Predvolebná kampaň už zostra začala! Kto má milióny na rozhadzovanie?
09 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Aj keď voľby ešte neboli ani oficiálne vyhlásené, politická kampaň sa už začala. Slovensko si totiž bude v predčasných voľbách 30. septembra voliť novú vládu. Zatiaľ prieskumy nálad a preferencií obyvateľstva hovoria jasne - na celej čiare vedie opozícia. A to strany bývalej koalície a aj mimoparlamentní progresívci jednoducho nemôžu nechať len tak. Kto má však dostatok peňazí na kampaň a kto, naopak, bude peniaze krvopotne zháňať?

Milióny na rozhadzovanie majú len dve strany

Ak si naši politice zoberú príklad z nedávnych českých prezidentských volieb, môžu Slováci očakávať drsnú a špinavú kampaň aj u nás. Nakoniec, mnohí poslanci touž potvrdili.

Podľa zákona môže každá strana na kampaň minúť nanajvýš tri milióny eur. Na takýto limit majú pohodlne našetrené zatiaľ len Smer a OĽaNO. K sume má blízko aj SaS. Ostatné strany však zrejme budú musieť peniaze pracne zháňať, píše denník Pravda.

V posledných parlamentných voľbách sa o priazeň ľudí uchádzalo celkovo 24 strán, pričom do parlamentu sa dostalo šesť z nich. Napriek tomu môže s príspevkom zo štátneho rozpočtu počítať až jedenásť strán. Podľa zákona totiž ministerstvo financií uhradí príspevok každej strane, ktorá vo voľbách získala viac ako tri percentá z odovzdaných hlasov, a to vo výške jedného percenta z priemernej mesačnej mzdy za rok 2019, teda rok pred voľbami. Podľa pravdy strany dostávajú príspevok za činnosť, za hlasy a za mandáty.

OĽaNO je za vodou

Líder OĽaNO Igor Matovič dokonca pred časom navrhol zníženie platu poslancov. Dve tisícky eur by im podľa neho mali stačiť. Ostatné by im mala doplatiť strana, za ktorú kandidovali. On tak údajne už nejaký čas robí. 

„My tie peniaze nemíňame, trištvrte z nich máme na účte, ani v podstate neviem, čo máme s nimi urobiť, preto prídem s návrhom na zníženie platu poslancov s tým, aby zvyšok doplácali politické strany, vidím to na hospodárení nášho hnutia," povedal pred časom Matovič na margo príspevku od štátu pre OĽaNO.

KUPOVANIE POSLANCOV: Je to LEGÁLNE. No je aj aj ETICKÉ?
Igor Matovič (OĽaNO) navrhuje zníženie platu poslancov. Dve tisícky eur by im podľa neho mali stačiť. Ostatné by im mala doplatiť strana, za ktorú kandidovali. On tak údajne už nejaký čas robí a svojim poslancom sľubuje, že ak ostanú na kandidátke... Čítať ďalej
27 | 01 | 2023 | Eka Balaskova

Prečo prešiel septembrový termín volieb a nie júnový?

OĽaNO by malo dostať od štátu celkovo vyše 21 miliónov, táto suma sa zníži o čiastku za mesiace, ktoré si poslanci odrátajú od riadneho termínu volieb. „Ak sa činnosť NR SR skončí pred uplynutím volebného obdobia, zvyšné podiely sa znižujú o počet mesiacov, za ktoré sa volebné obdobie skrátilo,“ vysvetľuje rezort financií s tým, že príspevky za činnosť a mandáty vypláca ministerstvo priebežne, zväčša v letných mesiacoch.

Zdroj: denník Pravda

Matovičovo hnutie si s vyše 11 miliónmi na účtoch a ďalšími takmer 3,4 milióna na ceste môže vydýchnuť a nepotrebuje si požičiavať, ani brať si žiadne úvery. Orientačne tak budú mať k dispozícii takmer toľko ako všetky ostatné strany so štátnymi príspevkami dokopy.

Smer ako jediný môže OĽaNO konkurovať

Podobne je na tom Smer, ktorý mal pôvodne za volebný výsledok zinkasovať celkovo takmer 16 miliónov eur. Líder strany Robert Fico má teda aktuálne podľa výročnej správy za rok 2021, ktorú strany podávali v apríli minulého roka, na účtoch viac ako 9,5 milióna eur. Po spojených voľbách boli oficiálne chudobnejší o viac ako 550-tisíc eur a podľa prepočtov Transparency International Slovensko by mohli počas kampane hospodáriť s ôsmimi miliónmi eur,píše Pravda.

Pellegrini to bude mať ťažké

V diametrálne odlišnej situácii je mimoparlamentný Hlas na čele s Petrom Pellegrinim. Kým, parlamentné strany môžu na kampaň použiť peniaze zo štátneho príspevku, mimoparlamentné taký luxus nemajú. A keďže sa Hlas odtrholod Smeru pár mesiacov po voľbách žiadne príspevky od štátu mu neprislúchajú.

Pellegrini sa v relácii Plus7dní Karty na stôl vyjadril, že si bude musieť požičať. „Hlavným zdrojom financovania bude úver, kde by sme, ak to bude možné a nájdeme taký finančný dom, mohli ručiť našimi preferenciami a budúcim príspevkom zo štátu,“ uviedol.

