Je čas zintenzívniť spoluprácu SR a ČR, zhodli sa šéfovia diplomacií oboch krajín
31 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Výsledok českých prezidentských volieb prispeje k veľmi solídnej konjunktúre blízkosti bezpečnostnej a zahraničnej politiky Českej a Slovenskej republiky. Po utorkovom stretnutí ministrov zahraničných SR a ČR v Pezinku to uviedol dočasne poverený šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer.

"Tie riziká a výzvy, ktorým čelíme, najmä v dôsledku vojny na Ukrajine a jej dosahov, bezpečnostných či finančných, nás zamestnávajú veľmi intenzívne. Zdieľame ich spoločne, v tomto formáte bude diskusia plodnejšia a intenzívnejšia," mieni Káčer.

Český minister zahraničných vecí Ján Lipavský zdôraznil obojstrannú zhodu v presvedčení, že je potrebné spolupracovať nielen v prípade aktuálnych, bezprostredných výziev, ale aj na zintenzívnení možností bilaterálnej spolupráce. "Verím, že česko-slovenské vzťahy dostanú nový impulz a energiu," povedal Lipavský.

Už aj farnosti majú problémy s uhrádzaním nákladov za energie
Nitrianska diecéza a mnohé jej farnosti začínajú mať problémy s uhrádzaním nákladov za energie pri ich enormne zvýšených cenách. Nitrianske biskupstvo priebežne informuje správcov farností, keďže sa štát pozerá na farnosti rovnako ako na iné... Čítať ďalej
31 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

V súvislosti s témou diania na Ukrajine, ktorej sa na stretnutí ministri taktiež venovali, sa Káčer i Lipavský vyjadrili k aktuálnym eurointegračným snahám Kyjeva. Obaja zdôraznili, že je predčasné formulovať časové horizonty, za dôležité považujú najmä jasnú a dôveryhodnú európsku víziu pre Ukrajinu, ktorá bude pre uchádzača perspektívou a motiváciou naplniť podmienky pre prijatie. Ministri sa takisto zhodli v nevyhnutnosti vytrvať v úsilí pomáhať Ukrajine v jej boji proti ruskej agresii a porušovaniu medzinárodného práva, odmietali tiež spochybňovanie projektu EÚ a prístupu Západu voči Rusku zo strany maďarského premiéra Viktora Orbána.

Káčer a Lipavský pridali i pohľad na prebiehajúci proces rozširovania NATO o Švédsko a Fínsko a terajší odmietavý postoj Turecka k švédskemu členstvu. "Možno Fínsko vstúpi do NATO skôr, no som optimista, verím, že obe krajiny rozšíria rady členov Aliancie," uviedol Lipavský. Jeho optimizmus zdieľa aj Káčer, vyzýva pritom k "strategickej trpezlivosti", rešpektujúcej aj dôležitosť Turecka ako spojenca v NATO. "V bezpečnostnej politike je potrebné, aby sme hľadali to, čo nás spája, náš spoločný bezpečnostný záujem, som presvedčený, že tá racionalita napokon prevládne," uzavrel šéf slovenskej diplomacie.

Turecko neratifikuje protokol o členstve Švédska a Fínska v NATO
Čavušoglu: Turecký parlament neratifikuje protokol o členstve Švédska a Fínska v NATO Turecký parlament neratifikuje protokol o členstve Švédska a Fínska v NATO bez splnenia svojich záväzkov, povedal minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu na... Čítať ďalej
31 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Obaja ministri po stretnutí otvorili 12. ročník česko-slovenského diskusného fóra.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!