M. Kaliňák: OBEDY ZADARMO – ČO TO VLASTNE VARÍTE?
11 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Každému je jasné, že obedy zadarmo nie sú grátis! Skonštatoval to ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák na sociálnej sieti.

Každému by však malo byť podľa Kaliňáka jasné, že aj toto bolo šité horúcou ihlou:

Obedy zadarmo, teda dotácia na suroviny má platiť od 1. mája. Samozrejme, ak na to štát nájde peniaze. Ale samosprávy musia už teraz nájsť peniaze a to do konca apríla. Dovtedy totiž zostáva zo strany štátu finančný príspevok pre stravu detí z rodín v hmotnej núdzi v pôvodnej nepostačujúcej sume 1, 30 e. A rozdiel medzi dotáciou a reálnymi nákladmi bude musieť zaplatiť samospráva, lebo spolufinancovanie od rodín v hmotnej núdzi, ktoré preukázateľné nemajú financie je nereálne. Mimochodom, takýchto detí je 65 000, upozorňuje šéf ZMOS-u.

Avizovaná štátna pomoc na energie má platiť do marca, ale od apríla budú energie bez finančnej pomoci štátu, čo sa zase premietne do režijných nákladov, hovorí Kaliňák a vo svojom výpočte pokračuje.

HLAS vyzýva Hegera: OPUSTITE POLITIKU VOJNOVÉHO DOBRODRUŽSTVA!
HLAS - SD vyzýva na sociálnej sieti odvolaného predsedu vlády Hegera, aby okamžite zastavil dobrodružnú politiku hazardu s bezpečnosťou vlastných občanov. V súvislosti s Hegerovými vyjadreniami týkajúcimi sa vôle darovať slovenské stíhačky Ukrajine... Čítať ďalej
11 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

"Zvýšila sa dotácia pre posledný ročník len v povinnom predprimárnom vzdelávaní (5. a 6. ročné deti), takže pomoc ide 75 200 deťom, ale nie 152 700 deťom v materských školách. Dotácia 1,40 eura  je na obed, ale 60 centov stojí desiata a ďalších 50 centov olovrant. Inými slovami, štát dá 1,40 e, ale ďalší doplatok je 1,10 e. Samozrejme plus režijné náklady.  Aby toho nebolo málo, rezortu školstva bolo adresovaných 600 pripomienok k novele školského zákona. Tá je postavená na tom, že bude brať peniaze samosprávam," varuje.

Kaliňák pripomína, že od školského roka 2024 hrozia vysoké pokuty, ak samospráva nezvýši kapacity materských škôl pre 3. a 4. ročné deti. Od nového školského roka – september 2023 hrozia samosprávam pokuty ak nezabezpečia kompenzačné pomôcky pre choré deti. Samozrejme, presun povinnosti bez peňazí, lebo ministerstvo školstva zákonom ukotvuje: dieťa musí dostať, zriaďovateľ musí zabezpečiť, ale ministerstvo môže poskytnúť!

"Štát prichádza s riešeniami, na ktoré chýba hotovosť. Jasne to vidíme vo varení obedov, vo varení povinných materských škôl, v pokutách za niečo, čo je nevykonateľné, či nerealizovateľné," uzavrel Kaliňák.

Heger: S obedmi zadarmo som nesúhlasil, sú to výdavky bez krytia

"Nemohol som súhlasiť s opatrením, ktoré zvyšuje výdavky a neposkytuje ich finančné krytie," upozornil dočasne poverený premiér, ktorý má na starosti aj rezort financií. "Ak teraz parlament príde s tým, že nedodrží schválený rozpočet, že chce ešte vyššie výdavky, tak hovorím dobre, ale je potrebné prísť s riešením, ako na to získať príjmy," upozornil.

Predovšetkým však teraz očakáva iniciatívu od hnutia Sme rodina. "Bol to jej návrh, tak je teraz dôležité, aby Sme rodina prišla a povedala, z čoho to vykryjeme," zdôraznil Heger.

ČAPUTOVÁ MÔŽE BYŤ STÍHANÁ ZA PORUŠENIE ÚSTAVY!
Zuzana Čaputová sa ponára do takého bahna, že sa z neho už nikdy nevyhrabe! Skonštatoval to podpredseda Smeru Ľuboš Blaha na sociálnej sieti. Hlava štátu asi čaká na pokyny z americkej ambasády. Zato Heger podľa opozičného politika šíri nebezpečný... Čítať ďalej
11 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik