Pápež František: Africkí migranti do Európy hľadajú len „trochu blahobytu“
01 | 02 | 2023 I Diana Zaťková

Migranti opúšťajúci Afriku, aby cestovali cez Stredozemné more do Európy, hľadajú len "trochu pohody a blahobytu", povedal v utorok pápež František.

Pápež v utorok ráno odletel z Ríma do Konžskej demokratickej republiky, počas letu prehodil pár slov s viac ako 70 novinármi na palube pápežského lietadla, aby informoval o ceste, píše portál Breitbart.

Koncentračné tábory pre migrantov

"Práve teraz prechádzame nad Saharou," povedal pápež novinárom. Prednesme v tichosti myšlienku, modlitbu za všetkých ľudí, ktorí hľadajú trochu pohody, trochu slobody.

„Toľko trpiacich ľudí, ktorí prídu po prechode púšťou k Stredozemnému moru, je odvezených do koncentračných táborov a trpia tam,“ pokračoval pápež. "Modlime sa za všetkých týchto ľudí."

Pápež mal na mysli líbyjské záchytné strediská pre migrantov, ktoré František často prirovnával ku „koncentračným táborom“.

Nová americká hypersonická raketa
Pentagon oznámil úspešný skúšobný štart hypersonickej rakety. Americké letectvo úspešne otestovalo hypersonickú strelu Lockheed Martin. Armáda vykonala úspešný skúšobný let strely, píše RIA Novosti, s odvolaním sa na vyhlásenie vydané... Čítať ďalej
31 | 01 | 2023 | Milan Laca

Neľudské násilie

Napríklad v októbri 2021 František povedal , že počuje nárek migrantov v Líbyi a vyzval na zjednodušenie migračných trás ako alternatívu k repatriácii.

„Vyjadrujem svoju blízkosť tisícom migrantov, utečencov a ďalším, ktorí potrebujú ochranu v Líbyi: Nikdy na vás nezabudnem; Počujem váš plač a modlím sa za vás,“ povedal pápež.

Mnoho migrantov "je vystavených neľudskému násiliu", povedal a zároveň vyzval medzinárodné spoločenstvo, "aby dodržalo svoje sľuby hľadať spoločné, konkrétne a trvalé riešenia na riadenie migračných tokov v Líbyi a v celom Stredozemnom mori".

"Koľko utrpenia pre tých, ktorí sú odvrátení!" pokračoval. "Je tam niekoľko skutočných koncentračných táborov."

Pápež tiež vyzval národy, aby prestali zadržiavať nelegálnych migrantov, ale namiesto toho ponúkli „dôstojné životné podmienky“.

„Musíme ukončiť návrat migrantov do nebezpečných krajín a uprednostniť pomoc ľudským životom na mori pri záchranných operáciách a predvídateľnom vylodení,“ povedal, „aby sme im zaručili dôstojné životné podmienky, alternatívy k zadržiavaniu, pravidelné migračné trasy a prístup k azylovým konaniam.

Pápež František/AP

Pápež František/AP

Nebezpeční prevádzači

Frontex, európska agentúra zodpovedná za kontrolu hraníc EÚ, navrhla , aby sa africkí migranti nepokúšali o nebezpečnú cestu do Európy na základe sľubov obchodníkov s ľuďmi a príbehov o sociálnych výhodách pre všetkých.

„Migranti a utečenci – povzbudení príbehmi tých, ktorým sa to v minulosti úspešne podarilo – sa pokúšajú o nebezpečný prechod, pretože si uvedomujú a spoliehajú sa na humanitárnu pomoc, aby sa dostali do EÚ,“ uviedla agentúra Frontex v správe zverejnenej v roku 2017. 

Agentúra Frontex kritizovala mimovládne organizácie zapojené do pátracích a záchranných operácií (SAR) v Stredozemnom mori a vyhlásila, že „neúmyselne pomáhajú zločincom dosiahnuť ich ciele pri minimálnych nákladoch, posilňujú ich obchodný model zvyšovaním šancí na úspech“.

Otvorené hranice Európy počas týchto rokov tiež povzbudili Afričanov, aby sa vydali do Európy aj s veľkým osobným rizikom, čo malo za následok tisíce úmrtí migrantov na mori, ktorým by sa dalo zabrániť lepšími hraničnými kontrolami.

Chorvátsky prezident o vojne a šialencoch
Chorvátsky prezident kladie Západu nepríjemnú otázku o Rusku. Prezident Zoran Milanovič označil za šialené predstavy o možnej porážke Ruska na Ukrajine. Veria Veriť, že Rusko môže byť porazené v "konvenčnej" vojne, je podobné šialenstvu,... Čítať ďalej
31 | 01 | 2023 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme