Súhrn medzinárodného spravodajstva - 8. februára - 06.30
08 | 02 | 2023 I Gabriela Fedičová

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 8. februára - 06.30

WASHINGTON — Demokracia v USA je viac ako dva roky po útoku prívržencov exprezidenta Donalda Trumpa na Kapitol "doráňaná", ale "nezlomená". Vo svojom utorňajšom prejave o stave Únie to pred oboma komorami Kongresu uviedol americký prezident Joe Biden. V Bidenovom prejave, ktorý trval hodinu a 12 minút, dominovali domáce ekonomické témy a výzvy na spoluprácu demokratov a republikánov v Kongrese.

WASHINGTON — Čína odmietla žiadosť Spojených štátov o telefonický rozhovor medzi ministrami obrany oboch krajín, ktorý sa mal uskutočniť v deň, keď americká stíhačka zostrelila pri pobreží Severnej Karolíny predpokladaný čínsky špionážny balón. Uviedol to v utorok hovorca Pentagónu Pat Ryder.  "Náš záväzok ponechať komunikačné linky otvorené trvá," povedal Ryder.

WELLINGTON — Novozélandská polícia objavila v Tichom oceáne rekordné množstvo 3,2 tony kokaínu v odhadovanej hodnote 500 miliónov novozélandských dolárov (294 miliónov eur). Ide o jeden z najväčších nálezov nelegálnych drog v dejinách tejto ostrovnej krajiny, informoval podľa agentúr DPA a AFP šéf tamojšej polície Andrew Coster.

TUNIS — Tuniský prezident Kajs Saíd v utorok odvolal ministra zahraničných vecí Utmána Džirandího a do tejto funkcie vymenoval doterajšieho tuniského veľvyslanca pri Európskej únii Nabíla Ammara. Tento rok ide už o výmenu štvrtého ministra v Tunisku.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik