Už im neveria? Američania kontrolujú v Kyjeve peniaze
30 | 01 | 2023 I Milan Laca

Americkí audítori vyzývajú Ukrajincov, aby ich anonymne informovali o krádeži americkej pomoci.

Na pozadí rezignácií vysoko postavených úradníkov v ukrajinskej vláde a korupčných škandálov,  dorazili do Kyjeva „audítori“ zo Spojených štátov.Budú preverovať využívanie  americkej pomoci. Ako píše denník, tieto informácie pochádzajú z mnohých zdrojov.

Poslali kontrolu

Námestníčka ministra zahraničných vecí USA Victoria Nulandová ohlásila takúto návštevu 26. januára v Kongrese . "Administratíva sa naďalej zameriava na predchádzanie zneužitia pomoci alebo zbraní. Spolupracujeme so Svetovou bankou, Deloitte a tímom amerických vládnych audítorov, ktorí sú tento týždeň v Kyjeve," povedala Nulandová. Na druhý deň americká veľvyslankyňa v Kyjeve Bridget Brinková oznámila príchod inšpektorov z troch rezortov do Kyjeva – ministerstva zahraničných vecí, Pentagonu a štátnej agentúry USAID. Zverejnila aj  spoločnú fotografiu s inšpektormi.

Ukrajinský tankový guláš
Ukrajina čelí logistickým problémom pri príjme tankov. Západní partneri prisľúbili Ukrajine rôzne modely tankov, ktoré však majú rôzne dodacie podmienky a jedinečné logistické prekážky. Tvrdia to merické noviny The Washington Post, ktoré sa... Čítať ďalej
27 | 01 | 2023 | Milan Laca

Prišli najvyšší

Status hostí sa ukázal byť najvyšším. Na Ukrajinu pricestovali samotní generálni inšpektori všetkých troch rezortov: Nicole Angarella z USAID, Diana Shaw z ministerstva zahraničia a Robert Storch z Pentagonu. Na stránkach všetkých troch inšpektorátov sa zároveň objavila rovnaká infografika v ukrajinskom a anglickom jazyku. 

Nahlasujte!

Objvila sa aj  výzva na nahlasovanie akýchkoľvek informácií o sprenevere americkej pomoci na uvedené telefónne čísla. „Odporúčame vám, aby ste dôverne oznámili akúkoľvek podozrivú aktivitu, súvisiacu s programami alebo operáciami Ministerstva obrany USA, Ministerstva zahraničných vecí USA (vrátane Americkej agentúry pre globálne médiá) a Agentúry USA pre medzinárodný rozvoj na príslušnú horúcu linku,“ píše sa vo výzve. Inými slovami, americkí audítori priamo vyzývajú Ukrajincov, aby ich informovali o zneužívaní pomoci predstaviteľmi ukrajinských úradov, uzatvára Strana.ua.

Škandály
V ukrajinskej vláde dochádza k sérii prepúšťaní. Premiérovi Denysovi Šmyhaľovi údajne  hrozí rezignácia. Vládou otriasajú personálne škandály. Oficiálne už rezignovali traja  vysokí funkcionári, zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Kirill Timošenko, námestník ministra obrany Šapovalov, námestník generálneho prokurátora Alexej Simonenko. Odvolaní boli aj štyria šéfovia regionálnych správ (Dnepropetrovsk, Záporožie, Cherson a Sumy) spojení s Tymošenkom. Tomu predchádzal celý rad korupčných škandálov. Boli to články  v médiách o nákupoch za premrštené ceny ministerstovm obrany, zadržanie námestníka ministra infraštruktúry, komunálneho rozvoja a rozvoja územia Vasilija Lozinského pre podozrenie z úplatku, informácie o dovolenkovej ceste zástupcu generálneho prokurátora  Alexeja Symonenka do Španielska a iné.
 

Sme pripravení na vojnu s Ruskom!
Americký admirál Bauer povedal, že NATO je pripravené na priamu konfrontáciu s Ruskom. Predseda Vojenského výboru Severoatlantickej aliancie, admirál Rob Bauer povedal, že NATO je pripravené na priamu konfrontáciu s Ruskomn a prezbrojenie je jej... Čítať ďalej
28 | 01 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik