deky sú podľa neho adekvátnou pomocou umierajúcim ľuďom. Skonštatoval to na... Čítať ďalej
11 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik