Počet obetí zemetrasenia prekročil jedenásť tisíc, Turci nás prosia o pomoc
08 | 02 | 2023 I Ivan Brožík

Počet obetí v Turecku a Sýrii stúpol na viac ako 11 000. Celkový súčet s úmrtiami oficiálne zaznamenanými v Sýrii prekročil 11 000. Štatistika hrozivo rastie a bude rásť - informuje theguardian.com.

Očakáva sa, že s ďalšími záchrannými prácami a vykopávkami budú počty naďalej stúpať. Prácu záchranárov brzdí nepriaznivé počasie. Zemetrasenie sa odohralo v najhoršom možnom počasí aj pre obete.

Úkryty kde sa len dá

Stovky rodín boli nútené pokúsiť sa ukryť iba tak, na uliciach v Turecku, zatiaľ čo iné mali to šťastie, že našli vlaky alebo štátne budovy, ktoré by mohli použiť ako dočasné ubytovanie. Ľuďom chýba oblečenie, ochrana pred mrazmi a mrznúcim dažďom.

Turecké veľvyslanectvo v Bratislave prosí Slovákov:

Niet prakticky ničoho na prežitie

Agentúra AFP uvádza, že v Gaziantepe v Turecku sú obchody zatvorené a nie je tam možnosť kúriť, pretože plynové potrubia boli uzavreté, aby sa predišlo výbuchom. Nájsť benzín je ťažké. V salóniku letiskového terminálu spali stovky ľudí zabalených do prikrývok.

"Videli sme, ako sa budovy zrútili, takže vieme, že máme šťastie, že sme nažive," povedala Zahide Sutcuová, ktorá išla na letisko so svojimi dvoma malými deťmi." Cituje jednu z preživších theguardian.com.

Nedokážu sa postarať o deti

„Ale teraz je v našich životoch iba jediná otázka. Ako sa postarám o tieto deti?"

Štát je kdesi stratený

V Kahramanmaraş sa novinári z theguardian.com rozprávali s Alim Sagiroglu, ktorý vyjadril frustráciu z reakcie pohotovostných služieb.

"Nemôžem dostať svojho brata vonť z ruín." Nemôžem dostať svojho synovca von. Pozrite sa tu. Preboha tu nie je žiadny štátny úradník,” povedal.

"Dva dni sme tu nevideli štát." Deti mrznú od zimy.“

____________________

Slováci, aj za redakciu HD prosíme - reagujte na výzvu, uverejnenú v texte, ak môžete!

FOTOGALÉRIA Zemetrasenia v Turecku a Sýrii: Počet obetí môže stúpnuť na 20 TISÍC! Pomáhajú aj Slováci
OSN tvrdí, že počet obetí jedného z najsilnejších zemetrasení, ktoré zasiahlo región za posledné storočie, môže vzrásť na viac ako 20 000! K medzinárodnej pomoci sa pripojilo aj Slovensko. Pri vyhľadávaní ľudí zasypaných v troskách bude pomáhať 10... Čítať ďalej
07 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme