Súhrn medzinárodného spravodajstva
08 | 02 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 8. februára - 14.30

LONDÝN - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pristál v stredu na londýskom letisku Stansted. Buckinghamský palác zároveň potvrdil, že Zelenskyj v ten istý deň absolvuje aj audienciu u britského kráľa Karola III. Ide o Zelenského prvú návštevu v Británii od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. Najvyšší ukrajinský predstaviteľ sa počas nej stretne s britským premiérom Rishim Sunakom a prihovorí sa aj k britskému parlamentu. Stretne sa i s ukrajinskými vojakmi, ktorí sa cvičia v Británii.

ISTANBUL - Počet obetí silného zemetrasenia, ktoré v pondelok zasiahlo Turecko a Sýriu, prekročil v stredu na obed 11.200. Oblasť postihnutú zemetrasením navštívil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podľa politických a zdravotníckych predstaviteľov zahynulo dosiaľ v Turecku 8574 ľudí a v Sýrii 2662. Celkový počet obetí sa tak vyšplhal na 11.236. Okrem toho utrpelo v Turecku zranenia ďalších takmer 50.000 ľudí a v Sýrii približne ďalších 5000.

LONDÝN - Nový balík sankcií voči Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu oznámila v stredu britská vláda. Stalo sa tak práve v čase, keď Spojené kráľovstvo navštívil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Britský minister zahraničných vecí James Cleverly uviedol, že nové sankcie voči organizáciám, o ktoré sa opiera ruská armáda, "zrýchlia ekonomický tlak na (ruského prezidenta Vladimira) Putina – podkopú jeho vojnovú mašinériu, aby pomohli Ukrajine zvíťaziť".

BRUSEL - Sýria v stredu oficiálne požiadala Európsku úniu o pomoc po ničivom zemetrasení, ktoré ju a Turecko zasiahlo tento týždeň. Oznámil to komisár EÚ pre krízový manažment Janez Lenarčič. Európska komisia "vyzýva" členské krajiny EÚ, aby kladne reagovali na žiadosť Sýrie o dodávky zdravotníckych potrieb a potravín". EK bude zároveň zásielky sledovať, aby sankcionovaná vláda v Damasku neodklonila dodanú pomoc inam, dodal Lenarčič.

PARÍŽ - Francúzski farmári v stredu ráno prišli na stovkách traktorov do Paríža, protestujúc proti obmedzeniu používania pesticídov a ďalším environmentálnym predpisom, ktoré podľa nich ohrozujú poľnohospodársku výrobu v krajine. Odbory očakávajú, že sa k protestu pridá približne 500 traktorov a 2000 farmárov z okolia Paríža. Niektoré traktory niesli transparenty s nápismi ako "Macron likviduje poľnohospodárstvo" a "Zachráňte svojho farmára".

Izraelský expremiér: "NATO zabránilo mieru na Ukrajine"
Po začatí invázie boli Putin a Zelenskyj údajne pripravení ukončiť ju čo najskôr a zdalo sa, že mier závisel už len od niekoľkých podpisov. Západní politici im v tom však zabránili, znejú minimálne tri vyjadrenia dôležitých svetových... Čítať ďalej
08 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

TALLINN - Použitie taktických jadrových zbraní vo vojne na Ukrajine je "nepravdepodobné" z dôvodu, že by mali nízku vojenskú efektivitu, uviedli v stredu estónske tajné služby vo výročnej správe. Šéf estónskych tajných služieb Kaupo Rosin napísal, že Rusko má stále dosť zbraní, munície i vojakov na vedenie vojny na Ukrajine, ich nedostatok podľa neho zatiaľ nehrozí. Rosinove slová sú v kontraste s vyhláseniami iných západných predstaviteľov vrátane riaditeľa britských tajných služieb GCHQ.

