Súhrn medzinárodného spravodajstva - 5. februára - 14.30
05 | 02 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 5. februára - 14.30

NIKÓZIA - V tesnom súboji medzi tromi vedúcimi kandidátmi volia v nedeľu občania Cypru v priamom hlasovaní prezidenta republiky. Favoritom volieb je niekdajší minister zahraničných vecí Nikos Christodulidis. Ak ani jeden kandidát nezíska absolútnu väčšinu hlasov, o týždeň, 12. februára, sa uskutoční druhé kolo.

BOGOTA - Kolumbia oznámila, že vo svojom vzdušnom priestore zaznamenala prelet objektu podobného balónu. Uviedla to po tom, ako Spojené štáty v sobotu zostrelili nad Atlantickým oceánom čínsky špionážny balón, ktorý sa predtým pohyboval nad severovýchodom USA.

KYJEV - V severných častiach ukrajinského mesta Bachmut prebiehajú v nedeľu ťažké boje, uviedol šéf ruskej žoldnierskej skupiny vagnerovcov Jevgenij Prigožin. Ruské sily sa už mesiace snažia získať kontrolu nad Bachmutom ležiacim v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odobral ukrajinské občianstvo viacerým bývalým vplyvným politikom, ktorí boli zároveň aj občanmi Ruska. Neuviedol pri tom, ktorých konkrétnych osôb sa jeho rozhodnutie týka. Na zozname osôb, ktorým sa najnovšie odoberá ukrajinské občianstvo, sa podľa tlačovej agentúry RBK-Ukrajina nachádzajú exminister školstva Dmytro Tabačnyk, bývalý vicepremiér a vedúci Janukovyčovej kancelárie Andrij Kľujev, ako aj niekdajší minister vnútra Vitalij Zacharčenko.

DŽUBA - Záverečnou výzvou na mier v Južnom Sudáne celebroval pápež František v nedeľu v hlavnom meste Južného Sudánu Džuba omšu za účasti desiatok tisícov veriacich. Bohoslužby sa konali na konci jeho mimoriadneho afrického turné, na ktorom sa sčasti zúčastnil aj s ďalšími vysokými predstaviteľmi kresťanskej cirkvi. Cirkevní hodnostári prišli Južný Sudán povzbudiť na jeho ceste zotavovania sa z občianskej vojny.

„Zabíjame Rusov“ - Tajné ukrajinské špeciálne jednotky na Ruskom území, Kyjev mlčí
Kyjev a západné vlády popierajú, že existujú, ale ich členovia tvrdia, že zasahujú Rusko na jeho pôde. Píše theguardian.com. Sú členmi práporu Bratstvo, dobrovoľníckej skupiny ukrajinských špeciálnych jednotiek, ktorí bojujú proti Vladimirovi... Čítať ďalej
05 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

CHARKOV - Centrum druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov zasiahli v nedeľu dve ruské rakety, pričom utrpelo zranenia viacero ľudí. Jedna z rakiet spôsobila požiar obytného domu v centre Charkova, ktorý leží na severovýchode Ukrajiny neďaleko hraníc s Ruskom. Druhá raketa dopadla na budovu miestnej univerzity.

TEL AVIV - Šéf Kremľa Vladimir Putin na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu údajne sľúbil vtedajšiemu izraelskému premiérovi Naftalimu Bennettovi, že nedá zabiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Bennett stál na čele izraelskej vlády od polovice roka 2021 do konca júna 2022, teda práve v čase vpádu ruských vojsk na Ukrajinu z vlaňajšieho 24. februára.

ISTANBUL - Pätnásť ľudí zatkla v Turecku polícia za ich pravdepodobnú spojitosť s extrémistickou organizáciou Islamský štát. Zatýkanie bolo podľa tureckej tlačovej agentúry Anadolu podmienené už niekoľko dní trvajúcim bezpečnostným varovaním zo strany západných konzulátov. Podľa istanbulskej polície plánovala skupina zatknutých osôb útoky na švédsky a aj holandský konzulát v Istanbule, ako i na kostoly a synagógy.

ISLAMABAD - Vo veku 79 rokov zomrel bývalý pakistanský prezident a generál Parvíz Mušarraf. Informovala o tom v nedeľu popredná pakistanská televízia Geo News, ktorá zosnulého Mušarrafa označila za diktátora. Jeho rodina oznámila, že bývalý prezident zomrel v nedeľu ráno po ťažkej chorobe v súkromnej Americkej nemocnici v Dubaji, kde sa dlhodobo liečil.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!