Súhrn medzinárodného spravodajstva
04 | 02 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 4. februára - 06.30

WASHINGTON - Skupina siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta a Austrália dosiahli dohodu, ktorou sa zavedú dva cenové stropy pre ropné produkty z Ruskej federácie. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení krajín G7 a Austrálie, ktoré v piatok vo Washingtone zverejnila tlačová služba ministerstva financií USA.

OTTAWA/LONDÝN - Kanada v piatok uvalila ďalší balík protiruských sankcií, ktorý sa tentoraz týka proputinovských umelcov a propagandistov. V noci na sobotu o tom informovala britská stanica BBC s tým, že sankcie sa týkajú 38 jednotlivcov a 16 organizácií.

WASHINGTON - Americké ministerstvo obrany v piatok informovalo, že nad Latinskou Amerikou zaznamenalo ďalší čínsky špionážny balón. Podobné zariadenie bolo monitorované už vo štvrtok, pričom vo vzdušnom priestore Spojených štátov, dodala agentúra AFP.

Bude Zuzana Čaputová viesť NATO?
Predĺži svoj mandát Jens Stoltenberg, súčasný generálny tajomník NATO? Kto bude viesť NATO? Kto sú nádejní kandidáti a čo hrá v prospech Zuzany Čaputovej? Možní kandidáti sú podľa portálu Topky rozdelení do troch skupín. V prvej skupine je práve... Čítať ďalej
03 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová

PEKING - Peking v sobotu kritizoval, že americké médiá a politici využili incident so špionážnym balónom spozorovaným nad územím USA "ako zámienku na útok a očierňovanie Číny." Podľa agentúry AFP to uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení zverejnenom po tom, ako americký šéf diplomacie Antony Blinken odložil plánovanú cestu do Pekingu.

WASHINGTON - Americký počítačový gigant Microsoft v piatok uviedol, že za nedávnym kybernetickým útokom na francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo boli iránski hackeri, informovala v noci na sobotu agentúra AFP.

OUAGADOUGOU - Vojenský vládca afrického štátu Burkina Faso, kapitán Ibrahim Traoré, v piatok odmietol tvrdenia, že na jeho území sú aktívni žoldnieri z polovojenskej organizácie známej ako Vagnerova skupina a spájanej s Ruskom.

SSANTIAGO - Lesné požiare, ktoré v Čile vypukli v dôsledku vlny horúčav, si vyžiadali už najmenej päť obetí na životoch a materiálne škody na nehnuteľnostiach i lesných porastoch.

RIO DE JANEIRO - Brazília v piatok potopila vyradenú lietadlovú loď, a to aj napriek protestom ochrancov prírody, ktorí tvrdili, že táto bývalá francúzska loď bola plná toxických materiálov.

Vojnový mlynček bude ďalej mlieť!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Kyjev sa nechystá vydať mesto Arťomovsk (Bachmut). Agentúra TASS, s odvolaním sa na Zelenského prejav po summite EÚ-Ukrajina, informuje, že prezident vyhlásil, že "nikto sa nevzdá Bachmutu.... Čítať ďalej
03 | 02 | 2023 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme