Robert Fico zdôrazňuje: Sľub Hegera Zelenskému je protiústavný, vláda na to nemá kompetencie
10 | 02 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Sľub dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) prezidentovi Ukrajiny Volodymyrovi Zelenskému o stíhačkách Mig-29 je protiústavný. Vláde SR bola vyslovená nedôvera a nemá kompetencie na rozhodovanie o zásadných vnútropolitických a zahraničnopolitických otázkach. Skonštatoval to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico na piatkovej tlačovej konferencii.

Podotkol, že dodávky zbraní na Ukrajinu sú zásadná otázka a vláda ani so súhlasom prezidentky SR Zuzany Čaputovej v zmysel Ústavy SR na to kompetencie nemá.

"Vláda SR nemá žiadnu právomoc rozhodovať o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky, ak bola odvolaná. Dokonca ani v prípade, aj by jej na to dala súhlas prezidentka," povedal Fico. Aj preto Smer-SD podľa jeho slov iniciuje mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR. Strana chce na nej presadiť uznesenie, ktorým parlament vysloví nesúhlas s posielaním zbraní na Ukrajinu z dôvodu protiústavnosti. Zopakoval, že Smer-SD je dlhodobo proti dodávkam zbraní na Ukrajinu. Preferuje mierovú cestu a rokovania.

MO SR koná rýchlo! Rokovania o MiG-29 sa začali
Ministerstvo obrany (MO) SR potvrdilo, že rokuje o ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine. TASR o tom informovala jeho hovorkyňa Martina Kakaščíková. Rezort tak reagoval na štvrtkovú (9. 2.) žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k... Čítať ďalej
10 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Fico víta, že predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) už oznámil termín mimoriadnej schôdze, ktorá sa začne v utorok (14. 2.) o 9.00 h ráno. Dodal, že Smer-SD vyzbieral dostatok podpisov na zvolanie schôdze. Poďakoval sa klubu Smer-SD i nezaradeným poslancom okolo Tomáša Tarabu. Oslovil aj ďalších opozičných poslancov.

Žiadosť o odovzdanie stíhačiek Mig-29 Ukrajine odmieta aj mimoparlamentné hnutie Republika. Predstavitelia strany rovnako kritizovali Hegera. Myslia si, že nemá mandát ani kompetencie "rozdávať" majetok Slovenska. Na piatkovej tlačovej konferencii vyhlásili, že Heger by mal radšej deklarovať snahu SR prispieť k mieru. Odovzdanie stíhačiek označili za nezodpovedné a voči obrane SR nebezpečné.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok (9. 2.) na samite v Bruseli osobne požiadal Hegera o dodanie stíhačiek MiG-29 na obranu pred ruskou agresiou. Heger povedal, že Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo. Ministerstvo obrany (MO) SR potvrdilo, že o ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine sa rokuje.

Krúpa vidí v žiadosti Ukrajiny o MiG-y zmysel, Tomáš nabáda na opatrnosť
Žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o poskytnutie slovenských stíhačiek je očakávanou požiadavkou, ktorá má zmysel. V štvrtkovej diskusnej relácii TV JOJ na Hrane to uviedol poslanec Národnej rady SR a predseda... Čítať ďalej
10 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik