Vojnový mlynček bude ďalej mlieť!
03 | 02 | 2023 I Milan Laca

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Kyjev sa nechystá vydať mesto Arťomovsk (Bachmut). 

Agentúra TASS, s odvolaním sa na Zelenského prejav po summite EÚ-Ukrajina, informuje, že prezident vyhlásil, že "nikto sa nevzdá Bachmutu. Budeme bojovať, ako len budeme môcť".

Bude ofenzíva?

Zelenskyj naznačil, že ukrajinské jednotky by mohli prejsť do ofenzívy na Donbase, ak Západ dodá Kyjevu zbrane s dlhým doletom. „Ak sa dodávky zbraní, menovite zbraní s dlhým doletom, urýchlia, nielenže neustúpime od Bachmutu, ale začneme obsadzovať Donbas,“ domnieva sa Zelenskyj.

Nemecký der Spiegel bez obalu - CIA a jej úloha vo vojne
Už sa netaja. Už nerobia diplomaciu. Americká CIA už verejne priznáva, o čo jej ide na Ukrajine. Zelenskij s tým zrejme nič nemá, ide o Putina. A asi ani Ukrajina americkú tajnú službu nezaujíma. CIA je na love na Putina. Dokazuje to krátky článok... Čítať ďalej
03 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Mier!

Zelenskyj prirovnal k zbraniam aj návrhy Kyjeva na vyriešenie konfliktu, ktoré nazýva „mierovou formulou“. "Mierový vzorec je zbraň, inej povahy, ale je to zbraň," povedal. V nadväznosti na to povedal, že „zbrane s dlhým doletom zmenia priebeh vojny“. Zároveň nevysvetlil, či má na mysli dodávky západných zbraní Ukrajine alebo ukrajinské návrhy na riešenie konfliktu.

Boje

V oblasti Artemovska (Bachmutu) momentálne prebiehajú tvrdé boje. Vodca Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin povedal, že sa bojuje už na okraji mesta, priamo v štvrtiach, ktoré nedávno kontrolovala ukrajinská armáda. Ako informovala agentúra Bloomberg, s odvolaním sa na predstaviteľov z USA a EÚ, západné krajiny radia Kyjevu, aby hral o čas, nazbieral sily a počkal na príchod sľúbených tankov Leopard, aby mohol na jar prejsť do ofenzívy. Radia dokonca obetovať Arťomovsk  (Bachmut). Poradca šéfa Zelenského kancelárie Michail Podoljak už pripustil, že Ukrajina platí za zachovanie Arťomovska najvyššiu cenu. Zároveň odmietol uviesť počet ľudských strát Ozbrojených síl Ukrajiny. Poradca úradujúceho veliteľa DĽR Jan Gagin povedal, že zoskupenie ukrajinskej armády v Arťomovsku je odsúdené na zánik a obkľúčenie mesta na seba nenechá dlho čakať.

Nový balík 

Spojené štáty, podľa agentúry Reuters, sa pripravujú poskytnúť Ukrajine balík vojenskej pomoci vo výške 2,2 miliardy dolárov. Mal by obsahovať projektily s dlhším doletom ako tie, ktoré boli predtým dodali  Kyjevu. Ide o bomby malého priemeru GLSDB, odpaľované  zo zeme s doletom asi 150 km. Zároveň, ako poznamenáva Reuters, Spojené štáty odmietli žiadosti na dodávku rakiet ATACMS s doletom do 300 km, ktoré chce Kyjev.

Nemecko posiela Ukrajine ĎALŠIE TANKY! Tentoraz staršie Leopard 1
Nemecko schválilo dodávku hlavných bojových tankov Leopard 1 Ukrajine z priemyselných zásob, uviedol hovorca vlády Steffen Hebestreit . Ešte nedošli Leopard 2, už posielajú Leopard 1 Hebestreit potvrdil, že „bola vydaná vývozná licencia“ na... Čítať ďalej
03 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!