Nepochybujú, Krym bude ich!
09 | 02 | 2023 I Milan Laca

Ukrajina začne pripravovať personál pre Krym.

Podpredsedníčka vlády Iryna Vereščuková informovala, že už čoskoro začnú ukrajinské agentúry pripravovať personálnu rezervu pre Krym.

Nový program

Ako  uvádza stránka ministerstva "perspektíva deokupácie Krymu naznačuje, že je potrebné začať s výcvikom personálu pre Krym už teraz. Ide o orgány činné v trestnom konaní, justičných pracovníkov, pedagógov a iných štátnych zamestnancov. V blízkej budúcnosti budú príslušné úrady poverené prípravou personálnej rezervy pre Krym.“

Poľsko nevylučuje tretiu svetovú!
Poľský premiér pripustil, že tretia svetová vojna začala pre konflikt na Ukrajine. Premiér Morawiecki nevylúčil prechod konfliktu na Ukrajine do tretej svetovej vojny. Hovorí otvorene Mateusz Morawiecki pripustil pravdepodobnosť eskalácie... Čítať ďalej
08 | 02 | 2023 | Milan Laca

Zložitý problém

Vereščuková vyhlásila, že reintegrácia Krymu má viacero čŕt, vrátane významného počtu obyvateľov a dlhého obdobia dočasnej okupácie. Toto všetko treba vziať do úvahy pri tvorbe legislatívneho rámca a pri reintegrácii do praxe.

Ukrajinský Krym otvorený svetu

Aká bude humanitárna politika na polostrove po jeho deokupácii.  "Kvalifikovaní špecialisti pracujú na každej problematike samostatneVytvorili skupinu 36 expertov, ktorá má vypracovať urgentné kroky štátu po deokupácii polostrova. Za zvláštny  problém treba považovať rusifikáciu vzdelávacieho procesu a úplnú absenciu ukrajinského knižného fondu v krymských školách a knižniciach. Vo vzdelávaní na okupovanom polostrove chýba aj krymsko-tatársky komponent, teda zložka pôvodných obyvateľov Ukrajiny, pre ktorých je Krym jedinou historickou vlasťou".

Možné riešenia v tejto oblasti

"Vzhľadom na všetky uvedené skutočnosti predpokladáme úplnú dekonštrukciu ruského humanitárneho priestoru", povedala Vereščuková. "Budeme musieť integrovať vzdelávací systém okupovaného Krymského polostrova do ukrajinského vzdelávacieho priestoru na základe zákonov Ukrajiny.  Vypracujeme všeobecné prístupy k obnoveniu "ukrajinských vzdelávacích trajektórií". 

Krok za krokom bude toto
  • zavedenie ukrajinského jazyka do školských programov a štúdium krymskej tatárčiny;
  • vzdelávanie podľa všeobecných ukrajinských noriem;
  • likvidácia ruských univerzít;
  • návrat vysokých škôl, ktoré museli odísť kvôli okupácii v roku 2014, na Krymský polostrov.

"V pláne je aj vybudovanie nových moderných vzdelávacích centier a práca s kariérnym poradenstvom učiteľov. Veď počas takmer 9 rokov okupácie pracovali podľa vzdelávacích štandardov Ruskej federácie", uzavrela Vereščuková.

"Ukrajina, musíme sa porozprávať!" Alebo video, ktoré sa nehodí...
„117 vojakov išlo bojovať, iba 15 z nich sa vrátilo.“ Video Jana Šafaříka, streleckého inštruktora, ktorý sa podelil o svoje nepríjemné skúsenosti s výcvikom vojakov na Ukrajine, vzbudilo vlnu záujmu. Aj odmietania z Ukrajinskej strany. Jan Šafařík... Čítať ďalej
07 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme