Čínski experti: So stíhačkami príde vojna v Európe!
11 | 02 | 2023 I Milan Laca

Dodávka bojových lietadiel Kyjevu rozšíri konflikt do Európy a zintenzívni preteky v zbrojení.

Dodávky západných lietadiel pre Ukrajinu by mohli viesť k rozšíreniu konfliktu do celej Európy, tvrdia experti, ktorých oslovil čínsky magazín Global Times .
Reakcia
Podľa analytikov by takýto krok nielen vyvolal ostrú ruskú reakciu, ale zároveň by prinútil Moskvu rýchlejšie vyvíjať pokročilejšie zbrane. Čínsky vojenský expert Song Zhongping označil za veľmi pravdepodobné, že Veľká Británia vytvorí precedens a ako prvá vyšle na Ukrajinu bojové lietadlá. Potreba rýchleho uvedenia lietadiel do bojových operácií si, podľa neho, vyžiada priamu účasť pilotov NATO, čím sa aliancia stane účastníkom konfliktu.
 
To však ešte Číňania nepočítali s inisiatívou slovenského povaleného premiéra Eduarda Hegera.
 
III. SVETOVÁ Z PRVÉHO RADU! Británia posiela na Ukrajinu rakety dlhého doletu
Britský premiér Rishi Sunak navrhol, že britské rakety dlhého doletu, ktoré chcú Ukrajinci použiť na spustenie ofenzívy proti okupovanému Krymu, by mohli byť na Ukrajinu vyslané. Vojna totiž rok od invázie začína eskalovať, informuje americký... Čítať ďalej
10 | 02 | 2023 | Diana Zaťková
V hre je NATO
"Navyše je nepravdepodobné, že by stíhačky boli nasadené na Ukrajine. Ich základňou budú s najväčšou pravdepodobnosťou susedné krajiny, ako napríklad Poľsko. Tieto európske štáty budú teda priamo zapojené do konfliktu," tvrdí autor. Takéto správanie európskych štátov by sa podľa Sun Zhongpinga mohlo zmeniť na tragédiu pre celý kontinent. "Západné krajiny zároveň takmer otvorene pokračujú v „toxickej“ súťaži o intenzívnejšie zásobovanie  kyjevského režimu zbraňami", píše sa v článku.
Hlavne Európa
"Je to evidentné najmä teraz v Európe, kde štáty súťažia o ponuku vojenského vybavenia pre Kyjev a demonštrujú svoju diplomatickú autoritu," vyhlásil Zhang Hong, mladší výskumník z Inštitútu ruských, východoeurópskych a stredoázijských štúdií na Čínskej akadémii sociálnych vied. 
Briti sľúbili
Ukrajinský prezident Volodymymr Zelenskyj počas prejavu v britskom parlamente osobne požiadal Londýn o bojové lietadlá. Podľa Sky News, s odvolaním sa na hovorcu Downing Street, britský premiér Rishi Sunak  poveril ministra obrany Benna Wallacea, aby zistil, aké vybavenie by mohli potenciálne presunúť do Kyjeva.
 
Rusko dosahuje taktické úspechy! Záporožie zasiahol zatiaľ najväčší raketový útok
Najmenej 17 ruských rakiet zasiahlo za jednu hodinu v piatok ráno mesto Záporožie na juhovýchode Ukrajiny, uviedol jeho úradujúci starosta Anatolij Kurtiev. Útoky sa údajne zamerali na energetickú infraštruktúru. Úrady zatiaľ odhadujú prípadné... Čítať ďalej
10 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme