Zle je! Nicholsonová hľadá elity národa
31 | 01 | 2023 I Eka Balaskova

Europoslankyňa a najnovšie aj líderka strany Jablko Lucia Ďuriš Nicholsonová, sa vo svojom hľadaní elít chce pozrieť aj za hranice hlavného mesta. Inšpirovala ju k tomu dievčina zo seriálu v komerčnej TV, ktorá pochádza z Trebišova.

Politička sa zamyslela nad výrokom mladej trebišovčanky, že oni sú elita národa. Nicholsonovej sa nepáči, že regióny sú zanedbávané, čo spôsobilo hľadanie univerzálneho riešenia pre všetkých. Upozorňuje, že sme zlyhali pri rozdeľovaní financií spôsobom "My v Bratislave vieme najlepšie, čo vy v regiónoch potrebujete". Táto rétorika sa zjavne netýka bruselskej politiky voči európskym štátom. Svedčí o tom prístup EÚ, ktorý dlhodobo kritizuje aj Milan Uhrík (Republika).

Objavila regióny

"Pýtam sa, prečo by elita národa nemohla pochádzať aj z Trebišova? Problém je, že elita národa z Trebišova, z Námestova, z Poltára alebo z Lučenca je prinajlepšom v Bratislave alebo rovno vo Švajčiarskom Cerne, na londýnskej burze alebo v nemeckej nemocnici. Pretože u nich doma „zdochol pes“ - nefungujú tam služby, školy, nemocnice, nie sú tam príležitosti," upozorňuje europoslankyňa na sociálnej sieti.

A tak sa pani Remišovej prejedol "cirkus"
„Na takomto cirkuse sa už podieľať nebudem,“ vyprázdnila zo seba svoje pocity pre denník Pravda najmenej užitočná členka vlády najskôr Igora Matoviča, potom Eduarda Hegera, ministerka pre všetko a nič, pani Veronika Remišová. Bohorovne hovorí o... Čítať ďalej
31 | 01 | 2023 | Ivan Brožík

Tri spôsoby míňania peňazí

"Čo to spôsobilo? Spôsobilo to centristické riadenie krajiny a hľadanie jedného plošného riešenia pre všetky regióny, medzi ktorými sú priepastné rozdiely nielen v ich potrebách, ale aj v mentalite," myslí si Nicholsonová. 

"Viete, aké je najrozumnejšie míňanie peňazí? Keď máte vlastný rozpočet, ktorý miniete na vlastné potreby. Horší spôsob je, keď viete pomenovať vlastné potreby, ale niekto úplne iný, niekto, kto vám vôbec nerozumie, vám na tie potreby vyčlení príliš malé peniaze. A úplne najhoršie je, keď vám ten niekto cudzí diktuje vaše potreby a skúpo na ne vyčleňuje peniaze. A tento najhorší spôsob tu medzi Bratislavou a regiónmi nacvičujeme už 30 rokov a nie sme schopní si priznať, že sme zlyhali," píše zakladateľka strany Jablko.

A zase raz eurofondy

"Je trestuhodné, že na eurofondoch, určených na rozvoj regiónov, sedia ministri v Bratislave a radšej tie peniaze nechajú prepadnúť, akoby ich poslali na regionálny rozvoj. A potom tí istí ministri v telke hovoria, že treba zastaviť odliv mozgov," poukazuje Nicholsonová na nevhodnú prax.

Kto bude hodnotiť Európsku komisiu?

Nicholsonová dlhodobo hodnotí veľmi negatívne prístup Veroniky Remišovej a jej MIRRI za jej prístup k čerpaniu eurofondov. Prístup EK voči jednotlivým štátom však kritizuje Milan Uhrík (Republika.

"Zaujímalo by ma, prečo EÚ hodnotí tieto hodnoty v jednotlivých štátoch, na základe čoho? Kto určil, že práve ona vie, čo je to správne a čo nesprávne?," pýtal sa ešte začiatkom decembra 2022 Uhrík v EP. Jeho kolegyňa, poslankyňa Sophie in´t Veld mu na to odpovedala, že mandát na "kádrovanie" má Európska komisia od poslancov jednotlivých krajím.

Milan Uhrík v šoku: Arogancia EK je jej právom! (VIDEO)
Slovenský europoslanec Milan Uhrík vystúpil v pléne Európskeho parlamentu s pár otázkami, týkajúcimi sa pozastavenia dotácií pre Maďarsko. Odpoveď progresívnej kolegyne Sophie in´t Veld z Holandska ho nepotešila. Uhríka v jeho vystúpení zaujímalo,... Čítať ďalej
02 | 12 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!