BERLÍN - Po takmer roku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu je isté, že Moskva tam nedosiahne svoje ciele, uviedol v stredu nemecký kancelár Olaf Scholz v prejave v Spolkovom sneme (Bundestagu). "(Prezident Vladimir) Putin nedosiahne svoje ciele – ani na bojisku a ani prostredníctvom nadiktovaného mieru. Aspoň toľko je isté po roku vojny," povedal Scholz. Zároveň uistil Ukrajinu, že jej budúcnosť je v Európskej únii.

BUDAPEŠŤ - Veľký ruský vplyv na Maďarsko predstavuje hrozbu pre Európsku úniu. Z maďarských tajných služieb unikajú Rusom informácie. Vyhlásila to francúzska poslankyňa Európskeho parlamentu Gwendoline Delbosová-Corfieldová, ktorá je spravodajkyňou EP pre maďarské záležitosti. Europoslankyňa o tom hovorila na podujatí "Mestá za právny štát" usporiadanom na bruselskej radnici.

BRUSEL - Rakúsky kancelár Karl Nehammer uviedol, že je pripravený zablokovať spoločné vyhlásenie lídrov Európskej únie v závere nadchádzajúceho summitu, ak sa nedosiahne konkrétna dohoda o riešení nelegálnej migrácie. "Prázdne slová nestačia," povedal Nehammer. Kancelár vyzval na dosiahnutie "jasného a jednoznačného záväzku" posilniť ochranu vonkajšej hranice EÚ, ako aj na využitie prostriedkov EÚ na tento účel.

Ministerka Remišová odvolala štátneho tajomníka Hargaša, chce vyššiu dynamiku! Vyjadril sa aj Hargaš
Odvolanie Jána Hargaša z postu štátneho tajomníka Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR bolo štandardným manažérskym rozhodnutím. Po stredajšom rokovaní vlády, na ktorom kabinet schválil personálny návrh, to... Čítať ďalej
08 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

NIKÓZIA - Cyperská vládnuca pravicová strana DISY v stredu vyhlásila, že v druhom kole prezidentských volieb by jej priaznivci mali hlasovať podľa vlastného uváženia medzi bývalým členom strany, ktorý vedie v prieskumoch verejnej mienky, a nezávislým kandidátom podporovaným ľavicou, ktorý je tesne za ním. Druhé kolo sa uskutoční 12. februára. Vlastný kandidát vládnej strany skončil v prvom kole volieb 5. februára až tretí.

HAAG - Medzinárodný tím vyšetrovateľov v stredu oznámil, že pre nedostatok dôkazov pozastavuje vyšetrovanie zostrelenia lietadla linky MH17 Malajzijských aerolínií nad Ukrajinou z roku 2014. "Vyšetrovanie dosiahlo svoje limity, všetky stopy boli vyčerpané. Vyšetrovanie je preto pozastavené. Dôkazy nie sú dostatočné na ďalšie vyšetrovanie," uviedla holandská prokurátorka Digna van Boetzelaerová. Medzi obeťami tohto leteckého nešťastia bolo 196 Holanďanov, 43 Malajzijčanov a 38 Austrálčanov.

PARÍŽ - Každé tretie dieťa na svete nemá v škole prístup k čistej pitnej vode, čo má vplyv na jeho zdravie a schopnosť učiť sa. V stredu to uviedla Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). "Celosvetovo takmer každá tretia škola nemá pitnú vodu z upraveného zdroja vody," uviedlo UNESCO. Zo správy vyplýva, že základné hygienické zariadenia, teda záchod a kanalizačný systém, nemá jedna z troch škôl a takmer polovici škôl chýba zariadenia na umývanie rúk, kde sú k dispozícii voda a mydlo.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Izraelský expremiér: "NATO zabránilo mieru na Ukrajine"
Po začatí invázie boli Putin a Zelenskyj údajne pripravení ukončiť ju čo najskôr a zdalo sa, že mier závisel už len od niekoľkých podpisov. Západní politici im v tom však zabránili, znejú minimálne tri vyjadrenia dôležitých svetových... Čítať ďalej
08 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik