PETER KAŽIMÍR: ČAKÁ NÁS ĎALŠIE ZVÝSENIE! EŠTE NIE SME NA VRCHOLE!
03 | 02 | 2023 I Gabriela Fedičová

Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír, ktorý je členom Rady guvernérov ECB nezverejnil pozitívne správy. Európska centrálna banka (ECB) by mala zvýšiť úrokové sadzby o 50 percentuálnych bodov aj v marci a pravdepodobne to nebude ich posledný nárast. Ide o reakciu na štvrtkové rozhodnutie o raste sadzieb.

„Aj keď je januárový pokles inflácie pod 9 percent veľmi vítaný, sme stále veľmi, veľmi ďaleko od cieľa. Nemôžeme si dovoliť poľaviť v tempe a na základe dnes dostupných dát na to ani nevidím dôvod,“ zdôraznil podľa portálu Ereport, Peter Kažimír.

Jadrová inflácia môže podľa neho zotrvať na privysokých úrovniach, čo považuje za neprípustné.

"V momente, keď si ľudia a podniky zvyknú na vysokú infláciu a zahrnú ju do svojich očakávaní, vznikne zásadný problém," uviedol Kažimír podľa portálu Ereport.

V marci chce pokračovať v nastolenom rytme a opätovne zvýšiť sadzby o 50 bázických bodov,“ avizoval Kažimír. 

Je to obdobie, kedyby už mali byť k dispozícii aj aktualizované predpovede o očakávanom vývoji ekonomiky a inflácie na tento a najbližšie dva roky. A bude to čas vhodný aj na to, aby sa uvažovalo o tom, čo ďalej.

„Myslím si, že marcové zvýšenie nebude posledné. O tom, koľko ďalších bude potrebných, rozhodneme následne,“ doplnil podľa Ereport, guvernér NBS.

„My však ešte nie sme na vrchole a myslím si, že na ňom nebudeme ani v marci. Zároveň by som rád zopakoval, že na tom vrchole zotrváme. Zotrváme tam tak dlho, kým nebudeme mať istotu, že môžeme s kľudným svedomím začať zostup,“ dodal Kažimír.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!