Súhrn medzinárodného spravodajstva
01 | 02 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 1. februára - 06.30

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu by zvážil prevzatie úlohy sprostredkovateľa medzi Ruskom a Ukrajinou, ak by ho o to tieto dve krajiny a USA požiadali. Povedal to v utorok v rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN.

RIGA - Lotyšsko predĺžilo výnimočný stav na hraniciach so susedným Bieloruskom do 10. mája, oznámilo v utorok tamojšie ministerstvo vnútra. Výnimočný stav bol prvýkrát vyhlásený v auguste 2021, keď sa tisíce ľudí pokúšali nelegálne prekročiť vonkajšiu hranicu Európskej únie z územia Bieloruska.

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken bude počas svojej nachádzajúcej návštevy Číny s tamojšími predstaviteľmi rokovať aj o vojne na Ukrajine. Oznámil to v utorok hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Alfred Nobel by tancoval od radosti!
Ekoaktivistku Gretu Thunbergovú pravdepodobne už štvrtýkrát nominovali na Nobelovu cenu. Nobelov výbor oficiálne nekomentuje zoznam kandidátov nominovaných na Nobelovu cenu. Tieto údaje sú podľa štatútu ceny utajované najmenej 50 rokov. Zároveň... Čítať ďalej
31 | 01 | 2023 | Milan Laca

LOS ANGELES - Americký herec Alec Baldwin bol v utorok formálne obžalovaný z neúmyselného zabitia kameramanky Halyny Hutchinsovej pri nakrúcaní westernového nízkorozpočtového filmu Rust. Spolu s Baldwinom bola obžalovaná aj zbrojárka Hannah Gutierrezová Reedová, ktorá bola počas natáčania zodpovedná za zbraň.

WASHINGTON - Spojené štáty a ich spojenci uvalil v utorok nové sankcie na Mjanmarsko. Spravili tak len deň pred druhým výročím vojenského prevratu, ktorým sa v tejto juhoázijskej krajine započala násilná kampaň voči demokratickým aktivistom.

OMAHA - Muž ozbrojený puškou typu AR-15 spustil v utorok streľbu vo vnútri obchodu siete Target v meste Omaha v americkom štáte Nebraska, čo vyvolalo paniku medzi nakupujúcimi a zamestnancami, ktorí sa utekali skryť. Polícia po svojom príchode na miesto muža smrteľne postrelila.

Chorvátsky prezident o vojne a šialencoch
Chorvátsky prezident kladie Západu nepríjemnú otázku o Rusku. Prezident Zoran Milanovič označil za šialené predstavy o možnej porážke Ruska na Ukrajine. Veria Veriť, že Rusko môže byť porazené v "konvenčnej" vojne, je podobné šialenstvu,... Čítať ďalej
31 | 01 | 2023 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!