„Tomu budgetu potom prispôsobíme samotnú kampaň,“ uviedol s tým, že ako strana nedisponujú žiadnym veľkým majetkom. Podľa zverejnených údajov na stránke má Hlas k dispozícii minimálne zhruba 450-tisíc od darcov a 77-tisíc na účtoch, čo vyplýva z výročnej správy.

Gyimesi a Matovič vyzývajú Káčera: Má sa ospravedlniť!
Dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer by sa mal ospravedlniť za výroky o možných územných nárokoch Maďarska na Slovensku. Vyzvali ho na to líder OĽANO Igor Matovič a poslanec György Gyimesi (OĽANO). Matovič si myslí, že ak by... Čítať ďalej
08 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová

Bývalé koaličné strany sú na tom rôzne

SaS je na tom relatívne dobre. K dispozícii má podľa hovorcu strany niečo vyše dvoch miliónov eur a neplánuje si vziať žiadne úvery ani pôžičky. Tento rok by mali dostať ešte ďalších vyše 900-tisíc.

Čo sa týka ostatných koaličných strán, dobre je na tom aj hnutie Borisa Kollára Sme rodina. Tento rok od štátu dostanú niečo vyše 1,2 milióna a na účtoch mali takmer 1,7 milióna a aj keď odvtedy už na kampaň v spojených voľbách minuli viac ako milión, v kampani by mali mať k dispozícii minimálne 1,5 milióna.

Najväčšie problémy čakajú stranu Za ľudí, ktorá sa po odchode Andreja Kisku, po rozkole v strane a po vnútropolitických škriepkach v prieskumoch drží pod hranicou zvoliteľnosti. Podľa výročnej správy majú na bankových účtoch necelých 285-tisíc eur a za tento rok by im zo štátneho rozpočtu malo na účet prísť necelých 850-tisíc.

Koľko dostanú strany za voľby?Koľko dostanú strany za voľby? Foto: Ministerstvo financií

A čo opozícia?

Strane ĽS NS, ktorá vo voľbách skončila na štvrtom mieste, prináleží tento rok niečo vyše milióna. Na účte mali podľa výročnej správy takmer 1,8 milióna, no boli v strate vyše pol milióna a toľko minuli aj v spojených voľbách. S miliónom by však takisto mohli počítať. Čo sa týka odídencov z Republiky, tí podobne ako Hlas príspevky nedostanú a podľa posledných údajov hospodária so sumou niečo vyše 60-tisíc eur.

Sme ešte krehká demokracia, musíme sprísniť tresty
Zvláštna manipulácia. Mainstream zverejní správu, potom zjavne niekto odniekiaľ niekomu zavolá a správa sa stiahne. Žijeme však éru internetu a ten si pamätá. Má na viac, ako na staré boľševické metódy. A tak napriek stiahnutiu uverejnenej... Čítať ďalej
08 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Progresívci a Modrá koalícia

Zaujímavé to bude aj v prípade strán Progresívne Slovensko a Modrá koalícia (bývalá strana Spolu). Vo voľbách 2020 kandidovali ako koalícia, po rozpade si 50 na 50 rozdelili aj štátny príspevok. Modrá koalícia má aktuálne k dispozícii niečo vyše 270-tisíc a čaká na ďalší príspevok. „K 1. januáru 2023 sme mali na účte k dispozícii financie vo výške príspevku z roku 2022. Takže odpoveď na vašu otázku je áno, tie minulé roky boli vyčerpané,“ uviedla strana pre denník Pravda.

PS nechcelo zverejniť sumu, ktorou aktuálne disponuje, posledné údaje hovoria o 22-tisíc eurách, ktoré na účtoch mali. Kampaň však plánuje financovať z príspevkov od štátu, darov, ale aj pôžičiek. Modrá koalícia v tejto veci zatiaľ nevie ako ďalej. „Vzhľadom na to, že neplánujeme kandidovať samostatne, ale v spojení s ďalšími subjektmi, zatiaľ nemáme definitívne uzatvorené ďalšie zdroje financovania. Tie budú závisieť od toho, na akej širokej spolupráci pre spoločný postup do volieb sa v najbližších týždňoch dohodneme,“ vysvetľuje strana.

KDH, SNS, MKS, Dobrá voľba a Umiernení

KDH si takisto plánuje okrem iného vziať aj úver. V kampani im pomôže aj príspevok od štátu vo výške 370-tisíc a na účtoch majú podľa výročnej správy takmer 600-tisíc. Pred bránami parlamentu vo voľbách skončili strany MKS (dnes Aliancia – Szövetség), SNS a Dobrá voľba a Umiernení. Všetky tri strany boli ešte v roku 2021 stratové. S príspevkami od štátu by mohli dosiahnuť niečo vyše pol milióna a vzhľadom na sumy na účtoch sa môžu šplhať k miliónu.

Danko: Tri príklady populizmu odvolanej vlády (VIDEO)
Andrej Danko (SNS) je prakticky od volieb kritikom tejto vládnej koalície. Vo svojej kritike nepoľavuje ani v ostatnom čase. Najnovšie poukazuje na „bezcharakternosť dnešných pánov“ a svoje tvrdenie podopiera troma dôkazmi. Vo svojom videu... Čítať ďalej
09 | 02 | 2023 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!