Súhrn medzinárodného spravodajstva - 31. januára - 06.30
31 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Ranný súhrn správ zo zahraničia

PEŠÁVAR - Na 83 sa zvýšil počet ľudí, ktorí prišli o život pri pondelkovom bombovom útoku samovražedného atentátnika v mešite pri policajnom veliteľstve v meste Pešávar na severozápade Pakistanu. V utorok to oznámil hovorca tamojšej Nemocnice lady Readingovej. Podľa hovorcu miestnej polície zahynulo minimálne 89 ľudí a zranenia utrpelo ďalších 221.

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v pondelok informoval Kongres, že 11. mája sa skončí stav núdze, ktorý bol vyhlásený v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 pred približne troma rokmi. Tento krok bude znamenať, že viac nebudú k dispozícii finančné prostriedky určené na dotáciu liekov proti covidu, zdravotné poistenie a iné typy vládnej pomoci súvisiacej s pandémiou.

BRAZÍLIA - Brazílsky exprezident Jair Bolsonaro, ktorý čelí vyšetrovaniu v súvislosti s januárovým vtrhnutím jeho stúpencov do vládnych budov v hlavnom meste Brazília, požiadal o šesťmesačné víza, aby mohol zostať v Spojených štátoch. V pondelok to oznámila právnická firma AG Immigration. Bolsonaro odcestoval do USA do štátu Florida koncom decembra 2022 na víza určené pre zahraničných svetových lídrov, ktorí krajinu navštívia. Tie mu však vypršia v utorok.

BRAZÍLIA - Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva navrhol v pondelok spoločnú iniciatívu jeho krajiny a Číny, čo sa týka sprostredkovania ukončenia vojny na Ukrajine. Zároveň odmietol dodanie munície pre nemecké systémy Gepard.

LONDÝN - Ukrajina by mala "čo najskôr dostať všetko, čo potrebuje na ukončenie vojny" a na to, aby bolo možné odvrátiť katastrofu. Uviedol to bývalý britský premiér Boris Johnson v príspevku pre noviny The Washington Post. Ruský prezident Vladimir Putin podľa Johnsonových slov Ukrajine tým, že vyhlásil vojenskú ofenzívu, vydláždil cestu k pripojeniu sa k Severoatlantickej aliancii.

WASHINGTON/SOUL - Spojené štáty a Južná Kórea uskutočnia cvičenia zamerané na odozvu na jadrové hrozby na Kórejskom polostrove, pričom budú prebiehať v diskusnom formáte. V utorok to ohlásil americký minister obrany Lloyd Austin, neuviedol však, kedy sa tak stane. (tasr)

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 30. januára - 14.30
Súhrn medzinárodného spravodajstva - 30. januára - 14.30 KYJEV- Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak označil v pondelok Medzinárodný olympijský výbor (MOV) za "propagátora vojny". Výbor totiž uviedol, že zvažuje spôsob, ako by na... Čítať ďalej
30 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!