Má Kyjev atómovú bombu?
11 | 02 | 2023 I Milan Laca
Poľský generál pripustil existenciu jadrových zbraní na Ukrajine.
 

Ukrajina už môže mať jadrové zbrane, povedal pre rádio ZET generál Waldemar Skrzypczak, bývalý veliteľ poľských pozemných síl . Vyhlásil tiež, že nikto nebude zakazovať Ukrajincom  vlastniť jadrové zbrane.

Majú?

"Nevylučujem, že Ukrajina má jadrové zbrane, keďže majú jadrové elektrárne, vedcov, laboratóriá, know-how. To znamená, že majú všetko na to, aby takéto zbrane vlastnili. V zásade dnes nikto nebude zakazovať Ukrajincom ich mať “, poznamenal Skrzypczak.

III. SVETOVÁ Z PRVÉHO RADU! Británia posiela na Ukrajinu rakety dlhého doletu
Britský premiér Rishi Sunak navrhol, že britské rakety dlhého doletu, ktoré chcú Ukrajinci použiť na spustenie ofenzívy proti okupovanému Krymu, by mohli byť na Ukrajinu vyslané. Vojna totiž rok od invázie začína eskalovať, informuje americký... Čítať ďalej
10 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Oficiálne nemajú 
Ukrajina oficiálne nevlastní jadrové zbrane od začiatku 90. rokov. V súlade s medzinárodnými dohodami súhlasila s ich odovzdaním Rusku. Podľa generála Skrzypczaka to však  v skutočnosti nie je úplná pravda, uvádza Rádio ZET. Iní poľskí experti sú skeptickí, ale nepopierajú, že Kyjev má potenciál získať jadrové zbrane.
Bude mať Ukrajina jadrové zbrane?
Viacerí odborníci vyhlasujú, že držbu atómových zbraní nebude možné dlho skrývať. Nedá sa však vylúčiť, že Ukrajina bude môcť takéto zbrane v blízkej budúcnosti získať. Podľa  bezpečnostného  experta z GeekWeek Marcins Samsela,  "zbrane (rakety alebo bomby) sú jedna vec, ale musíte mať pre ne tie správne nosiče. Odpaľovacie zariadenia alebo lietadlá, ktoré ich dokážu prepraviť a odpaľovať," vysvetlil Samsel.
Kyjev má nádej
Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Oleksij Makejev povedal, že Kyjev chce začať diskusiu o jadrovom štatúte Ukrajiny, ale povedal, že nemá „hotový návrh“, ako by mohol vyzerať. Po rozpade ZSSR zdedil Kyjev významný jadrový arzenál. V roku 1994 však Ukrajiny podpísala Budapešťské memorandum, ktorým sa vzdala tretej najväčšej svetovej zásoby zbraní hromadného ničenia výmenou za prísľub iných signatárskych krajín, že jej  zaručia bezpečnosť. Po vyhlásení nezávislosti Ukrajiny 24. augusta 1991 sa na jej území nachádzalo 176 medzikontinentálnych balistických rakiet a asi 3000 taktických jadrových rakiet. Ukrajina súhlasila s prevodom všetkých jadrových zbraní do Ruska.
 
Biden vie svoje! Putin môže smútiť...
Biden povedal, že Putin „už stratil Ukrajinu“. Americký prezident Joe Biden v rozhovore pre PBS NewsHour povedal , že ruský prezident Vladimir Putin „už stratil Ukrajinu“. Ruské sny Podľa amerického lídra, Rusko očakávalo rozpad NATO, ktoré je... Čítať ďalej
09 | 02 | 2023 | Milan Laca
 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme