Súhrn medzinárodného spravodajstva - 30. januára - 11.30
30 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 30. januára - 11.30

PRAHA - Štátna volebná komisia formálne schválila výsledok hlasovania v prezidentských voľbách. V pondelok to oznámil riaditeľ odboru volieb na Ministerstve vnútra ČR Tomáš Jirovec. Od utorka začne plynúť lehota na prípadné podanie návrhov na neplatnosť hlasovania Najvyššiemu správnemu súdu (NSS). Lehota trvá sedem dní, súd má na rozhodnutie ďalších 15 dní.        

PÉŠÁVAR - Výbuch v mešite v areáli policajného veliteľstva v pakistanskom meste Péšávar si v pondelok vyžiadal dosiaľ neznámy počet obetí a zranených. Zatiaľ sú potvrdení 17 mŕtvi. Na mieste sa odpálil samovražedný atentátnik v čase popoludňajších modlitieb, takže sa tam nachádzalo v tom čase množstvo ľudí vrátane policajtov.

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa rozhodla zachovať najvyšší stupeň pohotovosti v súvislosti s pandémiou COVID-19. K tomuto stanovisku dospel na svojom rokovaní koncom minulého týždňa krízový výbor WHO pre pandémiu covidu. Generálny tajomník Tedros Adhanom Ghebreyesus argumentoval, že kritická fáza pandémie sa neskončila, pričom poukázal na rastúci počet úmrtí a varoval, že globálna reakcia na krízu "zostáva ochromená".

MOSKVA - Ruské jednotky postupujú v blízkosti mesta Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, uviedol Moskvou dosadený tamojší predstaviteľ Denis Pušilin. Kyjev minulý týždeň oznámil, že o toto mesto, ktoré malo predtým približne 15.000 obyvateľov, prebiehajú "ťažké" boje. Vuhledar sa nachádza zhruba 150 kilometrov južne od Bachmutu, kde niekoľko mesiacov trvajúce boje viedli k ťažkým stratám na oboch stranách.

Kyjevu asi prihára! Nič to, vyhráme!
Šéf ukrajinského rezortu obrany priznal zložitú vojenskú situáciu na východe. Na východe sa vyvinula zložitá vojenská situácia, povedal ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v rozhovore pre kanadskú televíznu stanicu CBC. Generáli... Čítať ďalej
30 | 01 | 2023 | Milan Laca

VIEDEŇ - Rakúskej polícii sa po niekoľkomesačnom vyšetrovaní podarilo zadržať troch podozrivých zlodejov. Všetci pochádzajú zo Slovenska. Polícia spolkovej krajiny Burgenland spresnila, že východiskovým bodom bola lúpež v parfumérii, ku ktorej došlo ešte vlani v septembri v meste Kittsee. Po tom, čo zlodeji ukradli z predajne parfumy v štvorcifernej cene, podarilo sa im z miesta lúpeže ujsť vozidlom.

PERTH - Ťažobná spoločnosť Rio Tinto a záchranárske zložky v Austrálii pátrajú po kapsule s vysoko rádioaktívnou látkou, ktorá sa stratila začiatkom januára počas prevozu po území štátu Západná Austrália. Kapsula bola súčasťou zariadenia, ktoré 10. januára pravdepodobne vypadlo z nákladného auta počas prepravy medzi baňou v púšti a mestom Perth.

JOHANNESBURG - Osem mŕtvych a troch zranených si vyžiadala streľba, ktorú v nedeľu večer spustili dvaja neznámi ozbrojenci na účastníkov narodeninovej oslavy v juhoafrickom prístavnom meste Gqeberha, známom aj pod názvom Port Elizabeth. Podľa polície ozbrojenci strieľali na ľudí náhodne. Traja zranení stále bojujú o život v nemocnici. Medzi mŕtvymi je aj majiteľ domu.

PEKING - Silné zemetrasenie zaznamenali v pondelok v Ujgurskej autonómnej oblasti (AO) Sin-ťiang na severozápade Čínskej ľudovej republiky (ČĽR). Bezprostredne však neboli hlásené ani zranenia, ani väčšie škody. Kým čínske centrum pre monitorovanie zemetrasení stanovilo magnitúdu zemetrasenia predbežne na 6,1, americká geologická služba USGS informovala o magnitúde 5,7.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj naTelegrame tu: https://t.me/hlavnydennik