Súhrn medzinárodného spravodajstva
05 | 02 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 5. februára - 06.30

PRAHA - Náhodné kontroly na hraniciach Českej republiky so Slovenskom, dočasne zavedené z dôvodu zvýšenej miery nelegálnej tranzitnej migrácie, sa v noci na nedeľu skončili. Ich zrušenie v stredu oznámil český minister vnútra Vít Rakušan. Mimoriadne opatrenie zaviedlo Česko ešte 29. septembra 2022. Česká vláda kontroly nepredĺžila, v prihraničnej oblasti však naďalej bude zvýšený dohľad.

PEKING - Čína v nedeľu odsúdila rozhodnutie Pentagónu zostreliť údajný čínsky špionážny balón letiaci nad územím Severnej Ameriky a obvinila Spojené štáty z "jasne prehnanej reakcie a vážneho porušovania medzinárodných praktík". Čínske ministerstvo zahraničných vecí dodalo, že si Peking "vyhradzuje právo na vykonanie ďalších nevyhnutných reakcií".

BERLÍN - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj súhlasí s tým, že zbrane dodané Západom nebudú na Ukrajine použité na útoky na ruské územie, povedal v nedeľu v rozhovore pre týždenník Bild am Sonntag nemecký kancelár Olaf Scholz. "V tomto bode je tu konsenzus," potvrdil.

KYJEV - Situácia na frontových líniách na východe Ukrajiny sa vyostruje a Rusko do bojov nasadzuje čoraz viac a viac vojakov, uviedol v noci na nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ako dodal, mimoriadne ťažká situácia je najmä v Bachmute, Vuhledare či Lymane.

WASHINGTON - Nákladný vlak, ktorý sa v noci na sobotu miestneho času vykoľajil v americkom štáte Ohio, viezol chemikáliu vinylchlorid. Hasiči bojujúci s rozsiahlym požiarom, ktorý po nehode vypukol, museli mať ochranné obleky, uviedli tamojšie médiá.

BERLÍN - Vo veku 81 rokov zomrel v sobotu renomovaný nemecký divadelný a operný režisér Jürgen Flimm, oznámila Štátna opera Unter den Linden v Berlíne. Bezvýhradné uznanie získal v New Yorku so svojou produkciou opery Fidelio od Ludwiga van Beethovena, ktorá sa do Metropolitnej opery v roku 2017 vrátila po 17 rokoch. Flimm režíroval aj filmové a televízne produkcie a sám tiež aj hral

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!