Súhrn medzinárodného spravodajstva - 9. februára -16:30
09 | 02 | 2023 I Ivan Mihale

Poobedný súhrn správ zo zahraničia

GAZIANTEP - Počet mŕtvych po ničivom zemetrasení v častiach Turecka a Sýrie vo štvrtok stúpol na viac ako 17.500, hlásia úrady a zdravotnícke zdroje. Pondelkové zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zničilo množstvo budov a v ich troskách v Turecku zomrelo 14.351 ľudí a 3162 v Sýrii. Dovedna je tak potvrdených 17.513 obetí na životoch. Vzhľadom na mrazivé počasie postupne vyhasína nádej na nájdenie ďalších preživších pod troskami.

BRUSEL - Lídri členských štátov EÚ začali vo štvrtok zasadnutie Európskej rady v Bruseli minútou ticha za obete ničivých zemetrasení v Turecku a Sýrii zo 6. februára. Vyslovili solidaritu s ľudom oboch krajín. Barend Leyts, hovorca predsedu Európskej rady Charlesa Michela, v správe pre médiá uviedol, že krajiny EÚ prejavili solidaritu aj tým, že do postihnutých oblastí v Turecku vyslali vyše 1600 záchranárov.

BRUSEL - Slovensko počas diskusií lídrov EÚ na mimoriadnom summite v Bruseli (9.-10. 2.) nepodporí návrhy tých členských krajín, ktoré požadujú výstavbu plotov na vonkajších hraniciach Únie. Uviedol to slovenský premiér Eduard Heger vo štvrtok po príchode do Bruselu. Upozornil, že Slovensko prišlo na zasadnutie Európskej rady so známym stanoviskom - presadzuje posilnenie ochrany vonkajších, schengenských hraníc EÚ a v tomto kontexte podporuje čo najrýchlejší vstup Bulharska a Rumunska do schengenského priestoru.

BRUSEL - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok na pôde Európskeho parlamentu žiadal ďalšiu vojenskú podporu pre svoju krajinu a zdôraznil spoločný boj proti "protieurópskej sile". "Európa navždy bude a zostane Európou, pokiaľ stojíme pri sebe a staráme sa o našu Európu, staráme sa o európsky spôsob života," povedal ukrajinský prezident. Rusko podľa neho chce tento spôsob života zničiť, Ukrajinci to však nedovolia.

BRUSEL - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok na summite v Bruseli poďakoval lídrom EÚ za podporu Ukrajiny, ktorá už takmer rok bojuje proti ruskej agresii. "Musím sa vám osobne poďakovať na neotrasiteľnú podporu našej krajiny a našich túžob žiť v zjednotenej, slobodnej Európe," povedal. Zelenskyj lídrov EÚ vyzval, aby posielali Ukrajine zbrane rýchlejšie, skôr než Rusko dokáže zhromaždiť svoje sily na nové útoky. Požiadal o delostrelectvo, muníciu, moderné tanky, stíhačky a rakety dlhého doletu.

Putin varuje Britániu: Vyhnite sa dôsledkom pre európsky kontinent a celý svet!
Ruské veľvyslanectvo v Londýne vydalo vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že ak Spojené kráľovstvo poskytne bojové lietadlo, bude to mať „vojenské a politické dôsledky pre európsky kontinent a celý svet“. Vladimir Putin varoval Spojené kráľovstvo... Čítať ďalej
09 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

BUDAPEŠŤ - Dve osoby boli zranené v stredu večer pri prestrelke medzi ilegálnymi migrantmi v Srbsku v blízkosti maďarských hraníc. Srbská polícia rýchlo zareagovala. Pri srbskej obci Hajdukovo došlo k hádke medzi 20 migrantmi a padlo niekoľko výstrelov. Rýchly zásah srbskej polície zabránil vážnejším následkom prestrelky, pri ktorej utrpeli zranenia dve osoby. Polícia zadržala niekoľko migrantov, zvyšných odviezli do migračného tábora v Subotici.

BÁB AL-HAWÁ - Prvý humanitárny konvoj OSN po ničivom zemetrasení dorazil vo štvrtok do severozápadnej Sýrie ovládanej povstalcami. "Prvý konvoj OSN s humanitárnou pomocou dnes vstúpil na (naše) územie," povedal na hraničnom priechode tlačový tajomník pre sýrske oblasti ovládané povstalcami Mázin Allúš. Dopisovateľ tlačovej agentúry AFP videl prechádzať cez hraničný priechod z Turecka šesť kamiónov, ktoré viezli stany a hygienické potreby.

MOSKVA - Svet by mal vedieť pravdu o sabotáži plynovodov Nord Stream a tí, ktorí sú za ňu zodpovední, by mali byť potrestaní, vyhlásil vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zároveň upozornil na tvrdenie amerického investigatívneho novinára, že sabotáž vykonali USA. Vlani 26. septembra v rúrach plynovodov Nord Stream 1 a 2 náhle výrazne klesol tlak. Seizmológovia okrem toho v ich blízkosti na dne Baltického mora zaznamenali výbuch.

JAKARTA - Najmenej štyria ľudia zahynuli vo štvrtok pri zemetrasení v hlavnom meste indonézskej provincie Západná Papua. Zemetrasenie s magnitúdou 5,1 zasiahlo mesto Jayapura. Jeho epicentrum sa nachádzalo juhozápadne od mesta a otrasy vychádzali z hĺbky približne 22 kilometrov. V Indonézii sa zemetrasenia vyskytujú často, pretože leží na tichomorskom tzv. Ohnivom kruhu, kde sa stretávajú viaceré tektonické platne.

Výška podpory EÚ Ukrajine za rok predstavovala 67 miliárd eur
Šéfka EK von der Leyenová: Pomoc EÚ Ukrajine dosiahla za rok 67 miliárd eur Objem podpory EÚ Ukrajine za posledných 12 mesiacov predstavoval 67 miliárd eur, čo zahŕňa aj pomoc utečencom, uviedla šéfka Európskej komisie Ursula von der... Čítať ďalej
09 | 02 | 2023 | Ivan Mihale

MADRID - Španielsky najvyšší súd rozhodol, že býčie zápasy môžu byť zahrnuté medzi služby, na ktoré je možné využiť kultúrne poukazy pre mládež. Súd ešte v utorok zrušil vládne nariadenie, ktoré tieto podujatia zo schémy poukazov vylúčilo. Vláda podľa súdu dostatočne nezdôvodnila, prečo by sa tieto poukazy na býčie zápasy nemali vzťahovať. Na súd sa obrátila nezisková organizácia Fundación del Toro de Lidia, ktorá podporuje zachovanie býčích zápasov.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme