Farkašovský: Dávame? Veď ešte ani nepýtali!
11 | 02 | 2023 I Eka Balaskova

Verejnú mienku v týchto dňoch rozčeril prísľub premiéra odvolanej vlády v Bruseli, že naše uzemnené stíhačky MIG 29 pošleme na pomoc ukrajinskej armáde. Ministerstvo obrany SR v piatok už aj začalo rokovania s ukrajinskou stranou.

Farkašovský upozorňuje na množstvo otázok, na ktoré odpoveď sa však zrejme nedozvie. Čo však vieme, že tých, ktorých parlament v polovici minulého decembra odvolal, budú v Bruseli pochválení. Nepáči sa mu ani mlčanie prezidentky. Kým najsilnejšia opozičná strana však nemlčí, k tejto situácii zvoláva parlamentnú schôdzu, bývalý podpredseda parlamentu je spokojný s tým, že slovenský vzdušný priestor kontrolujú stíhačky spojencov.

Nevieme ...

„Na program dňa sa nám dostali dlho utajované slovenské stíhačky – naše MIG-y. Hotujú sa na dlhú cestu. Slovensko sa vraj chystá poslať svoje uzemnené stíhačky – pre našu obranu údajne nepoužiteľné - na Ukrajinu. No keď sú raz naše MIG-y pre nás nepoužiteľné, ako budú použiteľné u východného suseda. Nevieme. A ako tie nepoužiteľné mašiny tam dopravíme. Zatiaľ, tiež nevieme,“ sumarizuje fakty, ktoré nevieme, novinár a politik.

Čo je dôležité

„Podstatné je, že nás za to v Ramsteine i Bruseli potľapkajú. Všetkým ukážeme, že sme neuhli zo „želaného kurzu“. Sme dokonca schopní predbehnúť aj väčších hráčov. Sedliacky rozum sa však pýta aká je to pomoc keď posielame v podstate šrot. Alebo? Je to šrot iba pre nás? Asi príliš veľa otázok a príliš málo odpovedí. Možno by ich zodpovedal generál Macko - dvorný expert RTVS, ktorý sa vyjadruje k vojenským záležitostiam v jednej spravodajskej relácii aj trikrát,“ menuje Farkašovský mainstreamového odborníka.

MO SR koná rýchlo! Rokovania o MiG-29 sa začali
Ministerstvo obrany (MO) SR potvrdilo, že rokuje o ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine. TASR o tom informovala jeho hovorkyňa Martina Kakaščíková. Rezort tak reagoval na štvrtkovú (9. 2.) žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k... Čítať ďalej
10 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Privysoká hra

„Tak, či onak už nejde o žiadne fazuľky. Už je to príliš vážna hra s príliš vážnymi dôsledkami. Len tak mimochodom, tie stíhacie lietadlá sú stále majetkom štátu. Narábanie s ním je regulované zákonom. Dočasná vláda má výrazne obmedzené právomoci. Kto jej dal mandát a kompetenciu nakladať s takýmto štátnym majetkom, ktorý má stále svoju hodnotu. Nevieme. Prezidentka mlčí. Parlament mlčí. A dočasná vláda bez akejkoľvek dôvery – rozhoduje...,“ konštatuje novinár.

„Toto už nie je ani zlý sen. Toto už nie je ani povolebná sranda, po ktorej mnohí túžili. My sme už takí servilní, že – dáme ešte skôr ako pýtajú,“ uzatvára Farkašovský.

Robert Fico zdôrazňuje: Sľub Hegera Zelenskému je protiústavný, vláda na to nemá kompetencie
Sľub dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) prezidentovi Ukrajiny Volodymyrovi Zelenskému o stíhačkách Mig-29 je protiústavný. Vláde SR bola vyslovená nedôvera a nemá kompetencie na rozhodovanie o zásadných vnútropolitických a... Čítať ďalej
10 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Jasné „Nie“ hovorí aj Fico

"Vláda SR nemá žiadnu právomoc rozhodovať o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky, ak bola odvolaná. Dokonca ani v prípade, aj by jej na to dala súhlas prezidentka," povedal Fico (Smer-SD), podľa ktorého Smer iniciuje mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR. Strana chce na nej presadiť uznesenie, ktorým parlament vysloví nesúhlas s posielaním zbraní na Ukrajinu z dôvodu protiústavnosti. Zopakoval, že Smer-SD je dlhodobo proti dodávkam zbraní na Ukrajinu.

My ich predsa nepotrebujeme. Ochránia nás spojenci

 "Naše stíhačky MiG-29 stoja v hangároch na letisku. Nevieme ich používať, pretože servis zabezpečujú ruskí technici, ktorí tu nie sú, keďže Rusko napadlo Ukrajinu. Náš vzdušný priestor pomáhajú chrániť naši spojenci a budúci rok dorazia prvé lietadlá F-16. Na Ukrajine tieto lietadlá vedia zachraňovať ľudské životy a chrániť ukrajinský ľud," podčiarkol poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí).

Valášek, Krúpa i Šeliga argumentujú! Mig-29 potrebuje ukrajinský ľud
Slovensko stíhacie lietadlá Mig-29 aktuálne nevyužíva a ani ich využívať nevie. Ukrajina dokáže zabezpečiť ich servis a využiť ich. Zhodli sa na tom nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR Tomáš Valášek a Juraj Šeliga. Valášek vyzval vládu, aby... Čítať ďalej
10 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik