Petr Žantovský: Cesta k slobode tlače vedie podľa Bruselu cez jej zrušenie
05 | 02 | 2023 I Ivan Brožík

Na oficiálnych stránkach Európskej komisie sa môžete dostať k pozoruhodnému materiálu zvanému „Ochrana slobody médií v EÚ – nové pravidlá.“ Ide o nové odporúčanie EK smerované k médiám a mediálnemu trhu a prostrediu vôbec. Nové pravidlá by mali stanoviť mechanizmus na zvýšenie transparentnosti, nezávislosti a zodpovednosti médií, "ktoré majú vplyv na mediálny trh, slobodu a pluralitu v rámci EÚ.“ Píšu parlamentnilisty.cz.

Petr Žantovský tvrdí, že ide "len o ďalší prejav toho, ako sa z kedysi diskutovanej – a rozumnými účastníkmi diskusie aj zavrhovanej – federalizácie či konfederalizácie EÚ stáva de facto unitárny štát, ktorého legislatíva stojí nad legislatívami národnými, smernice EK sú členské krajiny povinné implantovať do svojich zákonov, aj keby v nich išlo napríklad o to, že štát nedisponujúci morským pobrežím musí prevádzkovať flotilu námorných lodí, alebo štát na juhu sa má venovať produkcii zemiakov, zatiaľ čo štát na severe pestovaním mandarínok. Raz to nariadila EK, potom je to slovo sväté."

Čo si to dovoľujú?

"Európska Komisia je znepokojená tým, že popri ňou kontrolovanými „spoľahlivými zdrojmi informácií“ tu vegetuje nepreberné množstvo iných zdrojov mimo formálnej kontroly úradov. Niekto by to mohol nazvať onou vytúženou pluralitou a výrazom slobody, ale beda mu, to sú rúhačské predstavy. Spoľahlivé je len to, čo EK spoľahlivým a dôveryhodným uzná, teda to, čo jej bez výhrad slúži." Píše Petr žantovský na webe parlamentnilisty.cz.

Desivá predstava

Žantovský sa pýta: "A čo teda dokument EK odporúča? Napríklad Komisia predkladá poskytovateľom mediálnych služieb, ktorí poskytujú obsah v oblasti správ a informácií o aktuálnych udalostiach, návrh demonštratívneho katalógu dobrovoľných opatrení pre prípadné využitie s cieľom zaručiť nezávislosť ich jednotlivých redakčných rozhodnutí.

Preklad: protagonisti mediálnych trhov v jednotlivých členských krajinách budú dávať pravidelný raport nejakému podúradu pri EK, ako svojimi „dobrovoľnými opatreniami“ napĺňajú záväzné odporúčania EK. Trochu to pripomína výkaz práce, ako sme ho poznali v minulosti. Dátum, prijaté opatrenie, cieľová skupina, ktorej sa týka, sankcie za nedodržanie. Taký malý veľký brat na každom mediálnom pracovisku."

Novinárska nezávislosť? Zabudnite!

"Obzvlášť pikantná je aj kapitola venovaná novinárskej nezávislosti pripomína na príklade publicista a komentátor Petr žantovský: „Poskytovateľom mediálnych služieb sa odporúča zaviesť mechanizmy, ktoré umožnia redakčným zamestnancom chrániť svoju redakčnú nezávislosť pred akoukoľvek formou nepatričného zasahovania. Tieto mechanizmy by mohli zahŕňať napríklad: právo na nesúhlas umožňujúci redakčným zamestnancom odmietnuť podpísať články alebo iný redakčný obsah, ktorý bol zmenený bez ich vedomia alebo proti ich vôli; úlohy, ktoré sú podľa ich názoru v rozpore s profesijnými štandardmi; … právo redakčných zamestnancov, ktorí sa domnievajú, že zmena vlastníctva poskytovateľa mediálnych služieb môže ovplyvniť ich redakčnú integritu a nezávislosť, tohto poskytovateľa opustiť pri zachovaní všetkých výhod, ktoré sa vzťahujú na dobu strávenú v danom médiu.“

Vysvetlenie prichádza vzápätí: "Predstavme si, že novinár nesúhlasí s názorom vydavateľa. To sa stáva. Má právo o ňom diskutovať, polemizovať. Nesmie však spravidla ísť čelne proti záujmom vydavateľa. OK. Lenže na čo je ten tretí artikel? Novinár má predsa už dnes právo opustiť redakciu, keď je v rozpore s jeho presvedčením. Tak prečo tu EK objavuje Ameriku? Že by sa tým vyhrážala vydavateľom? Nie je to vylúčené. 

"Novinári si tu cez euroúnijný byroaparát presadili privilégizáciu svojej profesie oproti iným, a tomu sa po európsky hovorí demokracia. Pardon, liberálna demokracia." komwentuje dokument na webe parlamentnilisty.cz Petr Žantovský.

Popredný francúzsky novinár z ruských zákopov: „To, čo som videl, ma vydesilo“
Moderátor André Berkoff mal nedávno vo vysielaní francúzskeho rádia SUDRadio zaujímavého hosťa. Novinára Régisa Le Sommiera. Pána novinára. Nie zideologizovanú a dobre zaplatenú kaviarenskú mainstreamovú tlčhubu. Podľa neho „Rusi hovoria: „Sme my... Čítať ďalej
04 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!