Súhrn medzinárodného spravodajstva - 30. januára - 14.30
30 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 30. januára - 14.30

KYJEV- Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak označil v pondelok Medzinárodný olympijský výbor (MOV) za "propagátora vojny". Výbor totiž uviedol, že zvažuje spôsob, ako by na olympijských hrách v roku 2024 mohli súťažiť aj ruskí športovci.

PÉŠÁVAR - Najmenej 25 osôb zahynulo a 120 utrpelo zranenia po tom, čo sa v pondelok odpálil samovražedný bombový atentátnik v mešite pri policajnom veliteľstve v pakistanskom meste Péšávar. Silný výbuch spôsobil zrútenie časti mešity. K výbuchu došlo počas poludňajších modlitieb a v mešite sa nachádzalo najmenej 260 ľudí vrátane policajtov.

KYJEV - Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že chce, aby jeho krajina vstúpila do Európskej únie do dvoch rokov. Kandidátsky štatút bol Ukrajine udelený vlani v júni. Francúzsky prezident Emmanuel Macron však ešte ten istý rok povedal, že môže trvať až "desaťročia", kým Ukrajina vstúpi do EÚ. Blízki spojenci Kyjeva, ako napríklad Poľsko či pobaltské štáty, žiadosť Ukrajiny o vstup do EÚ silne podporujú.

ANKARA - Turecko môže odobriť členstvo Fínska v Severoatlantickej aliancii (NATO) ešte pred schválením žiadosti Švédska, ak s tým budú Aliancia i obe tieto škandinávske krajiny súhlasiť, uviedol v pondelok turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu. Ten označil žiadosť Fínska za "menej problematickú", než je to v prípade Švédska. Ankara totiž obviňuje Štokholm, že nedokáže podniknúť konkrétne kroky voči skupinám, ktoré Turecko považuje za teroristické.

MOSKVA - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok vyhlásil, že je ťažké hovoriť o kontaktoch medzi Ruskou federáciou a NATO v budúcnosti, keďže aliancia svojho času obmedzila s Moskvou akúkoľvek interakciu. Kremeľ tiež ústami Peskova deklaroval, že ďalšie dodávky západných zbraní na Ukrajinu povedú len k ďalšej eskalácii konfliktu.

Kyjevu asi prihára! Nič to, vyhráme!
Šéf ukrajinského rezortu obrany priznal zložitú vojenskú situáciu na východe. Na východe sa vyvinula zložitá vojenská situácia, povedal ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v rozhovore pre kanadskú televíznu stanicu CBC. Generáli... Čítať ďalej
30 | 01 | 2023 | Milan Laca

ATÉNY - Grécki záchranári pátrali v pondelok po dvoch pilotoch stíhačky F-4, ktorá sa zrútila do Iónskeho mora západne od pobrežia Grécka. Dvojsedadlová stíhačka, ktorá v čase nehody vykonávala cvičný let, sa do mora zrútila 25 námorných míľ (46 kilometrov) od vojenského letiska v mestečku Andravida na polostrove Peloponéz.

PEKING - Úrady v čínskej provincii S'-čchuan povolili slobodným občanom založiť si rodinu a využívať tak všetky benefity, ktoré doteraz prináležali len manželom. Ide o ďalší zo série opatrení zameraných na obnovenie klesajúcej pôrodnosti. V doposiaľ platných nariadeniach regionálnej vlády v S'-čchuane sa uvádza, že legálne priviesť dieťa na svet môžu len vydaté ženy.

ANKARA - Turecká opozícia v pondelok predstavila svoju dlho očakávanú platformu pre prezidentské a parlamentné voľby, ktoré sa uskutočnia 14. mája. Prisľúbila v nej obmedziť právomoci prezidenta a rozšíriť demokratické práva. Šesť strán, ktoré sa spojili proti prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, sa tiež zaviazalo, že sa 13. februára dohodnú na spoločnom kandidátovi do prezidentských volieb - považovaných za najdôležitejšie v Turecku za posledné generácie.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik